Dnevne zakonodajne novosti / 16. januar 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 110/2022 z dne 19.8.2022
TEMA DNEVA
Ministrstvo čaka na predloge glede prostorskega razvoja Slovenije
Tema dneva

Začela se je 60-dnevna javna obravnava osnutka strategije prostorskega razvoja Slovenije 2050, ki po besedah okoljskega ministra Simona Zajca med drugim podaja vizijo, cilje in koncept prostorskega razvoja ter opredeljuje izvajanje ključnih nacionalnih projektov. Zajc je izpostavil, da je že doslej pri pripravi dokumenta sodelovalo več kot 850 deležnikov, v postopku javne obravnave pa si želijo čim več predlogov ljudi, ki se ukvarjajo s prostorom. Na ministrstvu sicer računajo, da bo dokument potrjen do konca leta.(več)

Odbor za delo naklonjen enakemu plačilu malice v komunali za vse
Odbor DZ za delo je brez glasu proti podprl predlog sprememb zakona o višini povračil stroškov v zvezi z delom in nekaterih drugih prejemkov, ki izenačuje zneska za malico za delavce v javnih in zasebnih komunalnih podjetjih. Poslanci si želijo, da sprememba ne bi vplivala na cene komunalnih storitev.(več)

Vladna novela zakona o tajnih podatkih soglasno skozi odbor
Odbor DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo je v drugi obravnavi brez glasu proti podprl vladni predlog novele zakona o tajnih podatkih. Z novelo želi vlada izboljšati učinkovitost sistema in zagotoviti večjo varnost teh podatkov. Pri tem zagotavlja, da novela ne odstopa od ciljev in načel zdajšnje ureditve.(več)

Rdeča luč za dva zakonska predloga državnega sveta
Predloga novele zakona o državnem svetu in dopolnitev zakona o mednarodni zaščiti, ki ju je vložil DS, medtem nista dobila podpore odbora za notranje zadeve. Prvi predlog naj bi po zagotovilih predlagatelja natančneje uredil postopek volitev v DS, drugi pa naj bi razbremenil azilni sistem.(več)

Odbor podprl novelo o dopustu za delavce v državnih organih
Odbor za notranje zadeve je delo sinoči sklenil z obravnavo novele zakona o delavcih v državnih organih, ki jo je predlagala skupina poslank in poslancev s prvopodpisano Matejo Udovč (SMC). Z novelo bi odpravili neenakost zaposlenih v državnih organih pri priznavanju dodatnih dni dopusta, kar so na odboru soglasno podprli.(več)

Pahor s poslanskimi skupinami o kandidatih za sodnika na sodišču EU
Predsednik republike Borut Pahor je včeraj začel dvodnevna posvetovanja s predstavniki poslanskih skupin glede kandidatov za mesti sodnika na Splošnem sodišču EU v Luxembourgu. Na ponovljena razpisa se je skupaj prijavilo 8 kandidatov, predsednik pa mora zdaj izbrati, koga bo poslal v potrditev DZ. Težave se nakazujejo glede pravosodnega izpita.(več)

MJU: Invalidi imajo več možnosti za izvrševanje volilne pravice
Invalidi imajo več možnosti za izvrševanje volilne pravice, poudarja ministrstvo za javno upravo ob odločitvi Evropskega sodišča za človekove pravice za sprejem v obravnavo tožbe slovenskih invalidov zoper državo zaradi nedostopnosti volišč ter zahtevku za odškodnino Društva za pravice invalidov iz istega razloga.(več)

Slovenija s pobudo za označevanje točnega porekla medu v EU
Na januarskem zasedanju sveta EU za kmetijstvo in ribištvo namerava Slovenija skupaj s Portugalsko predstaviti pobudo za označevanje točnega porekla medu. V skupni izjavi bosta državi pozvali k spremembi evropske direktive o medu, so sporočili z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.(več)

Sloveniji iz sklada za pravičen prehod 92 milijonov
Evropska komisija je članicam EU včeraj predstavila predlog razdelitve 7,5 milijarde evrov svežega denarja za sklad za pravičen prehod v brezogljično družbo. Za Slovenijo naj bi po neuradnih informacijah predvidela 92 milijonov evrov. Največ, dve milijardi sta predvideni za Poljsko, sledi Nemčija z 877 milijoni evrov.(več)

Evropski parlament podprl zeleni dogovor
Evropski parlament pa je včeraj podprl zeleni dogovor, ki ga je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen predstavila na decembrskem plenarnem zasedanju. Evroposlanci ob tem pozivajo k ustreznemu financiranju mehanizma za pravičen prehod v nizkoogljično družbo ter se zavzemajo za ambiciozne vmesne cilje.(več)