Dnevne zakonodajne novosti / 9. januar 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 108/2022 z dne 12.8.2022
TEMA DNEVA
Furs lani pobral za skoraj milijardo več davkov
Tema dneva

Finančna uprava RS (Furs) je lani po prvih podatkih pobrala 17,6 milijarde evrov dajatev, kar je 954,1 milijona evrov oz. 5,7 odstotka več kot leto prej. Povečali so se prihodki vseh blagajn javnega financiranja, tako proračunov države kot občin in tudi pokojninske in zdravstvene blagajne. Z izjemo trošarin je pobrala več vseh pomembnejših dajatev. Posebej pozitivne rezultate izkazujejo davki na dohodek in dobiček s skupaj 9,4-odstotno rastjo. Furs ugotavlja, da je bilo v letu 2019 prostovoljno plačanih obveznosti več kot 95 odstotkov.(več)

Levica bi z novelo zakona preprečila privatizacijo SŽ
Levica ne vidi potrebe po vstopu strateškega partnerja v družbo SŽ-Tovorni promet, ob čemer poslanec Miha Kordiš opozarja, da je izraz strateški partner običajno evfemizem za privatizacijo nekemu tujemu kapitalu. Privatizacijo želijo preprečiti s spremembo zakona o družbi SŽ, pri čemer računajo na podporo infrastrukturne ministrice Alenke Bratušek.(več)

Fiskalni svet poziva k večji previdnosti pri vodenju javnofinančne politike
Obdobje visoke gospodarske rasti v zadnjih dveh letih je bilo po oceni fiskalnega sveta v premajhni meri izkoriščeno za celovito naslovitev dolgoročnih izzivov vzdržnosti javnih financ. Zdaj se makroekonomska tveganja povečujejo, kar zahteva večjo previdnost pri pripravi nadaljnjih ukrepov, ocenjuje to svetovalno telo vlade.(več)

Skupna občinska uprava za maksimalno sofinanciranje
Z letošnjim letom je začela delovati skupna občinska uprava, ki pod imenom 5G povezuje občine Grosuplje, Ivančna Gorica, Škofljica, Ig in Dobrepolje. S tem bodo občine dosegle maksimalno sofinanciranje iz državnega proračuna, kar pomeni 55 odstotkov sredstev za plače in druge izdatke ter prispevke delodajalca zaposlenim v skupni občinski upravi.(več)

Učitelji bodo lažje napredovali v svetnika
Minister za izobraževanje Jernej Pikalo in predstavniki šolskega sindikata Sviz so včeraj podpisali dogovor o izvrševanju stavkovnega sporazuma. V skladu z njim bo napredovanje v naziv svetnik lažje, sta po podpisu povedala minister Pikalo in glavni tajnik sindikata Branimir Štrukelj.(več)

Okrepitev nadzora pri zaposlovanju tujcev
Ministrstvo za delo in inšpektorat za delo v prizadevanjih za zmanjšanje kršitev delovne zakonodaje in zakonodaje glede zaposlovanja tujcev napovedujeta tako okrepitev sistematičnih in usmerjenih akcij nadzora pri delodajalcih kot tudi nadaljnje preventivne ukrepe osveščanja delodajalcev in delavcev. Ugotavljata namreč, da je osveščenost nizka.(več)

Levica in svobodni sindikati pozorni na anomalije ob dvigu minimalne plače
V Levici in zvezi svobodnih sindikatov, kjer so se zavzemali za višjo minimalno plačo, obljubljajo, da bodo pozorni na morebitne anomalije ob zadnjem dvigu s 1. januarjem. Če jih bodo ugotovili, bodo pristojne pozvali k potrebnim spremembam, tako da določene skupine ne bi bile na slabšem.(več)

Sindikat ministrstva za obrambo v kolektivni delovni spor
Sindikat ministrstva za obrambo je na delovno in socialno sodišče podal predlog za začetek postopka kolektivnega delovnega spora zaradi kršitev zavez vlade iz dogovora o plačah v javnem sektorju in sporazuma o razreševanju stavkovnih zahtev, so sporočili iz sindikata. Vlada po njihovih navedbah ni izpolnila svojih zavez.(več)

Tožilstvo zavrglo kazensko ovadbo bančnikov iz NLB
Specializirano državno tožilstvo je del predkazenskega postopka v zadevi Farrokh, v katerih so preverjali sum zlorabe položaja bančnikov iz NLB pri domnevnem pranju iranskega denarja v banki, zaključilo s sklepom o zavrženju kazenske ovadbe. Medtem pa sum preiskave pranja denarja še poteka, so za STA pojasnili na specializiranem tožilstvu.(več)

Na Kitajskem nova zakonodaja za enakopravno obravnavo tujih podjetij
Na Kitajskem je 1. januarja začela vejati zakonodaja o tujih investicijah, ki naj bi naslovila dolgotrajna pritoževanja glede nepoštene obravnave tujih podjetij v tej državi. A tuji investitorji na Kitajskem, ki so vajeni neizpolnjenih obljub, si ne nadejajo veliko.(več)