Dnevne zakonodajne novosti / 14. julij 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 8 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 106/2022 z dne 5.8.2022
TEMA DNEVA
Zakonodajni Supervizor: Mesečni pregled za junij 2020
Tema dneva

V tokratni številki Zakonodajnega Supervizorja boste našli celoten pregled vseh sprememb zakonodaje v mesecu juniju 2020. Veljati ali uporabljati se je začelo 148 predpisov, 50 predpisov je prenehalo veljati ali se uporabljati, spremenilo pa se je 87 predpisov. Tako je na zadnji dan junija veljalo 868 zakonov in 20.370 podzakonskih predpisov. Vsi podatki o spremembah v slovenski zakonodaji, tudi za pretekla obdobja, so sicer vedno na voljo v Zakonodajnem Supervizorju.

Minister napovedal zakonsko podlago za platforme, kot je Uber
Ministrstvo za infrastrukturo pripravlja zakonske spremembe, ki bodo omogočile najem prevoza z avtomobilom prek digitalne platforme, kot ga ponuja npr. ameriški Uber, je na poslansko vprašanje Mihe Kordiša (Levica) včeraj v DZ povedal infrastrukturni minister Jernej Vrtovec. Vlada bo po njegovih napovedih predlog obravnavala jeseni.(več)

Koritnik: Uporaba mobilne aplikacije bo prostovoljna
Uporaba mobilne aplikacije o stikih z okuženimi bo prostovoljna za vse, tudi za tiste s potrjeno okužbo in odrejeno karanteno, je na vladni novinarski konferenci povedal minister za javno upravo Boštjan Koritnik. S tem želijo spodbuditi državljane, da bodo aplikacijo uporabljali v čim večji meri, je dejal.(več)

Levica nasprotuje zakonu o 780 milijonih za vojsko
V Levici nasprotujejo zakonu, po katerem bi v šestih letih Slovenski vojski zagotovili 780 milijonov evrov. Pozivajo, naj se ta sredstva namenijo zdravstvu, dolgotrajni oskrbi in razvoju namesto izpolnjevanju zavez do zveze Nato. V petek so podali zahtevo za splošno razpravo o zakonu, poudarjajo pa, da bodo storili vse, da zakon ne bo sprejet.(več)

Uresničitev zaveze o brezplačnem vrtcu za drugega otroka že prihodnje leto?
Prvi delovni osnutek za uresničitev zaveze iz koalicijske pogodbe o uvedbi brezplačnega vrtca za drugega otroka in naprej je po besedah premierja Janeza Janše pripravljen za usklajevanje. "Če bo šlo po programih, bo zaveza realizirana v naslednjem letu," je Janša včeraj dejal v odgovoru na poslansko vprašanje Jožefa Horvata iz NSi.(več)

Poziv: Pet odstotkov sredstev za odpravo revščine v državah EU
Zveza prijateljev mladine Slovenije, Središče za zagovorništvo in informiranje o pravicah otrok in mladostnikov in Pravno-informacijski center nevladnih organizacij pozivajo vlado k podpori predlogu, da se v okviru Evropskega socialnega sklada plus v proračunu EU 2021-27 nameni vsaj pet odstotkov sredstev za odpravo revščine otrok v vseh državah EU.(več)

Ustavni sodnici Dunji Jadek Pensa danes poteče mandat
Ustavni sodnici Dunji Jadek Pensa danes poteče devetletni mandat ustavne sodnice, a ker DZ na njeno mesto še ni imenoval naslednice oziroma naslednika, bo delo ustavne sodnice opravljala vsaj še nekaj časa. 11. septembra namreč poteče šele rok, do katerega je mogoče podati predloge kandidatur v novem javnem pozivu predsednika republike.(več)

Zdravstveni inšpektorat med vikendom opravil 945 nadzorov karanten
Zdravstveni inšpektorji so od petka do nedelje opravili 945 nadzorov spoštovanja karantene. Ugotovili so, da je 760 oseb spoštovalo karantensko odločbo, 40 oseb niso našli, v 32 primerih pa so navedle lažen ali napačen naslov. Inšpektorji so na vrata zaman trkali v 15 primerih, v 11 pa so bili neuspešni pri dostopu do zasebnega zemljišča.(več)

S turističnimi boni v gospodarstvo doslej priteklo 13,5 milijona evrov pomoči
Prebivalci Slovenije so doslej unovčili 100.000 turističnih bonov v skupni vrednosti 13,5 milijona evrov, je sporočila Finančna uprava RS (Furs). Gre za pomoč, ki jo je turističnemu gospodarstvu v luči epidemije covida-19 prek prebivalstva namenila vlada. Od sobote je sicer nabor turističnih nastanitev, kjer je mogoče koristiti bone, razširjen.(več)

V sojenju zaradi preskakovanja čakalnih vrst predlog za izločitev sodnice
Na Okrožnem sodišču v Ljubljani se je nadaljevalo sojenje v aferi preskakovanja čakalnih vrst v ljubljanskem univerzitetnem kliničnem centru (UKC). Obramba prvoobtoženega Uroša Smiljića je na včerajšnji obravnavi predlagala izločitev predsednice sodnega senata. O predlogu bo odločal predsednik sodišča.(več)