Dnevne zakonodajne novosti / 17. julij 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 106/2022 z dne 5.8.2022
TEMA DNEVA
Pri plačevanju sodnih taks se obetajo spremembe
Tema dneva

Ministrstvo za pravosodje je v javno obravnavo poslalo novelo zakona o sodnih taksah. Oddaja komentarjev je možna do 14. avgusta. Zakon o sodnih taksah velja od oktobra 2008 in je bil doslej že trikrat noveliran. S predlogom novih sprememb ministrstvo sledi odločbi ustavnega sodišča in nekaterim drugim zakonskim spremembam, predvsem na področju postopkov v družinskih zadevah. Novela tudi odpravlja nekatere manjše pomanjkljivosti veljavnega zakona, zlasti glede taksnih oprostitev.(več)

DZ potrdil spremembe ureditve delovanja sodišč v primeru izrednega dogodka
Državni zbor je na izredni seji s 50 glasovi za in nobenim proti potrdil vladni predlog sprememb zakona o sodiščih, s katerim se spreminja ureditev delovanja sodišč v primeru izrednega dogodka in v času poletnega poslovanja. Opozicijske poslanske skupine so v stališčih oporekale predvsem nujnemu postopku spreminjanja zakona.(več)

Vlada izdala nov odlok o vročanju karantenskih odločb
Vlada je sinoči na dopisni seji izdala nov odlok o ukrepih za preprečitev širjenja covida-19 na mejnih prehodih in kontrolnih točkah. Osebe, ki jim bo odrejena karantena, bodo lahko tako od 20. julija v Slovenijo vstopale na kateremkoli mejnem prehodu, za vročanje odločb o karanteni, tudi v notranjosti države, pa bodo odslej skrbeli policisti.(več)

Na rdečem seznamu še Črna gora, Hrvaška ostaja na rumenem
Vlada je sprejela tudi spremembe uvrstitve držav na sezname glede na njihovo epidemiološko stanje. Med drugim je z današnjim dnem na rdeči seznam uvrstila Črno goro in Luksemburg, na zelenega med drugim Poljsko in Združeno kraljestvo, Hrvaška pa ostaja na rumenem seznamu.(več)

Vlada na redni seji tudi o gospodarskih temah
Vlada se je na redni seji md drugim seznanila z informacijo o predvidenem modelu izvedbe projekta Potniški center Ljubljana, potem ko je konec maja razveljavila sklep iz leta 2007 o javno-zasebnem partnerstvu pri projektu, v javnosti znanem predvsem pod nekdanjim imenom Emonika. Potrdila je predlog normativnega dela kolektivne pogodbe za gozdarsko dejavnost.(več)

DZ o noveli za zaprtje trgovin ob nedeljah še na naslednji seji
DZ je včeraj opravil drugo obravnavo predloga novele zakona o trgovini, po kateri bodo trgovine ob nedeljah in dela prostih dneh zaprte. Izjeme bodo manjše trgovine na posebnih območjih in manjše trgovine podjetnikov ali pravnih oseb. Tretjo obravnavo predloga bo opravil na naslednji seji.(več)

Evropska sredstva za delno subvencioniranje skrajšanega delovnega časa
Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je izdala odločitev o finančni podpori za program delnega subvencioniranja skrajšanja polnega delovnega časa zaradi covida-19. Gre za ukrep, ki ga je vlada zasnovala kot pomoč gospodarstvu v luči epidemije covida-19.(več)

Zahtevek za revizijo pri oddaji glavnih del za drugi tir zavrnjen
Državna revizijska komisija je kot neutemeljen zavrnila zahtevek za revizijo, ki ga je v postopku oddaje posla za glavna dela na drugem tiru vložilo podjetje Swietelsky. Komisija je pritrdila 2TDK, da avstrijska družba ne izkazuje sposobnosti za nadaljnje sodelovanje v izboru. Zahtevka sta vložila tudi Gorenjska gradbena družba in Kolektor CPG.(več)

Združenje delodajalcev za izvzetje plačil za testiranja iz obračuna bonitet
Združenje delodajalcev Slovenije (ZDS) je na ministrstvo za finance poslalo pobudo za čimprejšnjo dopolnitev zakona o dohodnini, s katero bi bila iz obračuna bonitete izvzeta plačila delodajalca za testiranja zaposlenih na novi koronavirus, so sporočili iz združenja.(več)

Sodišče EU razveljavilo dogovor med ZDA in EU o izmenjavi osebnih podatkov
Sodišče Evropske unije je razveljavilo dogovor EU in ZDA o t. i. ščitu zasebnosti, ki omogoča izmenjavo osebnih podatkov. Kljub temu je prenos podatkov državljanov unije obdelovalcem podatkov v tretjih državah dovoljen, so še odločili sodniki Sodišča EU.(več)

Novo na portalu Tax-Fin-lex
Današnji uredniški izbor novih čistopisov, odločb sodišč in ostalih dokumentov na portalu Tax-Fin-Lex
Čistopisi
Odločba o ugotovitvi, da 445. člen Zakona o kazenskem postopku ni v neskladju z Ustavo in o zavrnitvi ustavne pritožbe
Odločba o ugotovitvi, da 445. člen Zakona o kazenskem postopku ni v neskladju z Ustavo in o zavrnitvi ustavne pritožbe
Odredba o Programu promocije sektorja mesa za obdobje 2020–2022
Odredba o Programu promocije sektorja mleka za obdobje 2020–2022
Poročilo o rasti cen življenjskih potrebščin na območju Slovenije za junij 2020
Sklep o določitvi deležev prevzemanja odpadne embalaže pri izvajalcih javne službe za leto 2020
Odločbe sodišč
VSRS Sodba X Ips 20/2018 - dopuščena revizija - davki - odkup odpadnih surovin - zbiranje odpadkov - prodaja premičnine - dohodki iz drugega pogodbenega razmerja - akontacija...
VSC Sodba PRp 43/2020 - nedovoljen posek lesa - izrek odločbe o prekršku - konkretizacija zakonskih znakov
VSL Sklep IV Cp 795/2020 - spor iz razmerij med starši in otroki - določitev preživnine - začasna odredba o preživljanju otrok - začasna preživnina - nujnost izdaje začasne o...
Gradiva v obravnavi DZ
Poročilo Varuha človekovih pravic Republike Slovenije o izvajanju nalog državnega preventivnega mehanizma po Opcijskem protokolu h Konvenciji OZN proti mučenju in drugim krutim, nečloveškim ali poniževalnim kaznim ali ravnanju za leto 2019, EPA 1284-VIII
Petindvajseto redno letno poročilo Varuha človekovih pravic Republike Slovenije za leto 2019, EPA 1283-VIII
Ostali dokumenti
Odvetniki smo bili najbolj nezadovoljni z delom oziroma nedelom sodišč