Dnevne zakonodajne novosti / 10. januar 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 4 pravni akti
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 108/2022 z dne 12.8.2022
TEMA DNEVA
Z novim zakonom o računskem sodišču do boljšega nadzora
Tema dneva

Vlada je določila besedilo predloga novega zakona o računskem sodišču, s katerim želi predvsem pospešiti in povečati učinkovitost revidiranja pravilnosti in smotrnosti porabe javnih sredstev. Predlog med drugim širi nabor subjektov, ki jih računsko sodišče lahko revidira, predvsem pri podjetjih v državni ali občinski lasti. Uvaja pa tudi dve novi določbi, s katerima želi vlada računskemu sodišču omogočiti dostop do vseh relevantnih podatkov, ki jih potrebuje tako za izvajanje revizij kot tudi za oceno tveganj in druge naloge.(več)

Vlada na seji tudi o gospodarskih temah
Vlada se je na včerajšnji seji med drugim seznanila z oceno škode, ki so jo julija in avgusta lani povzročila neurja s poplavami, močnim vetrom in točo. Izdala je uredbo o izvajanju evropske uredbe o določitvi načrta izvedbe in ureditve pristojbin na enotnem evropskem nebu. Spremenila pa je odlok o določitvi podobmočij zaradi upravljanja s kakovostjo zunanjega zraka.(več)

Določena merila za finančne spodbude občinam v TNP
Vlada je izdala uredbo o merilih za sofinanciranje projektov, investicij in dejavnosti v Triglavskem narodnem parku. Finančna sredstva v višini milijon evrov letno bo zagotavljalo okoljsko ministrstvo. Tako država uresničuje obljubo, dano parkovnim občinam, ki bodo po desetih letih od sprejetja zakona vendarle deležne razvojnih spodbud.(več)

Vlada potrdila sofinanciranje gradnje širokopasovnih omrežij
Vlada je sprejela uredbo o podpori za širokopasovno infrastrukturo, ki med drugim prinaša sofinanciranje gradnje odprtih širokopasovnih omrežij na območju t. i. belih lis. Gre za območja, na katerih širokopasovna omrežja še niso zgrajena in hkrati ni tržnega interesa za njihovo gradnjo, so sporočili z vlade.(več)

NSi predlaga interventni zakon za stabilizacijo javnega zdravstva
NSi je v DZ vložila predlog zakona o interventnih ukrepih za stabilizacijo delovanja javnega zdravstvenega sistema. Med drugim predlagajo, da bi ZZZS lahko začasno z vsemi primernimi izvajalci, tudi zasebniki, sklenil pogodbe, v katerih bo določeno, katere dodatne storitve in pod kakšnimi pogoji jih bodo opravili.(več)

Izbirna komisija ocenila kandidate za predsednika KPK
Izbirna komisija kot primerne za imenovanje za predsednika KPK predsedniku republike predlaga Tino Brecelj, Uroša Novaka, Janeza Pogorelca in Roberta Šumija, med predlaganimi pa ni zdajšnjega predsednika KPK Borisa Štefaneca. Izbirna komisija je svojo odločitev sprejela soglasno, je ob predaji seznama povedal predsednik komisije Janez Stare.(več)

KPK: Kralj glede imenovanja Šoltesa ravnal neetično
Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je medtem objavila ugotovitve glede ravnanja nekdanjega generalnega sekretarja stranke LMŠ Braneta Kralja, ki je posredoval pri prvi nadzornici Uradnega lista RS Ireni Prijović zaradi imenovanja Igorja Šoltesa. Komisija je ugotovila, da je Kraljevo ravnanje neetično in predstavlja kršitev integritete.(več)

Odbora DZ tri ure za zaprtimi vrati o situaciji v Iraku
Parlamentarna odbora DZ za zunanjo politiko in za obrambo sta se na skupni seji, ki je potekala za zaprtimi vrati, seznanila s položajem v Iraku in stanjem slovenskih vojakov, ki delujejo tam v misiji Neomajna odločenost. Posebnih sklepov po triurni razpravi niso sprejeli, zavrnili pa so pobudo Levice o popolnem umiku iz Iraka.(več)

Koalicija o možnostih za čimprejšnja nova stanovanja
Vrh koalicijskih strank je včeraj razpravljal o ideji za podaljšanje delovanja DUTB, ki bi se usmerila v reševanje stanovanjske problematike. DUTB bo po besedah vodij poslanskih skupin SD in DeSUS Matjaža Hana in Franca Jurše to idejo predstavila posameznim poslanskim skupinam, v katerih pa so do nje zaenkrat zadržani.(več)

Britanski poslanci potrdili zakon o izstopnem sporazumu z EU
Britanska poslanska zbornica je s 330 glasovi za in 231 proti še v tretjem branju potrdila predlog zakona o izstopnem sporazumu z Evropsko unijo. Prihodnji teden bo predlog obravnaval še zgornji dom britanskega parlamenta oziroma lordska zbornica.(več)