Dnevne zakonodajne novosti / 21. oktober 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 108/2022 z dne 12.8.2022
TEMA DNEVA
Za športne dejavnosti nove omejitve, za salone sprostitev pogojev
Tema dneva

Z današnjim dnem začnejo strožji ukrepi za preprečevanje širjenja novega koronavirusa veljati še v dveh statističnih regijah, Goriški in Primorsko-notranjski. Obvezno je nošenje maske zunaj, zaprti so gostinski lokali. Vlada pa je sinoči na dopisni seji sklenila tudi dodatno omejiti športna tekmovanja in dejavnosti ter hkrati omilila ukrep za frizerske in kozmetične salone v rdečih regijah. Slednji lahko po novem sprejmejo eno stranko na 20 kvadratnih metrov. Te spremembe začnejo veljati jutri.(več)

MJU pripravil predlog novele zakona o lokalnih volitvah
Ministrstvo za javno upravo je v medresorsko usklajevanje poslalo predlog novele zakona o lokalnih volitvah. Hkrati je minister k posredovanju stališč in pripomb posebej povabil še informacijskega pooblaščenca, upravno sodišče in sodni svet. Kot so na spletni strani pojasnili na ministrstvu, je povod za spremembo odločba ustavnega sodišča.(več)

Deležniki po odločitvi NIJZ iščejo rešitve glede napotovanja v karanteno
Trenutno potekajo pogovori z deležniki, da bi po odločitvi epidemiološke službe NIJZ, da ne bo več iskala visoko tveganih stikov in predlagala karanten, v najkrajšem možnem času razrešili dileme glede vprašanja dela in nadomestila za te stike, so pojasnili na ministrstvu za delo. V OZS pa opozarjajo na nevšečnosti novega režima za delodajalce.(več)

Predlog za širitev angleškega servisa STA sklenil zakonodajno pot
Predlog Levice za spremembo zakona o Slovenski tiskovni agenciji (STA), ki bi poročanje STA o prostovoljstvu in nevladnih organizacijah širil še na njen angleški servis, je sklenil zakonodajno pot. Glasovanje na odboru je bilo sicer devet glasov za in enako število proti, Levica pa je že vložila nov predlogzakonskih sprememb z enako vsebino.(več)

Združenje svetov delavcev poziva k uzakonitvi ukrepov proti okužbam
V Združenju svetov delavcev Slovenije vlado pozivajo, naj dosedanja pravno nezavezujoča priporočila NIJZ delodajalcem o ukrepih proti okužbam z novim koronavirusom čim prej spremeni v pravno zavezujoči odlok. Delodajalci pa bi morali po njihovem mnenju v sprejemanje ukrepov proti okužbam enakopravno vključiti izvoljene delavske predstavnike.(več)

Ministrstvo poziva k doslednemu spreminjanju lastništva odjavljenega vozila
Ministrstvo za infrastrukturo lastnike motornih vozil opominja, da je za odjavljeno vozilo treba plačevati posebno dajatev, zato je pomembno dosledno spreminjanje lastništva odjavljenega vozila. Zavezanec za plačilo dajatve je namreč oseba, ki je kot lastnik vpisana v register motornih vozil, kar lahko kupec vozila izkoristi v škodo prodajalca.(več)

Prve davčne blagajne morajo obnoviti digitalna potrdila
Bliža se november, ko se bo nekaterim uporabnikom davčnih blagajn začela iztekati veljavnost namenskih digitalnih potrdil za davčno potrjevanje računov. Takrat davčne blagajne ne bodo več delovale, zato na Finančni upravi RS (Furs) uporabnike pozivajo, naj pravočasno poskrbijo za pridobitev novega potrdila.(več)

Zdravniško društvo za začasno imuniteto izvajalcem zdravstvenih storitev
Slovensko zdravniško društvo poziva vlado, da po zgledu iz tujine podeli izvajalcem zdravstvenih storitev začasno imuniteto pred kazenskimi in civilnimi tožbami, ki bi lahko sledile nepopolni oskrbi v času izrednih zdravstvenih razmer. Sklep so sprejeli na petkovi skupščini, ko so obravnavali vpliv covida-19 na organizacijo zdravnikovega dela.(več)

Bruselj predlaga evropski sistem sankcij za kršitelje človekovih pravic po svetu
Evropska komisija in visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell predlagata evropski sistem sankcij za kršitelje človekovih pravic po svetu. Ta mehanizem po vzoru ameriškega zakona Magnicki naj bi omogočil več prožnosti pri kaznovanju posameznikov z zamrznitvijo premoženja in prepovedjo potovanja na ozemlje unije.(več)

Ministri EU dosegli dogovor o kmetijski politiki v obdobju 2021-2027
Kmetijski ministri EU so po zahtevnih pogajanjih v zgodnjih jutranjih urah dosegli dogovor o skupni kmetijski politiki v prihodnjih sedmih letih. Ključno vprašanje je bilo, kako zagotoviti, da bo evropsko kmetijstvo prispevalo k uresničevanju podnebnih ciljev, ne da bi to ogrozilo izpolnjevanje drugih ciljev, ključnih za razvoj panoge.(več)

Novo na portalu Tax-Fin-lex
Današnji uredniški izbor novih čistopisov, odločb sodišč in ostalih dokumentov na portalu Tax-Fin-Lex
Čistopisi
Odločba o delni razveljavitvi četrtega in tretjega odstavka 68.a člena Zakona o davčnem postopku
Odredba o posebnih ukrepih iz 83.a člena Zakona o sodiščih zaradi razglašene epidemije nalezljive bolezni COVID-19 na območju Republike Slovenije
Odredba o začasni vključitvi izvajalcev prevozov pacientov v sistem izvajanja nujne medicinske pomoči
Uradni podatki o številu okuženih po statističnih regijah
Uredba o koncesiji za rabo reke Save za proizvodnjo električne energije v hidroelektrarnah HE Moste, HE Mavčiče in HE Medvode
Odločbe sodišč
VSRS Sklep II Ips 131/2019 - nedovoljena revizija - litispendenca - pobotni ugovor - procesni pobotni ugovor - nasprotna tožba - avstrijsko pravo - nemško pravo - dopuščena rev...
VSRS Sklep II Ips 77/2019 - pobot - procesni pobot - pobotni ugovor - izjava o pobotu - zastaranje terjatve - pravnomočnost - odstop od sodne prakse Vrhovnega sodišča - primer...
VSL Sklep IV Ip 1279/2020 - popravni sklep - vrednost točke - računska pomota - napačna uporaba materialnega prava
Gradiva v obravnavi DZ
Predlog zakona o ratifikaciji Konvencije Sveta Evrope o integriranem pristopu k varnosti, varovanju in storitvam na nogometnih tekmah in drugih športnih prireditvah (MKPVNT), EPA 2350-VII
Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o žičniških napravah za prevoz oseb (ZŽNPO-C), EPA 1424-VIII
Zahteva za sklic izredne seje s točko dnevnega reda: Predlog priporočila Vladi Republike Slovenije v zvezi s kadrovanjem v državne institucije in gospodarske družbe, EPA 1432-VIII
Ostali dokumenti
Dokazno pravo kot integralen del »poštenega (in logičnega) sojenja« (fair trial)