Dnevne zakonodajne novosti / 6. julij 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 1 pravni akt
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 110/2022 z dne 19.8.2022
TEMA DNEVA
Stroka poziva k dodatni javni obravnavi predloga gradbenega zakona
Tema dneva

Potem ko je vlada sredi junija sprejela predlog novega gradbenega zakona, v Zbornici za arhitekturo in prostor Slovenije pozivajo k dodatni javni obravnavi. Ključne konceptualne spremembe so bile namreč po njihovih besedah pripravljene po zaključeni javni razpravi in bi lahko bile "izjemno škodljive za kakovost našega grajenega bivalnega okolja". Med spornimi rešitvami so med drugim izpostavili predvideno ukinjanje obveznosti javnih projektnih natečajev in ukinjanje zahtevane strokovnosti za vodjo projektiranja.(več)

GZS za izenačitev davčne obravnave zavezancev pri prodaji delnic in deležev
Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) opozarja na problematiko davčno neugodne obravnave odkupa lastniških deležev ali delnic v podjetjih od delavcev teh podjetij. To lahko vodi do spremembe lastniške strukture, pa tudi do odmika poslovne strategije od družbene, okoljske in socialne odgovornosti. GZS zato vlado poziva k izenačeni davčni obravnavi.(več)

Erjavec pričakuje ostro razpravo o reformi kmetijske politike, v Umanoteri kritični
Evropski in slovenski kmetje so glede reforme skupne kmetijske politike 2023-2027 precej kritični. Spreminjajo se narava nekaterih ukrepov in pogoji za pridobitev sredstev, predvsem pa bo teh manj, ker se širijo nameni politike, pravi agrarni ekonomist Emil Erjavec. Meni, da lahko pričakujemo ostro razpravo. Do reforme so kritični tudi v Umanoteri.(več)

Začenja se predčasno glasovanje na referendumu o vodah
Volivci, ki se v nedeljo ne bodo mogli udeležiti glasovanja na referendumu o noveli zakona o vodah, lahko svoj glas oddajo predčasno. Glasovanje bo potekalo od danes do četrtka med 7. in 19. uro na 92 voliščih po državi, odprtih večinoma na sedežih okrajnih volilnih komisij.(več)

Ministrstvo: Pozno obveščanje domov za starejše o referendumskem glasovanju nenamerna napaka
Do poznega obveščanja domov za starejše glede glasovanja po pošti na referendumu o noveli zakona o vodah je prišlo "zaradi nenamerne napake v delovnem procesu", so pojasnili na ministrstvu za delo. Minister Janez Cigler Kralj je zahteval poročilo in predlog rešitev za izogib takim napakam v prihodnje, so sporočili z ministrstva.(več)

Šircelj zavrača očitke o odsotnosti finančne podlage za zakon o dolgotrajni oskrbi
Minister za finance Andrej Šircelj je na seji DZ včeraj zavrnil očitke, da vlada nima finančne podlage za izvajanje predloga zakona o dolgotrajni oskrbi, ki ga je sredi junija pripravila za obravnavo v DZ. "Ne drži, da ni denarja," je poudaril. "Denar je in denar bo," je zagotovil.(več)

Pahor opravil pogovor s predstavniki Nacionalnega sveta za demokratično spremembo volilnega sistema
Predsednik republike Borut Pahor je opravil pogovor s predstavniki Nacionalnega sveta za demokratično spremembo volilnega sistema. Predstavniki Rado Bohinc, Emil Milan Pintar in Ivan Svetlik so Pahorju predstavili pobudo in razloge za zakonsko spremembo v smeri kombiniranega volilnega sistema, ki jo pripravljajo, so sporočili z urada predsednika.(več)

Komisija za peticije o kratenju delavskih pravic prek slamnatih podjetij
Komisija DZ za peticije, človekove pravice in enake možnosti je prejšnji teden na zahtevo poslanske skupine Levica razpravljala o nujnih ukrepih proti veriženju slamnatih podjetij in izkoriščanju delavcev. Komisija vladi predlaga, da pripravi spremembe zakonodaje za učinkovito preprečevanje veriženja podjetij, so sporočili iz Levice.(več)

Na spletni razpravi opozorila o nezakonitem vračanju prosilcev za azil
Nezakonito vračanje prosilcev za azil iz schengenskih držav je sistematične narave, so opozorili udeleženci spletne panelne razprave na temo spornih praks Slovenije na področju migracij. Ne gre sicer samo za fenomen Slovenije, potrebna pa bo sprememba Schengna, pri čemer bo treba v ospredje postaviti človekove pravice, so se strinjali.(več)

Predsednica sodniškega društva: Sodniki se zavedamo svoje odgovornosti in pomena profesionalne drže
Predsednica Slovenskega sodniškega društva Vesna Bergant Rakočević pozdravlja odziv predsednice Evropske komisije Ursule Von der Leyen o standardih in svoboščinah, ki veljajo v vseh demokracijah tudi za sodnike. "Slovenski sodniki se tudi v času predsedovanja Slovenije Svetu EU zavedamo svoje odgovornosti in pomena profesionalne drže," je navedla.(več)

Novo na portalu Tax-Fin-lex
Današnji uredniški izbor novih čistopisov, odločb sodišč in ostalih dokumentov na portalu Tax-Fin-Lex
Čistopisi
Naznanilo o prejetju odločitve Evropske komisije o združljivosti sheme državne pomoči Finančno nadomestilo pridelovalcem jedilnega krompirja zaradi posledic drugega vala epidemije COVID-19 za obdobje od 1. oktobra 2020 do 31. marca 2021 z notranjim trgom
Odločba o delni razveljavitvi 107. in 149. do 152. člena Poslovnika Državnega zbora ter o ugotovitvi, da sta bila četrti odstavek 153. člena in drugi odstavek 154. člena Zakona o kazenskem postopku v neskladju z Ustavo
Odlok o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode v Republiki Sloveniji
Uredba o višini povračil stroškov v zvezi z delom in drugih dohodkov, ki se ne vštevajo v davčno osnovo
Odločbe sodišč
UPRS Sodba III U 67/2019-14 - brezplačna pravna pomoč - odmera stroškov in nagrade odvetniku - odvetniške storitve - odvetniška tarifa - višina nagrade odvetnika - znižana nagra...
VSM Sklep IV Kp 4993/2014 - kaznivo dejanje posebnih primerov ponarejanja listin - obsodilna sodba - sodba nima razlogov - bianco menica - pooblastilo za izpolnitev bianco men...
Gradiva v obravnavi DZ
Predlog zakona o ratifikaciji spremenjenih in dopolnjenih aktov Svetovne poštne zveze (MASPZS-1), ratifikacija, EPA 1991-VIII
Poročilo k Predlogu zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o kmetijstvu (ZKme-1F) - Dopolnjen predlog zakona, druga obravnava, EPA 1773-VIII
Poročilo k Predlogu zakona o interventnih ukrepih za pomoč gospodarstvu in turizmu pri omilitvi posledic epidemije COVID-19 (ZIUPGT) - Dopolnjen predlog zakona, nujni postopek, EPA 1974-VIII (PKP9)
Poročilo k Predlogu zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o nalezljivih boleznih (ZNB-D) - Dopolnjen predlog zakona, nujni postopek, EPA 1975-VIII
Ostali dokumenti
Sodni svet in stota številka revije Odvetnik