Dnevne zakonodajne novosti / 12. februar 2019
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 5 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 107/2022 z dne 9.8.2022
TEMA DNEVA
Fiskalni svet spet svari
Tema dneva

Fiskalni svet vnovič opozarja, da vlada z rebalansom proračuna za leto 2019 načrtuje previsoko rast porabe in s tem zapušča strukturno ravnovesje. V okolju ugodnih gospodarskih razmer varčevanje res ni potrebno, kljub temu pa bi morala biti vlada bolj previdna pri načrtovanju tako javnofinančnih izdatkov kot tudi prihodkov, meni svet. Ob predvidenem ohlajanju ugodnih razmer bi se namreč lahko stanje javnih financ poslabšalo. Vlada bi zato morala izdatke načrtovati v še nekoliko nižji višini, kot jo kot maksimalno dopušča fiskalno pravilo.

Ministrstvo preučuje opozorila
Na ministrstvu za finance so v odzivu na oceno fiskalnega sveta glede predloga rebalansa zagotovili, da bo Slovenija nadaljevala z aktivnostmi za dolgoročno vzdržnost javnih financ. So pa ob tem dejali, da zagotavljajo ustrezno razmerje med stabilnostjo javnih financ ter skrbjo za državljane in širšim razvojem države. Na ministrstvu so sicer zapisali, da bodo oceno še preučili, vlada pa bo nato sprejela tudi mnenje o njej. Za Slovenijo je po prepričanju ministrstva trenutno ključno ohranjanje gospodarske aktivnosti in dvig produktivnosti ob ustrezni ravni javnega dolga, ki se spet približuje meji 60 odstotkov BDP iz pakta o stabilnosti in rasti.

Več javnofinančnih prihodkov
Finančna uprava RS (Furs) ocenjuje, da bo v letu 2019 pobrala 17,2 milijarde evrov javnofinančnih prihodkov, kar bi bilo 632 milijonov evrov oz. 3,9 odstotka več kot v letu 2018, kaže program dela Fursa za leto 2019. Med novostmi izpostavljajo mobilno aplikacijo ter možnost plačila več vrst dajatev z enim plačilnim nalogom. Spremljajo pa tudi dogajanje glede brexita. Furs zagotavlja, da bo ne glede na scenarij izstopa Velike Britanije iz EU sprejel vse ukrepe za uspešno prilagoditev postopkov in sistemov. Gospodarske subjekte bodo o potrebnih spremembah sproti obveščali, da se bodo ti lahko pravočasno prilagodili.

Severna Makedonija na poti v Nato
Državni zbor bo danes na izredni seji glasoval o predlogu zakona o ratifikaciji pristopnega protokola Severne Makedonije k Natu. Odbor DZ za zunanjo politiko je včeraj v drugem branju na nujni seji predlog zakona dopolnil, da bo stopil v veljavo petnajsti dan po objavi v uradnem listu. Dopolnilo je vložila poslanska skupina NSi, potem ko je zakonodajno-pravna služba parlamenta v svojem mnenju opozorila, da zakon v 4. členu določa krajši uveljavitveni rok - dan po objavi v uradnem listu - kot ga določa ustava za mednarodne pogodbe. Poslancem so dali v premislek, ali je skrajšanje roka ustrezno glede na vsebino in namen.

Lažje do mednarodnega vozniškega dovoljenja
Za pridobitev mednarodnega vozniškega dovoljenja od 25. januarja ni več treba obiskati upravne enote, ampak le še AMZS. Ta po novem lahko sama vpogleda v evidenco vozniških dovoljenj, zato na AMZS ni več treba prinašati papirnatih potrdil z upravnih enot, so zapisali na spletni strani ministrstva za javno upravo. Postopek je s tem olajšan tako za državljane, kot tudi za upravne enote in AMZS. Gre za prvi in vzorčni primer, da zunanja institucija zajema podatke iz uradnih državnih registrov, so izpostavili na ministrstvu. Je pa tako neposredno preverjanje trenutno še v poskusnem obdobju, med katerim lahko občasno pride do tehničnih težav.

Upravno sodišče pritrdilo vrhniški občini
Upravno sodišče je ugodilo vrhniški občini, ki je tožila ministrstvo za okolje in prostor, ker je to ni priznalo kot stranske udeleženke v postopku gradbenega inšpektorata v Kemisu, je v soboto poročal Dnevnik. Sodišče je primer tako že drugič vrnilo inšpektoratu in mu dalo navodila, po katerem bo moral zdaj odločiti vsebinsko. Prvič namreč ne inšpektorat ne ministrstvo nista upoštevala navodil sodišča, ki pa je tokrat še bolj jasno razložilo, zakaj ima občina Vrhnika v postopku gradbene inšpekcije utemeljen pravni interes za vstop v postopek. Sodišče je zdaj ministrstvu sporočilo, da mora odločiti, ali bi Kemis potreboval gradbeno dovoljenje.

TFL Glasnik: Intervju z Jelico Pegan Stemberger
»Smisel vsakega posameznika je, da je srečen, zadovoljen, nasmejan, da se dogaja veliko stvari. Da je veliko plusov.« To misel nam je zaupala današnja sogovornica v TFL Glasniku, sicer ravnateljica Višje strokovne šole za kozmetiko in velnes. Pripomnila je tudi, da je pri razmišljanju v smeri internacionalizacije zelo velika optimistka. »Pri vsem tem se mi zdi, da mora zadeva težiti k trajnostnemu razvoju, da morata biti prioriteti 'zdravo' in 'lokalno' usmerjeni v zdaj. Vse resurse, ki jih imamo okoli sebe, moramo uporabiti, ob skrbi za naravo seveda.« Pogovor z Jelico Pegan Stemberger in še veliko drugih zanimivosti bomo objavili popoldne v TFL Glasniku.(TFL)