Dnevne zakonodajne novosti / 1. oktober 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 16 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 110/2022 z dne 19.8.2022
TEMA DNEVA
Novela ZKP za hitrejše in bolj učinkovito delo pravosodnih organov
Tema dneva

Vlada je na včerajšnji seji med drugim določila besedilo predloga novele zakona o kazenskem postopku in ga poslala v obravnavo v DZ. Ministrica Lilijana Kozlovič je na novinarski konferenci pojasnila, da predlog predvideva številne rešitve, na podlagi katerih bodo pravosodni organi hitreje in bolj učinkovito vodili postopke. Vzpostavljajo se pravne podlage za konferenčno opravljanje narokov in elektronsko poslovanje sodišč, ureja pa se tudi možnost podajanja ločenih mnenj na vrhovnem sodišču.(več)

Vlada določila novi izjemi pri prehodu meje brez karantene
Vlada je včeraj določila novi izjemi, ki jima ob vstopu v Slovenijo ne bo odrejena desetdnevna karantena. To so osebe, ki prehajajo mejo iz družinskih razlogov in se vračajo v 72 urah, ter osebe mlajše od 14 let, ki mejo prehajajo skupaj z ožjim družinskim članom, ki je predložil negativni test. Poleg tega se bodo nekatere države po novem obravnavale enako kot članice schengenskega območja.(več)

Proračun tudi prihodnji dve leti s primanjkljajem
Državni proračun bo tudi v prihodnjih dveh letih beležil primanjkljaj, potem ko se bo zaradi posledic epidemije letos povzpel nad devet odstotkov BDP. Finančni minister Andrej Šircelj je bil po seji vlade kljub temu zadovoljen. Predlog proračunov za prihodnji dve leti je razvojen in občutno povečuje sredstva za investicije, je povedal.(več)

V DZ prihaja predlog novele zakona o tujcih
Vlada je za obravnavo v DZ pripravila predlog novele zakona o tujcih. Predlog med drugim prinaša nekatere rešitve v primeru, če bi v državo vstopilo zelo veliko nezakonitih migrantov, ki bi hkrati izrazili namero, da zaprosijo za mednarodno zaščito.(več)

Vlada za celovito strokovno pomoč otrokom s čustvenimi težavami
Vlada je za obravnavo v DZ pripravila še predlog zakona o obravnavi otrok in mladostnikov s čustvenimi in vedenjskimi težavami in motnjami v vzgoji. Predlog sistemsko ureja delovanje vzgojnih zavodov, ki bodo po novem delovali kot strokovni centri za celovito pomoč otrokom s čustvenimi in vedenjskimi težavami in motnjami na posameznem območju.(več)

Pokojnine se bodo decembra izredno uskladile v višini dveh odstotkov
Pokojnine se bodo decembra izredno uskladile v višini dveh odstotkov. Izredna uskladitev bo izvedena ne glede na gospodarsko rast. DZ je namreč v torek brez glasu proti sprejel spremembo zakona o ukrepih pri plačah v javnem sektorju za leti 2020 in 2021 ter izredni uskladitvi pokojnin.(več)

Novela zakona za večjo precepljenost v državi
Precepljenost v državi naj bi bila v prihodnje večja, saj bo le tako mogoče zagotavljati kolektivno zdravje. S tem namenom je DZ v torek sprejel novelo zakona o nalezljivih boleznih, ki med drugim omejuje vključitev necepljenih otrok v javne in javno sofinancirane vrtce.(več)

Za viceguvernerko podpora Brezigar Mastenovi, za ustavnega sodnika Erbežniku
Predsednik republike Borut Pahor je po posvetovanjih z vodji poslanskih skupin ugotovil, da se za viceguvernerko Banke Slovenije obeta potrebna podpora Arjani Brezigar Masten, za ustavnega sodnika pa Anžetu Erbežniku. Kandidaturi bo Pahor predvidoma v začetku prihodnjega tedna poslal v državni zbor.(več)

Bruselj v poročilu o vladavini prava v Sloveniji z nekaj zaskrbljenosti
Evropska komisija v poročilu o vladavini prava v Sloveniji med drugim izpostavlja zaskrbljenost zaradi pomanjkanja človeških in finančnih virov za vrsto neodvisnih teles, kot sta Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) ter Agencija za komunikacijska omrežja in storitve (Akos), ter zaradi spletnega nadlegovanja novinarjev.(več)

Članice EU podprle nemški predlog za povezavo vladavine prava s proračunom
Članice EU so podprle kompromisni predlog nemškega predsedstva za povezavo spoštovanja vladavine prava s sredstvi iz evropskega proračuna. To omogoča začetek pogajanj z Evropskim parlamentom. Po neuradnih informacijah predloga ni podprlo več držav, med njimi Madžarska in Poljska; Slovenija je med podpornicami.(več)