Dnevne zakonodajne novosti / 14. oktober 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 1 pravni akt
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 110/2022 z dne 19.8.2022
TEMA DNEVA
V javni obravnavi predlog zakona o oskrbi z električno energijo
Tema dneva

Ministrstvo za infrastrukturo je objavilo predlog zakona o oskrbi z električno energijo, s katerim želijo zagotoviti konkurenčno, varno, zanesljivo in dostopno oskrbo z električno energijo ob upoštevanju načel trajnostnega razvoja. Namen zakona je uskladitev s pravom EU. Popolnoma na novo se denimo urejajo pravice končnih odjemalcev, napredno merjenje, definira se energetska revščina, ureja se lastništvo in upravljanje shranjevalnikov energije. Prav tako energetski regulator dobiva več pristojnosti.(več)

Vrednost interventnih ukrepov proti sedmim milijardam evrov
DZ bo na četrtkovi seji potrjeval že peti paket protikoronskih ukrepov, namenjenih blažitvi posledic epidemije covida-19. Tudi ta se tako kot večina predhodnih osredotoča na ohranitev delovnih mest in pomoč gospodarstvu, vreden pa je 420 milijonov evrov. Vlada je tako doslej pripravila že za blizu sedem milijard evrov ukrepov.(več)

Vlada danes v zaostrovanje protikoronskih ukrepov
Vlada bo na današnji seji odločala o novih ukrepih za zamejitev širjenja novega koronavirusa. Glede na število potrjenih okužb in hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 so izpolnjenji pogoji za izvajanje tretjega svežnja ukrepov iz vladnega načrta, med katerimi so tudi prepoved obiskov v bolnišnicah ter zaprtje gostinskih lokalov in fitnesov.(več)

Gostinci, frizerji in kozmetiki pri OZS proti zapiranju dejavnosti
Gostinci, kozmetiki in frizerji pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) so vlado pozvali k ponovnemu razmisleku glede omejevanja posameznih dejavnosti. Če bo prišlo do omejevanja ali zapiranja, pa pričakujejo, da jim bo država pokrila nadomestila stroškov plač zaposlenim, temeljni dohodek za delodajalce in stroške najemnin.(več)

V delu opozicije za odpravo diskriminacije samskih žensk pri oploditvi z BMP
V delu opozicije so proti diskriminaciji samskih žensk pri oploditvi z biomedicinsko pomočjo. V Levici so tako s sopodpisi LMŠ, SD in SAB vložili zahtevo za ustavno presojo dela zakona o zdravljenju neplodnosti in postopkih oploditve z biomedicinsko pomočjo, po katerem samska ženska ni upravičena do oploditve z biomedicinsko pomočjo.(več)

Predstavniki treh vej oblasti pri Pahorju predvsem o odnosu do sodstva
Najvišji predstavniki treh vej oblasti so se včeraj sešli pri predsedniku republike Borutu Pahorju na posvetu o načelu delitve oblasti. Predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič je opozoril na vse prevečkrat izražen neprimeren odnos izvršilne do sodne veje oblasti, premier Janez Janša pa je med drugim poudaril, da si je ugled treba zaslužiti.(več)

Slovenija konvencijo proti mednarodni korupciji izvaja v omejenem obsegu
Mednarodno poročilo o korupciji Transparency International uvršča Slovenijo med države, ki konvencijo OECD o boju proti podkupovanju tujih javnih uslužbencev v mednarodnem poslovanju izvajajo v omejenem obsegu. Slovenija je še vedno brez ključnih sprememb v boju proti temu podkupovanju, pa meni Transparency International Slovenia.(več)

T-2 od države zahteva skoraj 55 milijonov odškodnine zaradi stečaja
Telekomunikacijski operater T-2 in njegovi lastniki so zoper državo vložili tožbo za 54,7 milijona evrov odškodnine zaradi škode, ki naj bi jo utrpeli zaradi napačnih odločitev rednih sodišč glede stečaja družbe, poroča časnik Delo. Ustavno sodišče je leta 2017 razveljavilo stečaj družbe T-2.(več)

EU z enotnim koronskim zemljevidom za uskladitev omejitev potovanj
Ministri EU za evropske zadeve so včeraj potrdili priporočilo za usklajevanje omejitev potovanj zaradi covida-19, ki ni zavezujoče. Članice so se dogovorile o enotnem zemljevidu zelenih, oranžnih, rdečih in sivih območij, a bistveno razvodenile osnovni predlog Evropske komisije. Veliko vprašanj ostaja odprtih.(več)

Evropska komisija podaljšala okvir za prožnost pri dodeljevanju državne pomoči
Evropska komisija je sporočila, da bo začasni okvir, ki članicam EU zagotavlja prožnost pri uporabi pravil o državni pomoči v podporo gospodarstvu v bitki s pandemijo covida-19, podaljšala do sredine prihodnjega leta. Marca sprejeti ukrep bi se sicer iztekel konec letošnjega leta, poroča francoska tiskovna agencija AFP.(več)

Novo na portalu Tax-Fin-lex
Današnji uredniški izbor novih čistopisov, odločb sodišč in ostalih dokumentov na portalu Tax-Fin-Lex
Čistopisi
Odlok o ustanovitvi in nalogah Urada Vlade Republike Slovenije za demografijo
Sklep o določitvi upravičencev do donacij za leto 2020
Sklep o uporabi Smernic o nadzorniškem poročanju in zahtevah po razkritju v skladu s »quick fix« spremembo CRR kot odziv na pandemijo covida-19 (EBA/GL/2020/11)
Zakon o nadzoru državne meje (ZNDM-2)
Zakon o varstvu javnega reda in miru (ZJRM-1)
Odločbe sodišč
Sodba Sodišča (veliki senat) z dne 6. oktobra 2020.#Privacy International proti Secretary of State for Foreign and Commonwealth Affairs in drugim.#Predlog za sprejetje predhodne odločbe, ki ga je vložilo Investigatory Powers Tribunal - London.#Zadeva C-623/17.
Sodba Sodišča (veliki senat) z dne 6. oktobra 2020.#La Quadrature du Net in drugi proti Premier ministre in drugim.#Predlogi za sprejetje predhodne odločbe, ki sta jih vložili Conseil d'État (Francija) in Cour constitutionnelle (Belgija).#Združene zadeve C-511/18, C-512/18 in C-520/18.
VDSS Sklep Pdp 383/2020 - zavržena tožba - obstoj delovnega razmerja - rok za tožbo
Gradiva v obravnavi DZ
Poročilo k Predlogu zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o cestninjenju (ZCestn-B) - Dopolnjen predlog zakona, druga obravnava, EPA 1310-VIII
Poročilo Odbora za kulturo k Predlogu zakona o začasnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic COVID-19 (ZZUOOP), nujni postopek, EPA 1378-VIII