Dnevne zakonodajne novosti / 18. november 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 2 pravna akta
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 108/2022 z dne 12.8.2022
TEMA DNEVA
Opustitev glasovalnih naprav za invalide ni neskladna z ustavo
Tema dneva

Opustitev glasovalnih naprav ne posega v pravico invalidov do nediskriminacijske obravnave pri uresničevanju volilne pravice, zato zakonska ureditev ni neskladna z ustavo, so sporočili z ustavnega sodišča. Novela zakona iz aprila 2017 je namreč med drugim glasovanje invalidov z glasovalnimi napravami nadomestila z glasovanjem po pošti. Ustavno sodišče je to ureditev in uresničevanje aktivne volilne pravice invalidov nasploh presojalo na pobudo več posameznikov in Društva za pravice invalidov Slovenije.(več)

Nezmožnost prihoda na delo zaradi ukinitve javnega prevoza opredeljena kot višja sila
Ob nezmožnosti prihoda delavca na delo zaradi ukinitve javnega prevoza je po pojasnilih ministrstva za delo mogoče govoriti o nastanku višje sile. Delavec, ki zaradi začasne prepovedi javnega prevoza potnikov ne more opravljati dela, je tako upravičen do nadomestila plače v višini 50 odstotkov plače oz. najmanj 70 odstotkov minimalne plače.(več)

Ministrstvo po javni obravnavi v dokončno pripravo zakona o urejanju prostora
Ministrstvo za okolje in prostor bo podrobno preučilo vse pripombe na osnutek predloga zakona o urejanju prostora, ki so prispele v okviru javne obravnave. Ta se je iztekla 24. oktobra. Na podlagi prispelih pripomb bodo pripravili zakonsko rešitev, ki bo družbeno in prostorsko najbolj sprejemljiva, so sporočili z ministrstva.(več)

Informacijska pooblaščenka poziva k dostopnosti sodb
Informacijska pooblaščenka je pozdravila navedbo vrhovnega sodišča, da z nedavno sodbo ne omejuje dostopa do sodb in ni omejilo transparentnosti delovanja sodišč. Izrazila je upanje, da bodo temu pri svojem delu sledila tudi sodišča. Hkrati je opozorila, da je od izdaje omenjene sodbe prejela preko 20 pritožb zaradi omejevanja dostopa do sodb.(več)

Ministrstvo s podrobnejšim tolmačenjem glede prevoza potnikov
Ministrstvo za infrastrukturo je objavilo podrobnejše tolmačenje o začasni prepovedi, omejitvah in načinu izvajanja prevoza potnikov. Med drugim so dovoljeni vsi prevozi zaposlenih in prostovoljcev, ki delajo v bolnišnicah, domovih za starejše občane in zdravstvenih zavodih. Izvajalci so lahko humanitarne organizacije, družinski člani ali druge osebe, imeti pa morajo potrdilo bolnišnice ali zavoda.(več)

Zaprtje šol s prilagojenimi in posebnimi programi neustavno?
Ustavno sodišče je prejelo pobudo za oceno ustavnosti vladnega odloka, ki je zaradi zajezitve novega koronavirusa zaprl tudi šole s prilagojenimi in posebnimi programi. Odloku je sledil sklep o pouku na daljavo, stroka pa poziva, da je otroke s posebnimi potrebami treba takoj vrniti v šole. Na ministrstvu odgovarjajo, da je zaenkrat predvideno, da bi se ti otroci vrnili v šole in zavode prvi in to takoj, ko bo to mogoče.(več)

V sedmem protikoronskem zakonu tudi pomoč upokojencem
Vlada namerava v sedmi protikoronski zakon po besedah premierja Janeza Janše vključiti tudi pomoč upokojencem. Namenjena naj bi bila predvsem tistim z nizkimi pokojninami, ki morda še bolj kot spomladi čutijo draginjske pritiske, je Janša včeraj dejal v DZ.(več)

Zaradi cen pri odpadkih negativno mnenje računskega sodišča Ceropu in občinam
Računsko sodišče je Javnemu podjetju center za ravnanje z odpadki Puconci (Cerop) in njegovim 27 občinam ustanoviteljicam izreklo negativno mnenje pri oblikovanju cen storitev gospodarskih javnih služb ravnanja s komunalnimi odpadki oziroma nadzoru nad poslovanjem v letih 2015-2018. Očita jim neučinkovito ravnanje.(več)

Delovno sodišče zadržalo odločanje o direktorju NPU
Delovno sodišče je v drugem odločanju razsodilo v prid Darku Muženiču in na njegov predlog potrdilo začasno odredbo, da se zadrži izbira kandidata za direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU). V. d. generalnega direktorja policije Andrej Jurič tako ne sme izbrati novega direktorja NPU, četudi je razpis že zaključen, poročajo mediji.(več)

Vrhovno sodišče ugodilo reviziji glede odškodnine SDS zaradi procesa Patria
Vrhovno sodišče je ugodilo reviziji sodbe v primeru odškodnine, ki jo zaradi sojenja v zadevi Patri zahteva SDS. Sodba višjega sodišča v Mariboru se razveljavi in se mu vrne v ponovno odločanje, na spletni strani poroča Nova24TV. Gre za sodbo, v kateri je višje sodišče potrdilo odločitev sodišča prve stopnje, ki je tožbeni zahtevek zavrnilo.(več)