Dnevne zakonodajne novosti / 17. september 2019
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 110/2022 z dne 19.8.2022
TEMA DNEVA
Prisilna poravnava Electe Holdinga še ni dokončna
Tema dneva

Okrožno sodišče v Ljubljani se je pritožilo na sklep o potrditvi poenostavljene prisilne poravnave Electe Holdinga, krovnega podjetja v skupini Electa, ki je v lasti sinov ljubljanskega župana Zorana Jankovića. To je storilo v petek, še zadnji dan, preden bi omenjeni sklep postal pravnomočen, poroča spletni portal Siol. O pritožbi bo sedaj odločalo Višje sodišče v Ljubljani, ki je po poročanju portala v letu dni že dvakrat razveljavilo sklepe o začetku poenostavljenih prisilnih poravnav, ki so šli na roko družini Janković.(več)

Dvom v učinkovitost rešitev v predlogu medijske novele
Razpravljavci na včerajšnji okrogli mizi o noveli zakona o medijih, ki nastaja na ministrstvu za kulturo, so podvomili v to, da bo novela rešila nakopičene težave slovenskih medijev in novinarskega poklica. Strinjali so se, da so zagate na tem področju številne in kompleksne ter se vlečejo že vrsto let, zato je njihovo reševanje toliko zahtevnejše.(več)

Ministrstvo v iskanje konsenza o financiranju zasebnih šol
Po več neuspelih poskusih uresničevanja ustavne odločbe glede financiranja zasebnih osnovnih šol bodo na ministrstvu za izobraževanje zdaj poskusili z oblikovanjem delovne skupine, ki bi prišla do strokovnega in političnega konsenza. Vanjo bodo po besedah ministra Jerneja Pikala poleg stroke povabili tudi vse parlamentarne stranke.(več)

Socialni partnerji danes o proračunu za leti 2020 in 2021
Socialni partnerji, združeni v Ekonomsko-socialnem svetu, imajo na dnevnem redu današnje seje predlog državnega proračuna za prihodnji dve leti. Ta sicer še ni dokončno pripravljen, saj je vlada po objavi najnovejših gospodarskih napovedi proračunskim porabnikom naložila, naj nekoliko umirijo apetite. Kljub temu bo na voljo največ denarja doslej.(več)

Akos zavrača očitke na račun podeljevanja radijskih frekvenc
Agencija za komunikacijska omrežja in storitve RS (Akos) zavrača očitke Združenja novinarjev in publicistov, ki je v nedeljo opozorilo na nesprejemljive birokratske zaplete pri podeljevanju radijskih frekvenc. Prav tako zavrača očitke združenja, ki se nanašajo na slabo slišnost slovenskih radijskih programov ob meji z Italijo.(več)

Kmalu tretji razpis za financiranje brezplačnega dostopa do spleta
Evropska komisija bo v četrtek objavila tretji razpis v okviru pobude WiFi4EU za vzpostavitev brezplačnih javnih dostopnih točk do brezžičnega interneta. Občine ali skupine občin iz EU, Norveške ali Islandije se lahko potegujejo za 1780 bonov v vrednosti po 15.000 evrov, ki jih bodo uporabile za vzpostavitev brezplačnega omrežja v javnih prostorih.(več)

Juncker: Johnson ni predstavil uresničljivih alternativ
Srečanje predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja in britanskega premierja Borisa Johnsona v Luxembourgu se je končalo brez otipljivega napredka. Johnson tudi ni pripravil nobene uresničljive alternative severnoirskemu varovalu v sporazumu o brexitu, so sporočili iz komisije.(več)

V Mariboru vnovičen začetek sojenja za umor na Titovi cesti
Skoraj točno dve leti po krvavem obračunu na Titovi cesti v Mariboru, v katerem je umrl 52-letni Rado Mitrović, se je na mariborskem sodišču začelo vnovično sojenje Senadu Softiću, ki ga tožilstvo bremeni umora in povzročitve splošne nevarnosti. Kot poročata spletna Dnevnik in Večer, je Softić sodišče včeraj skušal prepričati, da obračuna ni načrtoval.(več)

VW dosegel poravnavo z Avstralijo zaradi goljufanja z izpuhi
Nemški avtomobilski velikan Volkswagen je v Avstraliji sklenil dogovor o poravnavi v skupinski tožbi lastnikov njegovih avtomobilov zaradi goljufanja na testih izpušnih plinov. Poravnava, ki jo mora potrditi še zvezno sodišče, ga bo stala 127 milijonov kanadskih dolarjev (77,8 milijona evrov).(več)