Dnevne zakonodajne novosti / 11. februar 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 110/2022 z dne 19.8.2022
TEMA DNEVA
Bolniki bodo upravičeni do več pripomočkov
Tema dneva

Uveljavitev novih pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja bolnikom prinaša širši obseg pravic do nekaterih medicinskih pripomočkov, na drugi strani pa manj administracije za zdravnike. Med drugim bo lahko specialist od maja sam podaljšal veljavnost napotnice največ do dveh let. Večina dodatnih pripomočkov, opredeljenih v 10 milijonov evrov težki noveli pravil, pa bo bolnikom dostopna od junija. ZZZS je sicer uvedel tudi t. i. elektronski bolniški list in poenostavil postopek uveljavljanja pravice do nadomestila.(več)

Iz lekarniške zbornice opozorila glede novih pravil zavarovanja
Predsednik lekarniške zbornice Miran Golub je izpostavil, da bi uveljavitev novih pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja lahko bila težavna. Na po njihovem mnenju nekatere problematične določbe so že opozorili ministrstvo za zdravje in ZZZS, o pravilniku pa naj bi se še pogovarjali. "Verjamem, da jih bomo rešili v dobrobit bolnikov," je ocenil.(več)

Pred spreminjanjem zakona o orožju na delu lobisti
Člani parlamentarnega odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo bodo danes obravnavali predlog novele zakona o orožju. Potem ko so bili poslanci v prvi obravnavi v DZ do novele precej kritični, so tri poslanske skupine vložile predloge dopolnil. Po predstavitvi besedila novele so imeli veliko dela tudi lobisti.(več)

Pogajanja med vlado in sindikati javnega sektorja prekinjena
Pogajanja med vlado in sindikati javnega sektorja so z včerajšnjim srečanjem prekinjena. "Dejstvo je, da vlada opravlja tekoče posle in kakšnih vsebinskih premikov, ki bi imeli vpliv na proračun in splošno politiko za v prihodnje, ni pričakovati," je že pred sestankom dejal minister za javno upravo Rudi Medved.(več)

Lani 62 postopkov zaradi nezakonitih vpogledov v podatke bolnikov
Informacijski pooblaščenec je lani vodil 62 postopkov zaradi nezakonitih vpogledov v osebne podatke bolnikov. Pri tem pri pooblaščencu pojasnjujejo, da imajo upravljavci osebnih podatkov v zdravstvenih zavodih večinoma ustrezno zagotovljeno sledljivost vpogledov, a zaposleni kljub temu vpogledajo v osebne podatke v upanju, da jih ne bodo odkrili.(več)

Pri čezmejnem pošiljanju odpadkov številne nepravilnosti
Okoljski inšpektorji so s predstavniki finančne uprave in policije januarja izvedli nadzore čezmejnega pošiljanja odpadkov na počivališču Šempas, mejnem prehodu Obrežje in v Luki Koper. Pri tem so odkrili številne nepravilnosti; od napačne dokumentacije do prevažanja drugih vrst odpadkov od opredeljenih, so sporočili z inšpektorata za okolje.(več)

Uporabniki osebnih računov do informacije o nadomestilih
Banke in hranilnice bodo svojim komitentom poslale informacijo o obračunanih nadomestilih v lanskem letu. Komitent bo obračun prejel na način, dogovorjen za prejemanje izpiskov, to je prek spletne banke, elektronskega naslova, po pošti ali skupaj z mesečnim izpiskom, so spomnili v združenju bank.(več)

EP ta teden tudi o prihodnjih odnosih z Otokom in proračunu
Evropski poslanci bodo ta teden v Strasbourgu oblikovali stališče o usmeritvah za prihodnje odnose z Združenim kraljestvom. Na februarskem plenarnem zasedanju bo parlament tudi razpravljal o prioritetah v okviru novega večletnega proračuna unije in o spremembah pravil za širitev ter glasoval o prostotrgovinskem sporazumu med EU in Vietnamom.(več)