Dnevne zakonodajne novosti / 12. junij 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 108/2022 z dne 12.8.2022
TEMA DNEVA
S ponedeljkom dovoljeno javno zbiranje do 500 oseb
Tema dneva

Vlada je na včerajšnji seji v zvezi z začasnimi ukrepi za obvladovanje epidemije novega koronavirusa odločila, da se bo s ponedeljkom dovoljeno število oseb pri zbiranju na javnih krajih in mestih z 200 povečalo na 500. Pri tem je treba upoštevati vsa varnostna priporočila in usmeritve Nacionalnega inštituta za javno zdravje, je po seji dejal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin. S prenehanjem veljavnosti odloka o začasnih pogojih za opravljanje športne dejavnosti pa bodo tudi na športnih prireditvah lahko spet prisotni gledalci.(več)

Stekel bo tudi mednarodni cestni in železniški potniški promet
Vlada je na seji sprejela tudi odlok o načinu javnega prevoza potnikov na ozemlju Slovenije, po katerem bo naslednji dan po objavi v uradnem listu znova dovoljen tudi mednarodni cestni in železniški potniški promet. Prevoze bo treba izvajati v skladu s priporočili NIJZ.(več)

Insolvenčni zakon neustavno omejuje dolžnika pri varovanju pravic
Ustavno sodišče je odločilo, da je 221.j člen zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju, ki govori o upnikih kot upravičenih predlagateljih za začetek postopka prisilne poravnave, v neskladju z ustavo. Državni zbor mora ugotovljeno neskladje odpraviti v roku enega leta.(več)

Rok za predlaganje prestajanja kazni s hišnim zaporom v neskladju z ustavo
Ustavno sodišče ugotavlja, da je določba zakona o kazenskem postopku, ki pravi, da ima obsojeni 15-dnevni rok od pravnomočnosti sodbe za vložitev predloga o nadomestitvi zaporne kazni s hišnim zaporom, v neskladju z ustavo. Do odprave protiustavnosti bodo obsojenci lahko tako menjavo predlagali kadar koli v času do konca prestajanja kazni.(več)

Zdravko Počivalšek ostaja minister za gospodarstvo
Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek tudi po razpravi o interpelaciji ostaja na položaju. Interpelacijo, ki so jo predlagali v opozicijskih LMŠ, SD, Levici in SAB, je podprlo 37 poslank in poslancev, proti jih je glasovalo 51. Seja DZ je sicer v 15 urah postregla z vsebinsko bolj ali manj znanimi očitki opozicijskih predlagateljev in protiargumenti koalicijskih poslancev. Eden drugega niso prepričali.(več)

Vlada na seji tudi o gospodarskih temah
Vlada je na včerajšnji seji odločala tudi o raznih gospodarskih temah. Med drugim je Telekomu Slovenije dala zeleno luč za zadolžitev v višini 100 milijonov evrov pri EIB in zamenjala nadzornike družbe Borzen. Podrobnejših pravil glede državnih poroštev za kredite pa vlada še ni sprejela.(več)

Novela zakona o tujcih ureja tudi prošnje za azil ob množičnih migracijah
Ministrstvo za notranje zadeve je pripravilo predlog novele zakona o tujcih. Ta v slovenski pravni red prenaša direktivo Evropskega parlamenta in Sveta o pogojih za vstop državljanov tretjih držav za namene raziskovanja ali študija. Prinaša pa tudi rešitev glede omejevanja vlaganja prošenj za azil ob množičnih migracijah.(več)

Komisija prekinila obravnavo predloga za vpis znakovnega jezika v ustavo
Ustavna komisija DZ je včeraj nadaljevala obravnavo predloga za začetek postopka za vpis slovenskega znakovnega jezika v ustavo. Ker so se pojavila nova vprašanja glede mnenja strokovne skupine, da se v ustavi uredi tudi pravica do uporabe znakovnih jezikov obeh narodnih skupnosti, je predsednik komisije Dejan Židan sejo do nadaljnjega prekinil.(več)

Zeleni Slovenije in Evrope za ustavno presojo novele zakona o ohranjanju narave
Stranki Zeleni Slovenije in Stranka mladih - Zeleni Evrope sta na ustavno sodišče vložili zahtevo za ustavno presojo določb novele zakona o ohranjanju narave. Ta novela omejuje sodelovanje nevladnih organizacij v upravnih in sodnih postopkih, pobudniki presoje pa so prepričani, da je postavljanje administrativnih pogojev nesmiselno.(več)

Sodišče EU: Volkovi zaščiteni tudi v naseljih
Stroga zaščita živali, ki jo določa evropska direktiva o habitatih, velja tudi za osebke živali, ki zapustijo svoje naravno okolje in zaidejo v naselja, je odločilo Sodišče EU, ko je presojalo primer ravnanja z volkom v eni od romunskih vasi leta 2016.(več)