Dnevne zakonodajne novosti / 24. julij 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 7 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 106/2022 z dne 5.8.2022
TEMA DNEVA
Trgovine bodo lahko ob nedeljah spet odprte
Tema dneva

Vlada je odpravila določitev minimalnega obratovalnega časa prodajaln z živili in prepoved obratovanja trgovin ob nedeljah in dela prostih dneh, ki ju je marca uvedla v okviru ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Še vedno pa ostajajo zaprti nočni klubi in diskoteke. Tudi omejitve iz odloka o začasni prepovedi zbiranja se uporabljajo še naprej, prav tako je podaljšan ukrep o obveznem nošenju mask in razkuževanju rok v zaprtih javnih prostorih. Hrvaške pa Slovenija še ne bo uvrstila na rdeči seznam.(več)

Ukrep subvencioniranja čakanja na delo podaljšan do konca avgusta
S sklepom je vlada podaljšala ukrep subvencioniranja čakanja na delo do konca avgusta, saj je ocenila, da je še vedno potreben, je na novinarski konferenci povedal minister za delo Janez Cigler Kralj. Kot je dodal, se razmere na trgu dela počasi umirjajo, tako da sheme v prihodnje morda ne bo treba več podaljševati.(več)

Vlada o proračunu, energiji in drugih gospodarskih temah
Vlada je na včerajšnji redni seji med drugim določila besedilo novega zakona o učinkoviti rabi energije, s katerim bodo to področje izločili iz energetskega zakona in ga prilagodili evropski zakonodaji. Sprejela je usmeritve za pripravo predloga rebalansa proračuna in ministrstvom naložila odlog nenujnih izdatkov.(več)

Odslej manj predhodnih postopkov pri ugotavljanju vplivov na okolje
Vlada je tudi potrdila spremembe uredbe o posegih v okolje, za katere je treba izvesti presojo vplivov na okolje. Z njimi naj bi med drugim razbremenili Agencijo RS za okolje (Arso), ki izvaja predhodne postopke in se na tem področju sooča z velikimi zaostanki, hkrati pa pospešili postopke, kot je izdaja okoljevarstvenih soglasij.(več)

Vlada o obveznem cepljenju in financiranju izobraževanja
Vlada je obravnavala predlog skupine poslancev za spremembe zakona o nalezljivih boleznih. Cilj povečanja precepljenosti vlada podpira, a ocenjuje, da je obvezno cepljenje zdravstvenih delavcev prekomeren ukrep. Na področju izobraževanja pa je med drugim sprejela spremembe sofinanciranja doktorskega študija in potrdila strategijo višjega strokovnega izobraževanja.(več)

Državni načrt zaščite in reševanja ob pojavu epidemije prenovljen
Vlada je prav tako sprejela nov državni načrt zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oz. pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh, s katerim nadomešča tistega iz leta 2016. Načrt je spremenjen in dopolnjen na podlagi izkušenj Slovenije v epidemiji covida-19 in izdelan za pojav nalezljivih bolezni pri ljudeh, kot izhaja iz ocene ogroženosti, navaja vlada.(več)

Kmetijsko ministrstvo ne bo odjavilo odredbe za prepoved neonikotinoidov
Ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec je odredila ustavitev postopka odjave odredbe, ki je doslej določala prepoved uporabe neonikotinoidov za namene tretiranja semen. Ministrstvo je odjavo predlagalo zaradi nepotrebnega podvajanja zakonodaje, saj prepoved velja za celotno EU, vendar so se v javnosti kljub temu pojavile kritike.(več)

Rešitev za štipendiste, ki zaradi epidemije niso dokončali izobraževanja
Dijakom in študentom, ki zaradi posledic epidemije letos niso uspeli napredovati v višji letnik ali zaključiti izobraževanja, bo štipendija v prihodnjem letu mirovala. Odločba o tem bo izdana po uradni dolžnosti, so pojasnili na ministrstvu. Te spremembe veljajo za vsa štipendijska razmerja.(več)

Po treh letih kmalu izrek sodbe glede imena teran
Splošno sodišče EU v Luksemburgu bo odločitev v primeru slovenske tožbe proti Evropski komisiji zaradi dodelitve izjeme Hrvaški pri uporabi imena teran izreklo 9. septembra, so za STA potrdili na kmetijskem ministrstvu. Slovenija, ki je teran v EU zavarovala z zaščiteno označbo porekla, je tožbo vložila septembra 2017.(več)

Evropski parlament zahteva spremembo dogovora o proračunu
Evropski parlament je z veliko večino izglasoval resolucijo, v kateri zahteva spremembo dogovora o večletnem finančnem okviru EU, ki so ga v torek dosegli voditelji EU. Poslanci v dokumentu opozarjajo, da večletnemu proračunu ne bodo dali zelene luči, če ne bo sprememb, ter pozivajo k pogajanjem za izboljšavo predloga.(več)