Dnevne zakonodajne novosti / 9. november 2016
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 2 pravna akta
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 154/2021 z dne 24.9.2021
TEMA DNEVA
Črni seznam davčnih oaz
Tema dneva

Finančni ministri EU so dosegli dogovor o merilih za opredelitev evropskega črnega seznama davčnih oaz. To je pomemben mejnik v boju proti davčnim zlorabam, ni lov na čarovnice, je spodbuda, ne kaznovanje, je povedal slovaški finančni minister Peter Kažimir, ki je vodil zasedanje v Bruslju. Kot prvi korak bo skupina za podjetniško obdavčevanje do januarja identificirala države, s katerimi bo EU začela pogovore o tem, kako lahko te države izboljšajo svoj odnos do izmenjave podatkov za davčne namene, je pojasnila slovenska finančna ministrica Mateja Vraničar Erman. Če te države ne bodo pokazale ustreznega dejavnega pristopa k temu, da tudi same prevzamejo mednarodno dogovorjene standarde pri izmenjavi podatkov, pa bodo oblikovali črni seznam.

Nina Betetto bo začasno vodila vrhovno sodišče

Vrhovni sodniki so na občni seji sklenili, da bo vsa predsedniška pooblastila za vodenje sodišča do izvolitve novega predsednika kot podpredsednica prevzela sodnica Nina Betetto, so sporočili z vrhovnega sodišča. Predsedniku vrhovnega sodišča Branku Masleši namreč konec tega meseca poteče mandat. Na občni seji o predlogu za imenovanje začasne predsednice niso odločali, saj so sklenili, da za to ni potrebe. Dodatno so soglasno podprli predlog, da vrhovno sodišče predlaga Betettovo za ustavno sodnico, so še sporočili.

Slovensko zdravstvo krši evropske normative

Stavka, ki delovni čas zdravnikov vrača v okvir normalnih delovnih obremenitev, v dobrem zdravstvenem sistemu ne bi smela povzročiti motenj za bolnike. A v slovenskem zdravstvu, ki sistemsko računa na vsesplošno kršenje evropskih normativov, bo normalizacija delovnega časa na žalost prizadela bolnike, so opozorili v Zdravniški zbornici Slovenije. Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc si medtem želi, da bi se stavka čim prej končala. Stavka je sicer legitimna pravica zaposlenih, a po njenem mnenju v tem trenutku ni potrebna. Ocenjuje namreč, da je na zadnjih pogajanjih o stavkovnih zahtevah prišlo do bistvenih premikov pri uskladitvi glede njihove realizacije.

Javni sektor pripravlja stavkovne odbore

V sindikatih javnega sektorja so po propadlih pogajanjih začeli z oblikovanjem stavkovnih odborov. Včeraj se je v stavkovni odbor že preimenoval glavni odbor največjega sindikata v javnem sektorju, šolskega sindikata Sviz, kjer so pojasnili, da je to prvi korak. Če bo vlada šla v smeri enostranskih ukrepov, pa bodo zaostrovali svoje aktivnosti. Stavkovni odbor že ima tudi Sindikat poklicnega gasilstva Slovenije, je sporočil njegov predsednik Aleksander Ogrizek. Nekateri sindikati pa bodo odločitev sprejemali v prihodnjih dneh. Tako je denimo predsednik Pergama Jakob Počivavšek napovedal, da bodo sindikati znotraj Pergama odločitev o tem, kako ravnati naprej, sprejeli proti koncu tedna.

110 dni za prošnjo za mednarodno zaščito

Postopki reševanja prošenj za mednarodno zaščito v Sloveniji v letošnjem letu povprečno trajajo 110 dni, na nekatere očitke o dolgotrajnosti postopkov odgovarjajo na notranjem ministrstvu. Dodajajo še, da so med prošnjami, o katerih so vsebinsko odločali, mednarodno zaščito priznali 51 odstotkom prosilcev. Kot še poudarjajo na MNZ, podatki na ravni držav članic EU kažejo, da je v povprečju le polovica postopkov za mednarodno zaščito zaključenih v šestih mesecih od vložitve prošnje. Od začetka letošnjega leta do konca septembra se je število prošenj za mednarodno zaščito v primerjavi z enakim obdobjem lani povečalo za kar 518 odstotkov.

Nov plačni model v gostinstvu

Delodajalci in sindikati v panogi gostinstva in turizma, ki beleži rekordne rezultate, želijo urediti vprašanje nizkih plač in neenakomernega delovnega časa, kar sta tudi glavna razloga za pomanjkanje interesa za ta poklic in posledično pomanjkanje ustreznega kadra. Generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenije Jože Smole in generalna sekretarka Sindikata gostinstva in turizma Slovenije Karmen Leban sta na novinarski konferenci napovedala skupni projekt, v okviru katerega bi oblikovali nov plačni model v gostinstvu. Želijo si tudi zakonskih sprememb za večjo prožnost pri zaposlovanju.(TFL)