Dnevne zakonodajne novosti / 23. julij 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 2 pravna akta
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 106/2022 z dne 5.8.2022
TEMA DNEVA
Spremembe KZ-1 tudi pri kaznivih dejanjih zoper spolno nedotakljivost
Tema dneva

Ministrstvo za pravosodje je v medresorsko usklajevanje posredovalo predlog novele kazenskega zakonika, ki vsebuje tudi spremembe v poglavju kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost. Za obstoj kaznivega dejanja ni več potrebno, da mora storilec uporabiti silo ali zagroziti, in se tudi ne zahteva, da bi se žrtev morala storilcu fizično upirati, mora pa žrtev svoje nesoglasje navzven prepoznavno izraziti ali biti v položaju, ko nesoglasja ali soglasja sploh ne more izraziti. Rok za pripombe na predlog se izteče 25. avgusta.(več)

Vlada oblikovala delovni skupini za delo s kohezijskimi sredstvi
Ministri so včeraj na delovnem posvetu vlade na Brdu pri Kranju dobili iztočnice glede rebalansa tekočega proračuna, je za Odmeve TV Slovenija dejala kmetijska ministrica Aleksandra Pivec. V okviru glavne točke posveta, porabe evropskih kohezijskih sredstev, pa so po besedah državne sekretarke Monike Kirbiš Rojs oblikovali dve delovni skupini.(več)

Združenje občin za prihodnje leto predlaga za 50 evrov višjo povprečnino
Združenje občin Slovenije za prihodnje leto predlaga povprečnino v višini 673,62 evra, kar je za 50 evrov več od letošnje. Za leto 2022 pa bi k temu prišteli še dvig plač v tem letu, so sporočili po seji predsedstva združenja, ki je včeraj potekala v Litiji.(več)

Sodišče še ni vročilo obtožnice vsem obtoženim v zadevi Teš, doslej 10 pritožb
Okrožno sodišče v Celju še ni uspelo vročiti obtožnice vsem od 12 obtoženih v primeru pregona domnevnih nepravilnosti pri več poslih Termoelektrarne Šoštanj (Teš). "Od tistih, katerim je že bila vročena, je bilo vloženih že 10 ugovorov zoper obtožnico, vsem pa rok za ugovor še ni potekel, saj je vezan na vročitev," so pojasnili za STA.(več)

Velenjska občina z vlogo za položaj stranskega udeleženca glede sosežiga v Tešu
Velenjska občina je priglasila položaj stranskega udeleženca pri odločanju Agencije RS za okolje (Arso) o okoljevarstvenem soglasju za načrtovan sosežig goriva iz odpadkov v Termoelektrarni Šoštanj (Teš). Predvidena lokacija sosežigalne naprave je namreč od meje velenjske občine oddaljena le okoli 550 metrov, poudarjajo na občini.(več)

Društvo želi status stranskega udeleženca v postopku za HE Mokrice
Društvo za preučevanje rib Slovenije (DPRS) pa je ministrstvu za okolje in prostor poslalo zahtevo, s katero želi pridobiti status stranskega udeleženca v novem, t. i. integralnem postopku za izgradnjo hidroelektrarne (HE) Mokrice. Ob tem v društvu opozarjajo na netransparentnost postopkov.(več)

Izročitev kamerunskega državljana Hrvaški po odločitvi upravnega sodišča protipravna
Upravno sodišče je ugodilo tožbi kamerunskega državljana, ki je bil avgusta lani na južni meji izročen Hrvaški in je trenutno v BiH. Slovenija mu mora dovoliti vstop in vložitev prošnje za mednarodno zaščito ter plačati 5000 evrov odškodnine. Sodba še ni pravnomočna, notranje ministrstvo pa se bo pritožilo.(več)

Varuh kritično do lanskih policijskih postopkov s tujci pri Ilirski Bistrici
Varuh človekovih pravic je glede dogodkov julija 2019 pri Ilirski Bistrici, ko je policija obravnavala večjo skupino migrantov, ugotovil več kršitev pri postopkih pridržanja in obravnave tujcev. Meni, da število obravnavanih oseb ne more opravičevati postopanja z ljudmi na način, ki bi pomenil odklon od zakonsko predvidenega postopanja.(več)

Pri maši mora biti razdalja od duhovnika do prvih sedežev vsaj dva metra
Škofje so svoja navodila v cerkvah v času krepitve epidemije covida-19, ki so začela veljati v torek, dopolnili s priporočili inštituta za javno zdravje, ki je sicer dal soglasje k navodilom. Tako mora biti pri maši razdalja od duhovnika do prvih sedežev vsaj dva metra. Preden se približa vernikom na manjšo razdaljo, pa si mora nadeti masko.(več)