Dnevne zakonodajne novosti / 19. julij 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 108/2022 z dne 12.8.2022
TEMA DNEVA
DZ potrdil spremembe pravil cestnega prometa
Tema dneva

DZ je v petek sprejel novelo zakona o pravilih cestnega prometa. Ta med drugim znižuje kazni za prehitro vožnjo in zvišuje kazni za telefoniranje med vožnjo. Prav tako uvaja možnost dovoljenja za zavijanje desno pri rdeči luči na semaforju. Z novelo se določa tudi pogoje za udeležbo lahkih motornih vozil v cestnem prometu, kamor sodijo invalidski vozički ter skiroji in rolke na električni pogon. Zanje bodo veljala podobna pravila kot za kolesa. Za novelo je glasovalo 46 poslank in poslancev, proti eden.(več)

DZ sprejel novelo zakona o orožju
S 53 glasovi za in 22 proti je DZ sprejel novelo zakona o orožju. Ta po mnenju večine predstavlja ustrezen kompromis med zahtevami evropske direktive o orožju, ki se prenaša v nacionalno zakonodajo, in predlogi športnih strelcev, lovcev in zbirateljev orožja. V LMŠ, SD in Levici so noveli zaradi pomislekov ob nekaterih rešitvah podporo odrekli.(več)

DZ imenoval Marka Borisa Andrijaniča za ministra za digitalno preobrazbo
DZ je v petek tudi imenoval Marka Borisa Andrijaniča za ministra brez listnice, pristojnega za digitalno preobrazbo. Na ta položaj ga je predlagal premier Janez Janša, ki je pojasnil, da bo njegova naloga vodenje novoustanovljene vladne službe in koordinacija aktivnosti na področju digitalne preobrazbe znotraj vlade.(več)

Levica ni uspela s predlogom za izenačitev zahtev za sežigalnice in naprave za sosežig
Predlog zakona o sežigalnicah odpadkov in napravah za sosežig odpadkov, s katerim je želela Levica odpraviti razlike med emisijami iz sežigalnic odpadkov in naprav za sosežig odpadkov, po mnenju poslancev ni primeren za nadaljnjo obravnavo. Sklep je v četrtek podprlo 35 poslancev, 48 jih je bilo proti.(več)

Poslanci začeli počitnice, zasedanja predvidoma spet septembra
Poslanci so po daljši redni seji in petkovi izredni seji, na kateri so med drugim imenovali ministra za digitalno preobrazbo, odšli na poletni oddih. Do septembra praviloma ne bodo zasedali. Parlamentarne počitnice, ko ni rednih zasedanj DZ in delovnih teles, namreč po poslovniku DZ potekajo od vključno 16. julija do 31. avgusta.(več)

DS izglasoval veto na novelo zakona o avdiovizualnih medijskih storitvah
Državni svet je v petek na izredni seji s 17 glasovi za in enim proti izglasoval veto na novelo zakona o avdiovizualnih medijskih storitvah. Večina svetnikov je namreč ocenila, da novela diskriminira domače ponudnike avdiovizualnih medijskih storitev. O zakonu bo moral znova odločati DZ.(več)

Ministrstvo predlaga prepoved prodaje plastičnih proizvodov za enkratno uporabo
Ministrstvo za okolje in prostor je za sprejem na vladi pripravilo uredbo o prepovedi dajanja nekaterih plastičnih proizvodov za enkratno uporabo na trg in o označevanju nekaterih plastičnih proizvodov. Prepoved plastičnih proizvodov sicer določa tudi predlog zakona SAB, ki je v prvi obravnavi v DZ prejšnji teden dobil zeleno luč.(več)

Steklo koriščenje novih bonov za pomoč gospodarstvu
Vsem državljanom Slovenije so na voljo novi boni, ki so unovčljivi v dejavnostih turizem, gostinstvo, šport in kultura. Polnoletnim pripada bon v vrednosti 100 evrov in mladoletnim 50 evrov, skupno so vredni 192,2 milijona evrov. Prva rezervacija z novim bonom je bila opravljena v petek nekaj čez polnoč, prvi pa je bil unovčen okoli 6.30 v Kopru.(več)

Izdaja gradbenega dovoljenja za HE Mokrice po odločitvi sodišča ostaja zamrznjena
Vrhovno sodišče je zavrnilo pritožbo družbe Hidroelektrarne na Spodnji Savi (HESS), ki je kot stranka z interesom skupaj s soinvestitorskima družbama Infra in Eles skušala izpodbiti zamrznitev izdaje gradbenega dovoljenja za Hidroelektrarno (HE) Mokrice, so sporočili iz Društva za preučevanje rib Slovenije. Društvo odločitev sodišča pozdravlja.(več)

Poljski disciplinski senat po oceni Sodišča EU ni skladen s pravom unije
Sodišče EU je prejšnji teden odločilo, da reforma, ki zadeva disciplinske postopke proti sodnikom na Poljskem, ni skladna s pravom unije. "Poljska ni izpolnila svojih obveznosti po pravu EU," je sporočilo sodišče in s tem še zaostrilo dolgo trajajoč spor med Varšavo in Brusljem glede pravosodnih reform na Poljskem.(več)