Dnevne zakonodajne novosti / 23. april 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 4 pravni akti
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 100/2021 z dne 24.6.2021
TEMA DNEVA
Spremembe megazakona: manj strogi pogoji, več upravičencev
Tema dneva

Vlada je s popravki prvega protikoronskega zakona omilila pogoje, pod katerimi bodo pomoč prejeli delodajalci, ki zaradi epidemije napotijo delavce na čakanje. Tudi samozaposleni bodo do pomoči upravičeni že, če jim bodo prihodki letos upadli za več kot 10 odstotkov glede na lani. Vlada z novelo predlaga tudi vrednotnice za turistična potovanja ter med upravičence do ukrepov dodaja nove skupine državljanov, npr. izredne študente. Uveden pa je še nov institut nadomestila plače zaradi izgube zaposlitve v času po razglasitvi epidemije.(več)

Novela prinaša tudi interventno rešitev za odpadno embalažo
Predlagana novela prvega protikoronskega zakona sega tudi na področje odpadne komunalne embalaže. V skladu s predlogom bi namreč lahko komunalna podjetja oddala odpadno embalažo neposredno izvajalcem obdelave, pri čemer bi račun obdelave plačala država. Za ta namen je za čas trajanja zakona predvidenih slabih osem milijonov evrov.(več)

Lahovnik predstavil predlog za likvidnostno pomoč podjetjem
Vlada po besedah vodje svetovalne skupine Mateja Lahovnika v t. i. drugem protikoronskem paketu "cilja na hitro likvidnostno pomoč gospodarstvu". Obseg garancijske sheme je trenutno določen v višini dveh milijard evrov. Pri posojilih mikro, majhnih in srednjih podjetij bo država jamčila do višine 80 odstotkov glavnice, pri velikih podjetjih pa do 70 odstotkov glavnice.(več)

Revizorji ugotavljajo nedoslednosti pri plačah direktorjev
Vlada in gospodarsko ministrstvo po ugotovitvah računskega sodišča pri urejanju prejemkov direktorjev družb v lasti države in občin v letih 2016 in 2017 nista bila učinkovita. Najvišja osnovna mesečna plača direktorja družbe v lasti države je bila v času t. i. Lahovnikovega zakona trikrat višja od plače predsednika vlade.(več)

DZ o drugem svežnju pomoči na izredni seji v torek in sredo
DZ bo o novem paketu vladnih interventnih zakonov odločal na izredni seji v torek in v sredo. Kolegij predsednika DZ je namreč podprl predlog za obravnavo po nujnem postopku. Prihodnji teden pa je pričakovati tudi izredno sejo DZ, na kateri bi lahko obravnavali vladne predloge sklepov o nedopustnosti razpisa zakonodajnega referenduma o vseh treh predlogih zakonov.(več)

Finančni minister napovedal tretji, razvojni paket pomoči
S pripravo drugega protikoronskega paketa je vlada po besedah finančnega ministra Andreja Širclja sklenila komplet sprememb zakonodaje za omilitev posledic epidemije koronavirusa ter vnovičen zagon gospodarstva in vzpostavitev normalnega življenja. "Tretji zakonodajni paket, ki ga bomo začeli pripravljati maja, bo razvojno usmerjen," je dejal.(več)

Vlada s sklepom omogočila izmenjavo podatkov med NIJZ in policijo
Vlada je včeraj med drugim sprejela sklep o izmenjavi osebnih podatkov o odrejenih posebnih ukrepih osamitve, karantene in obveznega zdravljenja zaradi bolezni covida-19 med NIJZ in policijo. Sklep opredeljuje izvajanje 103. člena prvega protikoronskega zakona, ki določa policijska pooblastila za namen obvladovanja epidemije.(več)

Izdaja zdravil na recept ne bo več količinsko omejena
Vlada je na včerajšnji dopisni seji sprejela tudi odlok, s katerim ostaja v veljavi omejitev izdaje zdravil brez recepta v lekarnah na eno pakiranje na osebo, ukinja pa se dosedanja odredba, ki je omejevala tudi izdajo zdravil na recept za največ en mesec. Prav tako ostaja v veljavi začasno povečanje izdelave dezinfekcijskih sredstev.(več)

Župani mestnih občin Slovenije s predlogi za sproščanje ukrepov
Župani mestnih občin so v torek razpravljali o predlogih v zvezi z drugim protikoronskim zakonom, sproščanju ukrepov in izvedbi čistilne akcije, ki bo 29. aprila. Med drugim predlagajo ponovno odprtje knjižnic, obratovanje mestnega javnega prometa po nedeljskem urniku in čimprejšnje postopno odpiranje vrtcev, je sporočilo združenje mestnih občin.(več)

Organizatorji dogodkov pozivajo k pomoči
Organizatorji različnih dogodkov, od poslovnih, kulturnih do športnih, ki zaradi ukrepov proti širjenju novega koronavirusa ne morejo poslovati, vlado pozivajo k dodatnim ukrepom, ki bi jim omogočili obstoj. Med drugim predlagajo subvencioniranje odpovedanih dogodkov z več kot 500 udeleženci in sprostitev omejitev za manjše dogodke zaprtega tipa.(več)