Dnevne zakonodajne novosti / 12. oktober 2016
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 34/2023 z dne 24.3.2023
TEMA DNEVA
DUTB rabi 50 novih milijonov
Tema dneva

DUTB je predvsem zaradi zmanjšanja kapitala ob pripojitvi Factor banke in Probanke vladi predlagala, da jo dokapitalizira v višini 50 milijonov evrov. Finančna ministrica Mateja Vraničar Erman je potrdila, da so predlog prejeli, zdaj pa ga proučujejo. V DUTB so spomnili, da so že v fazi pripojitve omenjenih bank vladi najavili, da bo potrebno izvesti dokapitalizacijo, in da so mediji o tem poročali že spomladi. Tudi ob izdelavi polletnega poročila so pripoznali finančne učinke pripojitve in jih predstavili ministrstvu."Gre torej za operacionalizacijo predloga DUTB iz februarja letos, ki je namenjen okrepitvi kapitalske strukture DUTB," so še zapisali v DUTB. Na ministrstvu sicer pripravljajo tudi poročilo o spoštovanju plačne politike v DUTB.

Del ZKP je neustaven
Ustavno sodišče je na predlog vrhovnega sodišča razveljavilo četrti odstavek 399. člena zakona o kazenskem postopku, ki govori o tem, da zoper sklep vrhovnega sodišča v primeru uvedbe pripora ni pritožbe. Ustavni sodniki so določili tudi način izvršitve svoje odločbe, in sicer na način, da o taki pritožbi odloča senat vrhovnega sodišča v sestavi petih sodnikov, zoper njegovo odločitev pa ni mogoče vložiti zahteve za varstvo zakonitosti. Vloge, ki so pred izdajo ustavne odločbe že bile vložene kot zahteve za varstvo zakonitosti, pa je treba obravnavati kot pritožbe.

Razveljavljen del OZ
Ustavno sodišče je razveljavilo tudi 184. člen obligacijskega zakonika, ki določa, da terjatev za povrnitev nepremoženjske škode preide na dediče samo, če je bila priznana s pravnomočno odločbo ali pisnim sporazumom. Po mnenju predlagatelja zahteve za oceno ustavnosti je namreč člen v nasprotju z ustavo, ki pravi, da so vsakomur zagotovljene enake pravice. Ustavni sodniki so temu pritrdili. Kot navajajo, je ustavno sodišče oktobra lani že ugotovilo neustavnost 204. člena zakona o obligacijskih razmerjih, ki je identičen izpodbijanemu členu OZ, zato je bilo treba razveljaviti tudi slednjega.

Lekarniški zakon je skrpucalo?
Prvak DeSUS Karl Erjavec je presenečen nad pozivom premierja Mira Cerarja, naj partnerji pojasnijo ravnanje pri lekarniškem zakonu, saj je zadržke DeSUS pojasnil že na srečanju prvakov koalicijskih strank med četrtkovo sejo vlade. Če izboljšav zakona ne bo, ga DeSUS ne bo podprla, ker je skrpucalo in ustavno sporen, je za STA povedal Erjavec. V DeSUS pričakujejo, da bodo tekom javne predstavitve mnenj, za katero so se na četrtkovi seji odbora zavzeli v DeSUS in SD, predlog zakona o lekarniški dejavnosti toliko izboljšali, da bo zrel za obravnavo in sprejem.

Občine brez prostotrgovinskih sporazumov
Poslanci in občinski svetniki ZL so se zavzeli za razglasitev več slovenskih občin za območja brez prostotrgovinskih sporazumov. V Evropi je takih območij več kot 2000, v Sloveniji pa se je proti škodljivim sporazumom doslej izreklo osem občin, v katerih živi skoraj 200.000 ljudi, je povedal vodja poslanske skupine ZL Luka Mesec. Medtem skupina organizacij civilne družbe gospodarskega ministra Zdravka Počivalška javno poziva, naj se tudi v prihajajočih odločilnih dneh za usodo trgovinskega in investicijskega sporazuma med EU in Kanado (CETA) odločno zavzema za interese Slovenije.

Davek na finančne transakcije
Finančni ministri desetih držav članic območja z evrom, med njimi tudi Slovenija, so dosegli napredek v pogovorih o uvedbi davka na finančne transakcije. Na srečanju v ponedeljek v Luxembourgu so se dogovorili, da bodo končno odločitev glede uvedbe davka sprejeli decembra, je po srečanju dejal avstrijski finančni minister Hans Jörg Schelling. Posebna delovna skupina bo sedaj v sodelovanju z Evropsko komisijo do decembra pripravila osnutek besedila evropskega predpisa, ki bi lahko stopil v veljavo s 1. januarjem 2018.

Energijska učinkovitost proizvodov
Slovenija po zagotovilih ministrstva za infrastrukturo podpira uvedbo nove uredbe EU na področju označevanja energijske učinkovitosti proizvodov, ki uveljavlja enotno sedemstopenjsko lestvico označb od A do G in naj bi prinesla potrošnikom bolj razumljivo označevanje. Podrobnejša pravila za posamezne proizvode se bodo uvajala postopno. Evropska direktiva na tem področju bo po novem preoblikovana v uredbo, kar pomeni, da bo neposredno veljavna v vseh članicah unije.(TFL)