Dnevne zakonodajne novosti / 16. april 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 26 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 108/2022 z dne 12.8.2022
TEMA DNEVA
Ustavno sodišče začasno zadržalo prepoved javnih shodov
Tema dneva

Ustavno sodišče je začasno zadržalo izvajanje vladnega odloka v delu, ki začasno prepoveduje prireditve, shode in zborovanja. Odločitev je bila včeraj objavljena v uradnem listu, do vključno 18. aprila pa so shodi začasno še naprej prepovedani. Sodišče je ob tem vladi naložilo, naj prepoved v sedmih dneh uredi na novo, pri tem pa upošteva pomen shodov za delovanje demokratične države. Shodov tudi ne sme obravnavati manj ugodno kot zbiranja za namen verskega udejstvovanja.(več)

Zakon o zagotavljanju sredstev za investicije v SV ni v neskladju z ustavo
Ustavno sodišče je včeraj s petimi glasovi proti štirim tudi odločilo, da zakon o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovenski vojski v letih 2021 do 2026 ni v neskladju z ustavo. V Levici se s to odločitvijo ne strinjajo, jo bodo pa spoštovali, ob vojaških nabavah pa bodo vladi gledali pod prste. Obrambni minister Matej Tonin je odločitev ustavnega sodišča ocenil kot državotvorno.(več)

Kmetijsko ministrstvo v pripravo pravnih podlag za pomoč po pozebi
Vlada se je včeraj seznanila z informacijo o posledicah pozebe na kmetijskih pridelkih od 6. do 8. aprila letos. Kmetijsko ministrstvo bo pripravilo pravne podlage za izvedbo pomoči najbolj prizadetim, posebna delovna skupina, ki jo je imenoval minister Jože Podgoršek, pa predlaga, da se za izvedbo ukrepov pripravi interventni zakon.(več)

Mors s predlogom novele skuša reševati nekatera delovnopravna vprašanja v SV
Vlada je za obravnavo v DZ pripravila predlog novele zakona o službi v Slovenski vojski (SV). Predlog vsebuje spremembe, ovrednotene na šest milijonov evrov letno, s katerimi skuša vlada rešiti nekatera že leta odprta delovnopravna vprašanja v vojski. Dva od štirih sindikatov v ministrstvu za obrambo predlaganim rešitvam nista naklonjena.(več)

Vlada o kmetijstvu in drugih gospodarskih temah
Vlada je na včerajšnji seji sprejela tudi več odločitev s področja kmetijstva in gozdarstva. Med drugim je izdala novelo uredbe o izvajanju ukrepa sheme kakovosti za kmetijske proizvode in živila iz programa razvoja podeželja 2014-2020. Odločila je tudi o več prerazporeditvah in razporeditvah pravic porabe v letošnjem državnem proračunu za pokritje zahtev koronske interventne zakonodaje.(več)

Sodišča poslujejo skladno s priporočili NIJZ
Predsednik vrhovnega sodišča je v sredo izdal spremenjeno odredbo, s katero je sedanji način poslovanja sodišč, ki je bilo prekinjeno med 1. in 9. aprilom, podaljšal do vključno 16. maja. Sodišča bodo tako še naprej opravljala naroke, odločala in vročala sodna pisanja. Še naprej tečejo tudi procesni roki in roki za uveljavljanje pravic v postopkih.(več)

Predlog za vpis znakovnega jezika v ustavo nared za obravnavo na seji DZ
Ustavna komisija DZ je brez glasu proti za obravnavo na seji DZ pripravila predlog ustavnega zakona za vpis znakovnega jezika v ustavo. Predsedniku DZ Igorju Zorčiču so predlagali, da obravnavo te točke uvrsti na dnevni red majske seje DZ.(več)

V LMŠ za stalnega spremljevalca tudi pri otrocih z avtističnimi motnjami
V LMŠ se zavzemajo za širitev kroga otrok s posebnimi potrebami, ki so upravičeni do stalnega spremljevalca. Po njihovem predlogu spremembe zakona o usmerjanju otrok s posebnimi potrebami bi imeli stalnega spremljevalca tudi otroci z avtističnimi motnjami, dolgotrajno bolni, slabovidni in otroci s čustvenimi in vedenjskimi motnjami.(več)

Ob Kranjcu še drugi morebitni kandidati, v LMŠ znova predlagajo Terška
Posvetovanja vodij poslanskih skupin s predsednikom republike Borutom Pahorjem so pokazala, da je poleg Janeza Kranjca, ki sicer ne uživa podpore dela opozicije, v igri še nekaj morebitnih kandidatov za mesto ustavnega sodnika. Imen v poslanskih skupinah ne razkrivajo, le v LMŠ so Pahorju kot kandidata znova predlagali Andraža Terška.(več)

Bruselj z novo strategijo boja proti organiziranemu kriminalu in trgovini z ljudmi
Evropska komisija je v sredo predstavila novo petletno strategijo boja proti organiziranem kriminalu, v okviru katere nameravajo okrepiti sodelovanje v Evropski uniji in izboljšati uporabo digitalnih orodij pri preiskovanju. Poleg tega so predstavili še novo strategijo boja proti trgovini z ljudmi, katere cilj je preprečevanje tovrstnih dejanj.(več)