Dnevne zakonodajne novosti / 11. avgust 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 9 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 109/2022 z dne 16.8.2022
TEMA DNEVA
Minister odredil nadzor nad delom NPU
Tema dneva

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je revizijo nekaterih odmevnih primerov NPU odredil, ker so zavrženja ovadb "lahko tudi posledica slabo opravljenega dela policije in ne zgolj nedolžnosti osumljenih". Revizije Hojs zahteva v odmevnejših primerih, v katerih je bil NPU deležen največ kritik. V.d. generalnega direktorja policije Andrej Jurič policistom in kriminalistom zaupa, so sporočili s policije, na vrhovnem državnem tožilstvu pa pričakujejo, da bodo njihovo delo ocenjevali le pristojni organi.(več)

V tokratni tranši za čakanje na delo 15,5 milijona evrov
Zavod RS za zaposlovanje je včeraj izplačal novo tranšo povračil nadomestil plač z naslova čakanja na delo, in sicer v višini 15,5 milijona evrov evrov. Tokrat bodo izplačana povračila za mesece marec, april, maj in junij, torej prvič tudi po tretjem protikoronskem zakonu. Prva povračila z naslova skrajšanega delovnika so predvidena 10. septembra.(več)

Vlada zagnala postopke za sklenitev socialnega sporazuma
Vlada je pred dnevi zagnala postopke za sklenitev socialnega sporazuma za obdobje 2021-2022. Ministrstvom je med drugim naložila, da najpozneje do 31. avgusta pripravijo kratek predlog vsebin s svojega področja, ki bodo podlaga za pripravo izhodišč za socialni sporazum. Pogajanja socialnih partnerjev naj bi nato tekla do konca leta.(več)

Cene bencina in dizla ostajajo nespremenjene
Regulirani ceni pogonskih goriv sta, potem ko je vlada včeraj zvišala trošarine, opolnoči ostali nespremenjeni. Tako cena 95-oktanskega bencina kot cena dizelskega goriva bo še naprej en evro za liter, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje.(več)

DeSUS ne podpira predlaganih sprememb medijske zakonodaje
Stranka DeSUS ne bo podprla predlaganih sprememb medijske zakonodaje, še posebej, če v javni razpravi predlagatelj ne bo s strokovnimi analizami argumentiral svojih predlogov, je na včerajšnji novinarski konferenci poudarila predsednica DeSUS Aleksandra Pivec. Pri tem se je zavzela za kakovosten javni servis v okviru RTVS in STA.(več)

Vrednost industrijske proizvodnje junija višja
Vrednost industrijske proizvodnje je bila junija v mesečni primerjavi drugič zapored višja. Po 9,6-odstotni rasti v maju je bila tokrat večja za 4,3 odstotka. V letni primerjavi je bila nižja za 12,1 odstotka, v prvega pol leta pa za 10,1 odstotka, je sporočil statistični urad.(več)

Eurofound: Protikoronski ukrepi na škodo žensk
Ukrepi, ki so jih države sprejele za nadzor nad širjenjem okužb z novim koronavirusom, na škodo žensk poglabljajo razlike med spoloma z vidika brezposelnosti, gospodinjskih opravil in finančne varnosti. Na to opozarja fundacija Eurofound, po katere mnenju mora biti ekonomska in socialna vključenost žensk v središču ukrepov za gospodarsko okrevanje.(več)

ZSSS: Delavci se med dopustom niso dolžni odzivati na klice delodajalcev
Mnogim zaposlenim se ob vrhuncu dopustniške sezone porajajo vprašanja o njihovih pravicah v tem času. Zanima jih tudi, ali morajo biti dostopni delodajalcu. "Delodajalec nima pravice, da bi z delavcem lahko med dopustom kakorkoli kontaktiral, niti se ni delavec dolžan odzivati na klice ali sporočila, povezana z opravljanjem dela," pravijo v ZSSS.(več)

Uber pripravljen na socialno in zdravstveno zaščito zaposlenih
Uber, ki ponuja platformo za iskanje prevozov, je včeraj predstavil predlog novega modela poslovnega sodelovanja z vozniki. Med drugim bi imel lastne voznike, ki bi ostali samostojni podjetniki, a bi uživali določene ugodnosti, od socialnih, tudi nadomestila za brezposelnost, če bi bilo to potrebno, do zdravstvenih in plačanega dopusta.(več)