Dnevne zakonodajne novosti / 1. junij 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 40 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 108/2022 z dne 12.8.2022
TEMA DNEVA
Epidemije uradno konec, tretji paket pomoči že začel veljati
Tema dneva

Potem ko je DZ potrdil tri nove protikoronske zakone in sklepe o nedopustnosti referendumov, državni svet pa zavrnili vsa veta, je včeraj hkrati z uradnim koncem epidemije začel veljati tretji paket ukrepov. Ključni cilj je tokrat ohranitev čim več delovnih mest in pomoč turistični panogi z izdajo vrednostnih bonov vsem prebivalcem Slovenije. Za lažji zagon gospodarstva po epidemiji paket prinaša tudi odpravo ovir pri izvedbi pomembnih naložb, pri čemer je bilo sicer med obravnavo v DZ slišati očitke glede okolja in ohlapnosti samega zakona.(več)

Konec pomoči samozaposlenim, čakanje subvencionirano le še ta mesec
Pomoč samozaposlenim z oprostitvijo plačila socialnih prispevkov in izplačilom mesečnega temeljnega dohodka se z majem izteka, subvencioniranje nadomestil plač delavcev na čakanju pa se podaljšuje le še za mesec dni. Pri tem bodo v nasprotju s prvotnimi načrti vlade do njega z redkimi izjemami upravičeni vsi delodajalci in ne le tisti iz panoge turizma in gostinstva.(več)

Odslej dovoljene prireditve z 200 ljudmi, odpirajo se fitnesi in bazeni
Z današnjim dnem se sprošča več ukrepov, ki so veljali v času epidemije covida-19. Tako so po novem dovoljene javne prireditve z do 200 ljudmi. Odprejo se lahko večji nastanitveni obrati, wellness in fitnes centri ter bazeni. Na predkrizne obrate se vrača delo sodišč, tudi upravne enote bodo od danes normalno delovale.(več)

Zaščitne maske v določenih primerih ostajajo obvezne
Vlada je v petek sprejela sklep, v skladu s katerim so tudi po uradnem koncu epidemije covida-19 veljavni vsi akti in zaščitni ukrepi, ki jih vlada ni izrecno odpravila. Med drugim je v določenih primerih še naprej obvezno nošenje zaščitnih mask, denimo v zaprtih javnih prostorih, kjer ni mogoče zagotavljati razdalje.(več)

Pravice iz javnih sredstev ne bodo več avtomatično podaljšane
Pravice iz javnih sredstev od danes naprej ne bodo več avtomatično podaljšane, kot je to veljalo v času epidemije. Stranke morajo zato za podaljšanje pravic, ki se iztečejo konec maja, vložiti vlogo, in sicer najpozneje do konca junija, so sporočili z ministrstva za delo.(več)

Ministrstvo nekoliko omililo pravila glede karantene ob prihodu v Slovenijo
Osebam s stalnim ali začasnim bivališčem v Sloveniji ter še nekaterim izjemam ob vstopu v Slovenijo iz tretjih držav ne bo treba v karanteno. Po prejemu številnih pozivov je ministrstvo za notranje zadeve tako spremenilo v torek sprejeti odlok, ki določa 14-dnevno karanteno ob prihodu iz tretjih držav.(več)

Spremenjeni zakon o ohranjanju narave v ustavno presojo takoj po objavi
Zeleni Slovenije in Stranka mladih - Zeleni Evrope napovedujejo vložitev ustavne presoje novele zakona o ohranjanju narave, in sicer takoj, ko bo zakon, ki ga je DZ sprejel minuli teden, objavljen v uradnem listu. S tem želijo "zavarovati zeleno Slovenijo". Zakon namreč omejuje sodelovanje nevladnih organizacij v upravnih in sodnih postopkih.(več)

Poslanci o ukrepih proti epidemiji tokrat na delovnih telesih
Poslanke in poslanci bodo ta teden mnenja izmenjevali na parlamentarnih delovnih telesih. Osrednja tematika ostajajo ukrepi in ravnanje vlade v obdobju epidemije novega koronavirusa. Beseda bo tekla o vladnem razpolaganju z javnimi sredstvi, o protivladnih protestih, manjkala ne bo niti razprava o poslih z zaščitno opremo.(več)

Pahor za ustavnega sodnika predlaga Barbaro Zobec in Andraža Terška
Predsednik republike Borut Pahor je v DZ poslal predlog, s katerim za mesto sodnika na ustavnem sodišču predlaga Barbaro Zobec in Andraža Terška. Oba se bosta še pred odločanjem v DZ predvidoma ta teden v predsedniški palači predstavila javnosti, so sporočili iz urada predsednika republike.(več)

Omejitve dela sodišč je konec, mnoge odmevne zgodbe se vračajo v dvorane
Predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič je sredi prejšnjega tedna objavil preklic odredbe o omejitvi dela sodišč iz sredine marca. Z današnjim dnem se tako delo sodišč vrača na predkrizne obrate, začeli bodo teči vsi roki. Tudi v sodnih dvoranah bo spet živahno, nadaljujejo se sojenja v več odmevnih zgodbah.(več)