Dnevne zakonodajne novosti / 15. oktober 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 5 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 108/2022 z dne 12.8.2022
TEMA DNEVA
V razpravi predlog uzakonitve pomoči pri prostovoljnem končanju življenja
Tema dneva

Združenje za dostojno starost Srebrna nit meni, da bi morali vzpostaviti pravico do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. S tem namenom so pripravili zakonski predlog in ga dali v javno razpravo, ki bo trajala pol leta, so včeraj povedali na novinarski konferenci. Po koncu javne razprave bodo predlog dopolnili in ga s podporo 5000 podpisov vložili v zakonodajni postopek. Predlog sicer omogoča le pomoč pri samousmrtitvi, medtem ko bi bilo evtanazijo mogoče izvesti samo izjemoma.(več)

Vlada na seji o gospodarskih temah
Vlada se je na včerajšnji redni seji med drugim seznanila z informacijo o problematiki izredne rasti cen energentov na energetskih trgih. Sprejela je tudi odlok o finančni pomoči za nadomestilo škode v čebelarstvu v letu 2021 ter potrdila spremembe uredbe o kategorizaciji državnih cest.(več)

Vlada podprla predlog za razpis referenduma za ustanovitev Občine Golnik
Vlada je na seji tudi ocenila, da so izpolnjeni zakonski pogoji za razpis referenduma za ustanovitev nove Občine Golnik z izločitvijo dela Mestne občine Kranj. Vlada zato v svojem mnenju predlaga državnemu zboru, da izvede postopek z razpisom referenduma, s katerim bi ugotovil voljo volivcev v naseljih, ki bi postali območje nove občine.(več)

Vlada vztraja pri novem razpisu za delegirana tožilca
Državnotožilski svet (DTS) je včeraj znova zavrnil stališče vlade, da prvi postopek imenovanja evropskih delegiranih tožilcev ni bil zakonit in da ga ni mogoče obuditi. Medtem ko vlada vztraja pri objavi novega razpisa, DTS vztraja, da za to ni pravne podlage in da novih predlogov za imenovanje tožilcev ne bo oblikoval.(več)

Ministrstvo za pravosodje v prihodnjih dveh letih z najvišjima proračunoma do zdaj
Ministrstvo za pravosodje bo imelo v prihodnjih dveh letih najvišja proračuna do zdaj, v obeh letih bosta višja za 120 milijonov evrov, je na seji odbora za pravosodje povedal državni sekretar Zlatko Ratej in izrazil zadovoljstvo. V LMŠ in SD so ob tem opozorili na po njihovem nedopustno nižanje sredstev vrhovnemu sodišču in Sodnemu svetu.(več)

V letu 2020 povečanje števila prijav na KPK in poročil o lobističnih stikih
Odbor za pravosodje se je včeraj brez večje razprave seznanil tudi z letnim poročilom KPK za leto 2020. Poročilo med drugim kaže povečanje števila prijav na KPK in poročil o lobističnih stikih. Je pa predsednik KPK Robert Šumi kot težavo izpostavil neenako vrednotenje dela funkcionarjev KPK z delom primerljivih funkcionarjev.(več)

MVK med drugim o kandidacijskih postopkih za imenovanja na RTV Slovenija
Mandatno-volilna komisija DZ (MVK) je na včerajšnji seji med drugim določila kandidacijska postopka za imenovanje članov programskega in nadzornega sveta RTV Slovenija ter za imenovanje člana državne revizijske komisije. Člani komisije so večinsko podprli Miho Horvata za namestnika varuha človekovih pravic.(več)

OZS poziva k nadomestilu za čas karantene tudi za samozaposlene
Število karantenskih odločb se je v zadnjem času povečalo, s tem pa so se povečale tudi stiske samozaposlenih, saj jim v času odrejene karantene ali karantene otrok ne pripada nikakršno nadomestilo, opozarjajo v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS). Na vlado so zato naslovili prošnjo, da to krivico popravi.(več)

Predsedniki vrhovnih sodišč se bodo srečali na konferenci na Bledu
Na Bledu bo v ponedeljek in torek potekala konferenca predsednikov vrhovnih sodišč Srednje in Vzhodne Evrope, na kateri pričakujejo 14 predsednikov vrhovnih sodišč. Ob mag. Damijanu Florjančiču kot gostitelju dogodka bosta goste na otvoritvi nagovorila še višji sodnik iz ZDA John Walker in Homer E. Moyer, ustanovitelj in predsednik Inštituta Ceeli, ki je ob Vrhovnem sodišču RS tudi soorganizator konference.(več)

Misija Evropskega parlamenta nadaljuje pogovore v Sloveniji
Misija Evropskega parlamenta za ugotavljanje dejstev pod vodstvom Sophie in 't Veld danes zaključuje obisk v Sloveniji. Med drugim so se evropski poslanci včeraj sestali z novinarji in predstavniki novinarskih organizacij. Sestali so se tudi s predstavnico društva javnih tožilcev. Popoldne naj bi se sestali tudi s predstavniki ministrstva za kulturo, a so ti srečanje odpovedali.(več)