Dnevne zakonodajne novosti / 7. avgust 2019
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 9/2020 z dne 14.2.2020
TEMA DNEVA
Največ pripomb na spremembe pri obdavčitvi kapitala
Tema dneva

Potem ko se je iztekla javna obravnava predlaganih davčnih sprememb, katerih glavni cilj je razbremenitev stroškov dela, zdaj na finančnem ministrstvu pregledujejo prispele pripombe. Največ so jih dobili glede obdavčitve dohodkov iz kapitala. Po predlogu se bo stopnja dohodnine od obresti, dividend in dobičkov iz kapitala namreč zvišala s 25 na 27,5 odstotka. Enako velja tudi glede stopnje dohodnine od dohodkov iz oddajanja premoženja v najem, kjer se bo z 10 na 15 odstotkov zvišal tudi odstotek normiranih stroškov.(več)

Furs pozdravlja predlagane spremembe kategorizacije
Finančna uprava RS (Furs) pozdravlja nedavno pobudo Delavske svetovalnice, da bi se obrazec za obračun davčnega odtegljaja za dohodke iz delovnega razmerja (REK-1) kategoriziral kot verodostojno listino. Poudarjajo pa, da je treba takšen predlog temeljito preučiti z več vidikov in v postopek vključiti vse relevantne deležnike.(več)

Arso bo moral vnovič odločati glede uvoza premoga za Teš
Agencija RS za okolje (Arso) bo morala znova odločati, ali je presoja vplivov na okolje za uvoz premoga za Termoelektrarno Šoštanj (Teš) iz tujine potrebna. Sprva so odločili, da vpliva uvoženega premoga na okolje ni potrebno presojati, ministrstvo za okolje je po pritožbi nevladnikov ta sklep razveljavilo, poroča Večer.(več)

2TDK razveljavil razpis za prečkanje doline Glinščice
Družba 2TDK je po neuradnih informacijah televizije POP TV razveljavila razpis za izbor izvajalca objektov za prečkanje doline Glinščice pri gradnji drugega železniškega tira Koper-Divača. Razlog naj bi bil, da referenca najcenejšega ponudnika ni bila ustrezna, ostali dve ponudbi pa naj bi krepko presegali ocenjeno vrednost.(več)

Nasprotujoče si ocene razmer v ljubljanskem azilnem domu
Iniciativa prosilcev za azil je včeraj opozorila na nevzdržne razmere v azilnem domu in hkrati izrazila sum, da se tam dogaja organizirano tihotapljenje ljudi, pri čemer naj bi sodelovali varnostniki. Sum koruptivnega dejanja je vodstvo azilnega doma prijavilo organom pregona. V družbi Galekom so očitke o neprimernem obnašanju varnostnikov zavrnili.(več)

Kostak bo odpeljal še gorenjsko in goriško embalažo
Ministrstvo za okolje in prostor je uspelo poskrbeti še za del nakopičene komunalne odpadne embalaže, ki naj bi jo za račun države odpeljali v skladu z interventnim zakonom. Po pogajanjih je namreč oddalo javno naročilo za prevzem in obdelavo te embalaže iz gorenjske in goriške statistične regije; tudi to bo odpeljal krški Kostak.(več)

Zaplet s podarjenimi državnimi zemljišči
Občino Šentrupert, ki je leta 2012 z obrambnim ministrstvom podpisala pogodbo o brezplačni odsvojitvi nepremičnin na območju nekdanje vojašnice na Puščavi, je omenjeno ministrstvo julija obvestilo, da od darilne pogodbe odstopa. Kot razlog je navedlo, da občina tam ni izvedla načrtovane naložbe. V Šentrupertu ta enostranski odstop zavračajo.(več)

Ukinitev vinjete na mariborski vzhodni obvoznici
Mariborska vzhodna obvoznica je z izgradnjo vzporedne avtoceste nedvomno izgubila funkcijo prevzemanja daljinskega prometa in ohranila le lokalni promet mesta z njegovim zaledjem, zato je njena kategorizacija neustrezna, so po vnovičnem pozivu iz Maribora za ukinitev vinjetnega režima zdaj potrdili na ministrstvu za infrastrukturo.(več)

V Sloveniji največ podpornikov evra v vsej EU
Evro kljub velikim vzponom in padcem v zadnjih letih še vedno uživa visoko podporo. V evrskem območju skupno valuto podpira 76 odstotkov vprašanih, kar je največ po pomladi leta 2004. Največ zagovornikov, in sicer 88 odstotkov, ima prav v Sloveniji, je razvidno iz zadnje raziskave Eurobarometer, izvedene junija med 27.464 vprašanimi.(več)