Dnevne zakonodajne novosti / 21. april 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 106/2022 z dne 5.8.2022
TEMA DNEVA
Zakonodajni Supervizor: Mesečni pregled za marec 2021
Tema dneva

V tokratni številki Zakonodajnega Supervizorja boste našli celoten pregled vseh sprememb zakonodaje v marcu 2021. V preteklem mesecu je začelo veljati ali se uporabljati 158 aktov, 41 predpisov je prenehalo veljati ali se uporabljati, spremenila pa sta se 102 predpisa. Tako je na zadnji dan marca veljalo 886 zakonov in 20.735 podzakonskih predpisov. Vsi podatki o spremembah v slovenski zakonodaji, tudi za pretekla obdobja, so sicer vedno na voljo v Zakonodajnem Supervizorju.

Vrhovno državno tožilstvo v primeru neveljavnih odlokov za sistemsko rešitev
Vrhovno državno tožilstvo glede glob, izdanih na podlagi vladnih odlokov, ki niso bili objavljani v uradnem listu in zato po odločitvi ustavnega sodišča niso začeli veljati, meni, da bi se nezakonite globe lahko odpravile ali razveljavile pred okrajnimi sodišči na predlog prekrškovnih organov po uradni dolžnosti ali na pobudo oglobljenega.(več)

Odbor DZ ni podprl ponovne preveritve alternativ za vodni vir za Istro
Odbor DZ za infrastrukturo, okolje in prostor je včeraj obravnaval problematiko ureditve oskrbe prebivalstva slovenske Istre in kraškega zaledja s pitno vodo. Pri tem so člani podprli sklepe, ki ciljajo na racionalnost in vzdržnost projekta, ne pa tudi sklepa, po katerem bi ministrstvo znova preverilo vse možnosti za vzpostavitev vodnih virov.(več)

Ustavni sodniki ugotovili kršitev pravic, a oprostilne sodbe Turku niso razveljavili
Ustavno sodišče je ugotovilo, da je vrhovno sodišče v svoji odločitvi, s katero je kolumnista Boštjana M. Turka oprostilo razžalitve zgodovinarja Jožeta Pirjevca, slednjemu kršilo ustavne pravice do osebnega dostojanstva in dobrega imena. A oprostilne sodbe ni razveljavilo, ker je bil kazenski postopek za Turka pravnomočno končan.(več)

Kolegij predsednika DZ tudi tokrat ni izglasoval prerazporeditve mest v delovnih telesih
Poslanske skupine LMŠ, SD, Levice, SAB in nepovezanih poslancev (NeP) na kolegiju predsednika DZ ponovno niso bile uspešne s predlogom za prerazporeditev mest v delovnih telesih DZ in vključitvijo NeP. Dogovora niti neformalni sestanek ni prinesel. Te opozicijske stranke opozarjajo na parlamentarno prakso in demokracijo ter napovedujejo nov poskus.(več)

V petek na izredni seji DZ o povečanju porabe države
DZ bo na petkovi izredni seji potrjeval predlog vlade za občutno povečanje porabe državnega proračuna, opravil pa tudi prvo obravnavo predloga zakona o združitvi regulatorjev. Predlog je po sprejemu na vladi oktobra lani vzdignil precej prahu, opozicija pa je vložila zahtevo za splošno razpravo. Tako je tudi v petek pričakovati napeto sejo.(več)

Levica zahteva razpravo o predlaganih davčnih spremembah
Predlogi sprememb davčne zakonodaje, ki so od petka v javni obravnavi, bodo po oceni poslancev Levice na račun davčnih odpustkov kapitalu in najbolje plačanim povzročili milijardno luknjo v državnem proračunu ter zdravstveni in pokojninski blagajni. Zahtevajo, naj o tem na nujni seji razpravlja komisija DZ za nadzor javnih financ.(več)

Vlada z odlokom o zbiranju po mnenju pravne mreže ne sledi ustavnemu sodišču
V Pravni mreži za varstvo demokracije pri Pravno-informacijskem centru nevladnih organizacij (PIC) menijo, da popravljeni vladni odlok glede omejevanja protestnih shodov v času epidemije covida-19 še vedno ne sledi zahtevam ustavnega sodišča. Vlado zato pozivajo, da upošteva sklep ustavnega sodišča in prizna pomen pravice do mirnega zbiranja.(več)

Vizjak: Referendum o zakonu o vodah škodljiv za vode in za davkoplačevalce
Referendum o zakonu o vodah bi bil škodljiv za slovenske vode, za davkoplačevalce in za ljudi, ki živijo ob vodi, je v izjavi včeraj poudaril minister za okolje in prostor Andrej Vizjak. Pobudniki referenduma so medtem ob začetku zbiranja podpisov pozvali državljane, naj izkoristijo priložnost in s svojim dejanjem vplivajo na dogajanje v državi.(več)

OZS s predlogi za interventni zakon za pomoč turizmu in gostinstvu
Člani upravnega odbora Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) so na včerajšnji seji podprli več predlaganih rešitev zbornice za zakon o interventnih ukrepih za pomoč gospodarstvu in turizmu. Hkrati so se zavzeli za takojšnje odprtje gostinske dejavnosti v vseh regijah in za odpravo po njihovem neživljenjskih pogojev.(več)