Dnevne zakonodajne novosti / 10. september 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 4 pravni akti
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 107/2022 z dne 9.8.2022
TEMA DNEVA
Vlada z novelo kazenskega zakonika v spremembo pregona groženj
Tema dneva

Vlada je na včerajšnji redni seji potrdila predlog novele kazenskega zakonika. Iz vladnega gradiva je razvidno, da predlog med drugim predvideva, da se bodo osumljenci kaznivega dejanja grožnje proti najvišjim predstavnikom države in njihovim bližnjim preganjali po uradni dolžnosti in ne več na predlog. Vlada je sicer v novelo vključila nekatere spremembe za uskladitev s konvencijami Sveta Evrope in OZN ter za prenos nekaterih direktiv Evropske unije. Ostale spremembe pa so oblikovane na podlagi predlogov iz prakse pristojnih organov.(več)

Odbor DZ podprl predlog novele zakona o varstvu javnega reda in miru
Odbor DZ za notranje zadeve je medtem z 10 glasovi za zakon in osmimi proti podprl predlog novele zakona o varstvu javnega reda in miru. Po predlogu, ki so ga dopolnili v torek, bi z globo od 500 do 1000 evrov kaznovali tistega, ki se v javnosti prepira, vpije ali se nedostojno vede do posameznika ali skupine.(več)

Vlada spremenila pogoje za izjeme od napotitve v karanteno
Vlada je na včerajšnji redni seji spremenila nekatere pogoje za izjeme, ki jim po visoko tveganem stiku z novim koronavirusom okuženo osebo ni treba v karanteno. V karanteno tako ne bo treba prebolevnikom šest mesecev po dokazani okužbi, za cepljene s cepivom AstraZenece pa bo izjema od karantene začela veljata 21 dni po drugem odmerku, so sporočili.(več)

Vlada tudi o rudarstvu in drugih gospodarskih temah
Vlada je včeraj med drugim določila besedilo predloga novele zakona o postopnem zapiranju RTH in razvojnem prestrukturiranju regije, ki podaljšuje rok za zaključek zapiralnih del. Kljub drugačnim napovedim pa ni sprejela predloga novele zakona o rudarstvu, ki naj bi prepovedal obsežno hidravlično lomljenje ter odpravil sistemske pomanjkljivosti.(več)

Opozicija v četrti poskus prepovedi frackinga
V Levici, LMŠ in SD so medtem v zakonodajni postopek vnovič vložili predlog za prepoved hidravličnega lomljenja v Sloveniji. To je četrti poskus, s katerim želijo preprečiti načrte družbe Ascent Resources za vrtanje v Petišovcih. Poslanci DZ so predlog novele nazadnje zavrnili sredi lanskega decembra.(več)

Odbor DZ proti dodatnim izjemam od prepovedi obratovanja trgovin ob nedeljah
Odbor DZ za gospodarstvo je zavrnil predlog novele zakona o trgovini, s katerimi poslanska skupina nepovezanih poslancev (NeP) predlaga dodatne izjeme od prepovedi obratovanja trgovin ob nedeljah in dela prostih dneh. Proti so bili vsi prisotni člani odbora, ki so med drugim menili, da bi bil lahko zakon z novimi izjemami ustavno sporen.(več)

Zelena luč odbora za zdravstvo predlogu dopolnitev zakona o zdravstvenem varstvu
Odbor DZ za zdravstvo je podprl predlog dopolnitev zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki na zakonsko raven prenaša opredelitev programov obnovitvene in skupinske rehabilitacije ter zdravstvenega letovanja otrok in mladostnikov, hkrati pa so podprli koalicijska dopolnila k predlogu zakona.(več)

Odbor podprl novele o vojnih invalidih, žrtvah vojnega nasilja in o posebnih pravicah žrtev v vojni za Slovenijo
Odbor DZ za delo, družino, socialne zadeve in invalide je podprl predloge novel zakonov o vojnih invalidih, o žrtvah vojnega nasilja in o posebnih pravicah žrtev v vojni za Slovenijo. Hkrati so podprli koalicijsko dopolnilo, s katerim so rok za vložitev zahteve za priznanje statusa in pravic podaljšali do 31. decembra 2022.(več)

Vrhovno sodišče razveljavilo sodbo v primeru nekdanjih nadzornikov Luke Koper
Osem nekdanjih članov nadzornega sveta Luke Koper se bo moralo pred koprskim okrožnim sodiščem že tretjič soočiti z odškodninsko tožbo v višini skoraj 20 milijonov evrov, na spletni strani poroča Delo. Vrhovno sodišče je namreč razveljavilo sodbo v zvezi z domnevnim oškodovanjem družbe zaradi naložbe na Slovaškem.(več)

Sodišče EU v bran proizvajalcev šampanjca glede uporabe imena
Sodišče EU je presodilo v bran proizvajalcev šampanjca in sporočilo, da morajo španski gostinski obrati, ki se osredotočajo na ponudbo tradicionalne španske jedi tapas, prenehati uporabljati izraz "champanillo". Sodišče je namreč presodilo, da pravila EU glede zaščitene označbe porekla veljajo tako za izdelke kot tudi storitve.(več)