Dnevne zakonodajne novosti / 5. maj 2017
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 58/2017 z dne 20.10.2017
TEMA DNEVA
»Tožilstvo nikoli ne bo delalo politično«
Tema dneva

Tožilstvo nikoli ni in tudi nikoli ne bo delalo politično, je po zaprisegi v DZ v izjavi za medije poudaril novi generalni državni tožilec Drago Šketa. Kot je napovedal, si bo prizadeval, da morebitni politični pritiski ne bodo dosegli državnih tožilcev ter da bodo tožilci lahko delali samostojno in neodvisno. Šketa je zaprisegel kot peti generalni državni tožilec v samostojni Sloveniji in s tem od Zvonka Fišerja prevzel vodenje slovenskih tožilcev. Generalno državno tožilstvo so v preteklosti vodili Anton Drobnič, Zdenka Cerar, Barbara Brezigar ter nazadnje Fišer. Šketa je že kmalu po potrditvi v DZ napovedal, da bo pri delu velik poudarek dal gospodarski kriminaliteti in sankcijam s tega področja.

Izredna seja DZ o brexitu
Poslanci strank vladne koalicije so vložili zahtevo za izredno sejo državnega zbora, na kateri bi obravnavali poročilo o udeležbi premierja Mira Cerarja na vrhu EU 27. aprila, ki je bil namenjen oblikovanju pogajalskih smernic za brexit. Ponovno bi odločali tudi o zakonih o drugem tiru in o vajeništvu, na katera je državni svet izglasoval odložilni veto oz. zahtevo po ponovnem odločanju v DZ. Tematiko brexita sta sicer aprila na skupni seji že obravnavala odbora DZ za zadeve EU in za zunanjo politiko in sprejela skupno priporočilo premierju, naj vsem poslancem na izredni seji poroča o udeležbi na vrhu EU.

Zakon za urejanje položaja študentov
Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) je v DZ vložila pobudo volivcem za vložitev predloga zakona, s katerim želijo odpraviti nekatere sistemske pomanjkljivosti in varčevalne ukrepe. "Glede na to, da se tudi drugi varčevalni ukrepi 'odmrzujejo', se sprašujemo: Kaj pa mi?!" so zapisali v ŠOS in dodali, da so zakon pripravili, ker na vladni strani ni bilo posluha za nujne spremembe zakonov, s katerimi bi študente in dijake razbremenili. S predlogom, ki so ga pripravili, posegajo v druge zakone, ki urejajo položaj študentov. Večina ukrepov se nanaša na socialno najbolj občutljive skupine študentov.

Strokovni izpiti za biopsihologe
Odbor DZ za delo je podprl predlog spremembe zakona o socialnem varstvu, ki ga je vložil nepovezani poslanec Andrej Čuš z namenom, da bi diplomantom biopsihologije omogočili opravljanje strokovnih izpitov in s tem lažji vstop na trg dela. Ni pa odbor podprl Čuševega dopolnila, po katerem bi bili delavci, ki opravljajo socialno varstvene storitve, tudi tisti, ki so končali višjo ali visoko šolo biopsihološke smeri. Po besedah državne sekretarke na ministrstvu za delo Martine Vuk, ki je predstavila mnenje vlade o noveli zakona, bodo povprašali tudi druge profile, ki so na takem mestu kot biopsihologija in bi se morda želeli vključiti v zakon.

Zadržanje novele o tujcih je neutemeljeno
Vlada je sprejela mnenje o predlogu za začasno zadržanje novele zakona o tujcih, ki ga je varuh človekovih pravic predložil ustavnemu sodišču. Predlog za zadržanje izvajanje zakona ocenjujejo kot neutemeljen in nepotreben, zakon pa po mnenju vlade v nobenem primeru ne krati z ustavo zagotovljenih pravic. Prav tako rešitev iz izpodbijanega 10.b člena glede na evropski azilni sistem po njihovem ne pomeni kršitve človekovih pravic oziroma načela prepovedi mučenja. Poleg tega bi po mnenju vlade v primeru spremenjenih razmer na področju migracij in aktivacije spornega ukrepa ustavno sodišče imelo dovolj časa, da med samim postopkom presoje ustavnosti zadrži izvajanje določbe.

Noveliranje zakona o kmetijstvu
Odbor DZ za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je podprl novelo zakona o kmetijstvu, ki med drugim izboljšuje skladnost nekaterih uredb z evropskimi pravili. Usmerjen je tudi v blaženje posledic podnebnih sprememb in prilagajanje nanje. Povsem novo v zakonu je poglavje o doniranju hrane, ki donirano hrano med drugim pod določenimi pogoji oprošča plačila DDV, hkrati pa omogoča sofinanciranje tehnične opreme s strani kmetijskega ministrstva za posrednike pri doniranju hrane. Odbor pa je bil manj naklonjen paketu predlogov zakonov s področja kmetijstva, ki jih je vložil nepovezani poslanec Andrej Čuš, saj je presodil, da niso primerni za nadaljnjo obravnavo.(TFL)