Dnevne zakonodajne novosti / 30. september 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 14 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 109/2022 z dne 16.8.2022
TEMA DNEVA
Vlada določila nove izjeme, kjer maske ne bodo več potrebne
Tema dneva

Vlada je včeraj določila izjemi pri nošenju mask v zaprtih prostorih, ki se nanašata na strežbo hrane v zaprtih javnih krajih in izpolnjevanje pogoja preboleli, cepljeni (PC). Nošnja mask že doslej ni bila obvezna za goste gostinskih obratov, ko so sedeli za mizo. Po novem pa bo izjema veljala širše, denimo v kinematografih, kjer prodajajo hrano, na pogostitvah in drugje. Mask pa ne bo treba nositi niti osebam, ki izpolnjujejo pogoj PC, v okoljih, kjer so v medsebojnem stiku le osebe, ki izpolnjujejo ta pogoj.(več)

Vlada v DZ pošilja predlog novele zakona o sodnih taksah
Vlada je za obravnavo v DZ pripravila predlog novele zakona o sodnih taksah, ki naj bi ureditev uskladila z ustavno odločbo. Vlada predlaga znižanje zgornje omejitve vrednosti predmeta za odmero sodnih taks za nepravdne postopke s 60 milijonov evrov na en milijon evrov. To hkrati ustreza znesku 500.000 evrov za pravdni postopek.(več)

Proračuna za prihodnji dve leti z visoko rastjo investicij
Proračuna za prihodnji dve leti bosta bistveno več denarja namenila za investicije, na področju zdravstva bo njihova rast kar štirikratna. Finančni minister Andrej Šircelj je po seji vlade izpostavil investicije tudi na drugih področjih ter dejal, da je vlada proračunske načrte pripravljala v še vedno zaostrenih razmerah zaradi epidemije covida-19.(več)

DZ sprejel zakon o zagotavljanju sredstev za naložbe v zdravstvo v prihodnjih desetih letih
Poslanci so z 68 glasovi za in dvema proti sprejeli zakon o zagotavljanju sredstev za investicije v slovenskem zdravstvu v letih od 2021 do 2031. Zakon, ki ga je vložila vlada, za investicije namenja okoli dve milijardi evrov, med drugim za naložbe v univerzitetnih kliničnih centrih in izobraževalne ustanove na področju zdravstva.(več)

DZ sprejel dopolnitve pokojninskega zakona
DZ je s 66 glasovi za in nobenim proti sprejel dopolnitve pokojninskega zakona, ki so jih predlagali v Levici. Obdobje prostovoljne vključitve v pokojninsko zavarovanje se bo v skladu z njimi tudi po 1. januarju 2013, ko je začela veljati zdajšnja pokojninska reforma z drugačnimi rešitvami, štelo v pokojninsko dobo brez dokupa.(več)

Odbor DZ zavrnil predlagana priporočila glede ukrepov za čiščenje zraka v javnih prostorih
Odbor DZ za zdravstvo je sklenil, da vladi ne bo priporočil nujne uvedbe ukrepov za čiščenje zraka v šolah in drugih javnih prostorih z namenom omejevanja okužb z novim koronavirusom. Nujno sejo odbora so sicer zahtevali v SD, SAB in nepovezani poslanci, prepričani o nujnosti ustreznega prezračevanja zaprtih prostorov.(več)

Vlada o donaciji dohodnine in drugih gospodarskih temah
Vlada je na včerajšnji seji med drugim sprejela novo uredbo o namenitvi dela dohodnine za donacije. Z njo zagotavlja daljše obdobje za izpeljavo ustreznih postopkov za uskladitev in sprejem seznama upravičencev ter določa, da se na seznam upravičencev uvrstijo tudi sestavni deli registriranih cerkva in drugih verskih skupnosti.(več)

Vlada povečala dovoljeno število zaposlenih v javnih zavodih za 108
Vlada je sprejela tudi zbirni kadrovski načrt oseb javnega prava za leti 2021 in 2022. Ta dovoljeno število zaposlenih v tem in prihodnjem letu povečuje za 108. Največ v okviru ministrstva za zdravje, in sicer 57, od tega 40 na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije in 17 na Javni agenciji RS za zdravila in medicinske pripomočke.(več)

Z oktobrom bi se lahko poslovil subvencionirani skrajšani delovnik
S 1. oktobrom bi se lahko, če ga vlada s sklepom ne bo podaljšala, poslovil ukrep subvencioniranega skrajšanega delovnega časa, ki je od junija lani pomagal v pandemiji covida-19 prizadetim podjetjem in je državo do konca avgusta stal 73 milijonov evrov. Njegova ukinitev bi lahko nekoliko zvišala število brezposelnih, a naj pretresov ne bi bilo.(več)

Inšpektorji izpolnjevanje pogoja PCT preverjali v 3521 objektih in izdali 244 ukrepov
Inšpektorji so v nadzoru izpolnjevanja pogoja preboleli, cepljeni, testirani (PCT) od 6. do 26. septembra pregledali 3521 objektov in izdali 244 ukrepov, od tega 12 sankcij po zakonu o prekrških, 105 opozoril po navedenem zakonu ter 127 ostalih upravnih ukrepov, je na vladni tiskovni konferenci pojasnila Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata.(več)