Dnevne zakonodajne novosti / 18. december 2019
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 110/2022 z dne 19.8.2022
TEMA DNEVA
Odvetniki bodo delili brezplačne nasvete
Tema dneva

Odvetniška zbornica Slovenije bo jutri organizirala dan odvetniške pravne pomoči pro bono. S tem bodo že devetič nudili brezplačno pravno pomoč v odvetniških pisarnah. Ta se bo izvajala predvsem ustno bodisi v pisarni bodisi po telefonu, po predhodni najavi zainteresiranega državljana. Odvetniki tudi predlagajo, naj interesenti vnaprej dostavijo morebitno dokumentacijo in svoj opis problema. Častni pokrovitelj dogodka, s katerim bo zbornica proslavila svoj praznik, ko je iz deželne postala nacionalna zbornica, je predsednik republike.(več)

Angelika Mlinar brez podpore matičnih odborov DZ
Kandidatka za ministrico brez resorja, pristojnega za razvoj in kohezijsko politiko, Angelika Mlinar po večurnem zaslišanju ni prepričala članov parlamentarnih odborov za EU in gospodarstvo. Razpravo je zaznamovala razprava o državljanstvu Mlinarjeve.(več)

V DZ veliko kritik na račun novele o orožju
DZ je opravil prvo branje predloga novele zakona o orožju. Ta je bil včeraj deležen kritik in napovedi nasprotovanja oz. pozivov, naj se dopolni. Največ kritik leti na račun zaostrovanja pravil nošenja orožja za športne strelce in lovce, več poslancev je napovedalo, da bodo v drugem branju skušali predlog dopolniti. Glasovanje o predlogu bo danes.(več)

Široka podpora plačani odsotnosti za spremstvo prvošolcev
Poslanci so v drugi obravnavi napovedali podporo predlogu Levice za dopolnitev zakona o delovnih razmerjih, po katerem bi vsem zaposlenim staršem, tudi v zasebnem sektorju, zagotovili pravico do dodatnega prostega dne v primeru spremstva otroka prvošolca v šolo na prvi šolski dan.(več)

DZ opravil razpravo o predlogu Levice za umik iz Afganistana
V zadnjem delu včerajšnje seje DZ so poslanci predstavili še stališča poslanskih skupin do predloga poslancev Levice za vojaški umik Slovenije iz Afganistana. Na matičnem odboru za obrambo predlogi sklepov niso dobili zadostne podpore, zato tudi DZ o tem ni glasoval.(več)

Delodajalci opozarjajo na nejasnosti v zakonskem predlogu
Delodajalske organizacije so poslance opozorile na številne nejasnosti in nedoslednosti v predlogu novele zakona o zdravstvenem varstvu, ki jo bo DZ obravnaval v četrtek. Po njihovi oceni lahko predlog povzroči resne težave v zdravstvenem sistemu, zato poslance pozivajo, da sprememb zakona ne podprejo, dokler niso razrešena vsa vprašanja.(več)

Slovenija Sodišču EU ne bo pošiljala odziva na mnenje pravobranilca
Slovenija se na Sodišču EU ne bo uradno odzivala na mnenje generalnega pravobranilca Priita Pikamäeja. To postopkovno niti ni možno, so za STA pojasnili na zunanjem ministrstvu. Ponovili so mnenje, da je argumentacija pravobranilca šibka, in upajo, da ji sodniki ne bodo sledili. Pojasnili so še, da stroški s tožbo niso posebej visoki.(več)

Sporna avstrijska zakonodaja o socialni pomoči razveljavljena
Tujci v Avstriji zaradi svojega slabšega znanja nemškega ali angleškega jezika ne bodo več prejemali nižje socialne pomoči od ostalih, prav tako se družinam z več otroki ne bo znižal otroški dodatek. Avstrijsko ustavno sodišče je namreč razveljavilo sporno zakonodajo o socialni pomoči, poročajo tuje tiskovne agencije.(več)

Hrvaška s skoraj pol milijona evrov kazni slovenskim ribičem
Ribiška inšpekcija hrvaškega kmetijskega ministrstva je od 15. marca lani spisala 273 kazni za prekrške proti slovenskim ribičem zaradi ribolova čez sredinsko črto Piranskega zaliva. Slovenskim ribičem so izrekli za nekaj več kot 3,6 milijona kun (490.000 evrov) kazni, poročajo hrvaški mediji.(več)