22. avgust 2013
Spremljajte nas na:
Facebook   Twitter
Lex-Novice

Prepolovljen proračunski primanjkljaj

Primanjkljaj državnega proračuna se je julija občutno zmanjšal. Potem ko ga je bilo junija za 135 milijonov evrov, je prejšnji mesec znašal 59 milijonov evrov. Kljub temu so bili v prvih sedmih mesecih skupaj izdatki države že za 1,3 milijarde evrov višji od prilivov. Julija so bili proračunski prihodki za 12 odstotkov višji kot junija in so znašali 682 milijonov evrov. Odhodki pa so ostali praktično nespremenjeni pri 741 milijonih evrov, kažejo prvi izračuni o julijski realizaciji državnega proračuna, objavljeni na spletnih straneh finančnega ministrstva.

Za podaljšanje subvencioniranega bivanja je letos zaprosilo skoraj 10.000 študentov, od tega nekaj manj kot 7000 v Ljubljani. V torek se je namreč iztekel rok, do katerega so morali študenti, ki so do sedaj bivali v študentskem domu ali pri zasebniku s subvencijo, oddati vloge za podaljšanje bivanja za prihodnje študijsko leto.

Vlada je objavila predlog nove Uredbe o vrsti izobrazbe, strokovnem usposabljanju in preizkusu znanja za vodenje in odločanje v prekrškovnem postopku. Uredba določa program strokovnega usposabljanja in preizkusa znanja za vodenje in odločanje v postopku za prekrške pred prekrškovnim organom, ki ga mora glede na predpisano raven izobrazbe opraviti uradna oseba, zaposlena pri prekrškovnem organu, ali oseba, ki namerava biti tam zaposlena, za pridobitev pooblastila za izvajanje nalog po Zakonu o prekrških.

Na Hrvaškem zavodu za javno zdravstvo (HZJZ) so danes za STA zagotovili, da so nemudoma ukrepali na podlagi pritožb slovenskih turistov, ki so morali plačati zdravstvene storitve na Hrvaškem, čeprav so imeli evropske zdravstvene izkaznice. Obenem so opozorili na izjeme, ko morajo državljani EU plačati zdravniško pomoč na Hrvaškem.

Za novo britansko veleposlanico v Sloveniji je bila imenovana Sophie Honey, ki bo februarja 2014 nasledila Andrewa Pagea, so sporočili z britanskega veleposlaništva v Ljubljani. Sophie Honey je ob imenovanju Slovenijo označila kot pomembno zaveznico Londona v EU. Želi razvijati tudi gospodarsko sodelovanje med državama in "nuditi prvovrstno konzularno podporo številnim britanskim državljanom, ki so si v Sloveniji ustvarili dom", kot je dejala ob imenovanju. "Trenutno se že učim slovenskega jezika in upam, da bo napredek viden ob nastopu moje službe v Ljubljani," je še dodala.(TFL)

 

Seznam pravnih aktov*, ki začnejo/prenehajo veljati/se uporabljati oz. začnejo učinkovati njihove spremembe:

Datum Predpis Status
Danes v tej rubriki ni novosti.

* V seznamu so navedeni akti, ki so objavljeni v uredbenem delu Uradnega lista (zakoni, podzakonski akti, odločbe in sklepi Ustavnega sodišča, kolektivne pogodbe, itd.) ter mednarodne pogodbe, katerih ključni datumi glede veljavnosti oz. uporabe akta so uredništvu znani do trenutka pošiljanja Lex-novic. V primeru, da Uradni list izide v popoldanskih urah in so med objavami akti, ki začnejo veljati oz. učinkovati z dnem objave, jih v tem seznamu seveda ne boste našli. Za vedno ažurne informacije glede veljavnosti/uporabe pravnih aktov spremljajte koledar veljavnosti na portalu Tax-Fin-Lex !

 

Zakonodajne novosti, objavljene praviloma prejšnji dan iz 6 pravnih virov in za 11 pravnih področij

  Lex-kliping, od 22.8.2013 - 22.8.2013 PRAVNI VIRI
  PODROČJA URADNI LIST RS URADNI LIST EU DRŽAVNI ZBOR MINISTRSTVA VLADA STA Novice
P
R
A
V
N
A


P
O
D
R
O
Č
J
A
1. DRŽAVNA UREDITEV RS in EU            
2. UPRAVNO PRAVO            
3. CIVILNO PRAVO IN KAZENSKO PRAVO         1 novost  
4. GOSPODARSKOPRAVNA UREDITEV            
5. JAVNE FINANCE   1 novost        
6. GOSPODARSKE DEJAVNOSTI   6 novosti     1 novost  
7. NEGOSPODARSKE DEJAVNOSTI         2 novosti  
8. DELOVNOPRAVNA UREDITEV, SOCIALA            
9. ZDRAVSTVENI SISTEM            
10. MEDNARODNI ODNOSI         1 novost  
11. OBČINE