Dnevne zakonodajne novosti / 5. avgust 2019
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 9/2020 z dne 14.2.2020
TEMA DNEVA
Inšpekcijski nadzor zaradi vpogleda v zdravstveno kartoteko
Tema dneva

Namestnica informacijske pooblaščenke Alenka Jerše je potrdila, da so v zvezi z domnevno nezakonitimi vpogledi v osebne podatke pacientov v UKC Maribor uvedli inšpekcijski nadzor po uradni dolžnosti. Ob tem je pojasnila, da od UKC zaenkrat v tej zadevi še niso prejeli prijave oz. obvestila. V mariborskem UKC so namreč v zvezi z varstvom osebnih podatkov uvedli notranji nadzor, ki naj bi bil po medijskem poročanju povezan z nepravilnostmi pri vpogledih v zdravstveno kartoteko pred časom napadene sodnice Daniele Ružič.(več)

Akutno pomanjkanje izvedencev iz klinične psihologije
Strokovnjaki ugotavljajo, da je pomanjkanje števila sodnih izvedencev iz klinične psihologije že akutno, nanj opozarja tudi varuh človekovih pravic Peter Svetina. V zbornici kliničnih psihologov zato pozivajo k po njihovem nujni ureditvi financiranja specializacij.(več)

ZDA potrdile dogovor z EU glede govedine
ZDA so v petek potrdile dogovor z EU, po katerem bodo lahko v EU izvozile več nehormonsko vzrejene govedine. Glede na dogovor, ki ga je EU naznanila sredi junija, mora ga pa še potrditi, bodo ZDA postopoma povečale delež v skupni kvoti uvoza govedine v EU. V sedmih letih naj bi dosegel 35.000 ton od skupne kvote 45.000 ton.(več)

Za nevladne organizacije razpisanih več kot 5,7 milijona evrov
V petkovem uradnem listu je bil objavljen javni razpis za podporno okolje za razvoj nevladnih organizacij 2019-2023. Predvidena skupna višina sredstev za celotno obdobje je 5.726.000 evrov. Rok za oddajo vlog po pošti je 9. september, osebno oddane vloge pa morajo biti na vložišče ministrstva za javno upravo oddane do 9. septembra do 15. ure.(več)

Dva milijona semenskega kapitala za inovativna podjetja
Slovenski podjetniški sklad je medtem v uradnem listu objavil dva javna razpisa, prek katerih lahko mlada inovativna podjetja pridobijo skupno dva milijona evrov semenskega kapitala. Gre za lastniško in kvazi lastniško financiranje prek podjetniškega sklada iz sredstev Sklada skladov SID banke.(več)

Industrijska podjetja te dni na kolektivnem dopustu
Marsikatero slovensko podjetje, predvsem tista v industriji, se je na vrhuncu poletja tudi letos odločilo za kolektivni dopust. V nekaterih ta velja za skoraj vse zaposlene, v drugih le za del ali za določen obrat, skoraj povsod pa čas prekinitve proizvodnje izkoristijo tudi za redna vzdrževalna in investicijska dela.(več)

Osem članic še neodločenih glede komisarskih kandidatov
Novoizvoljena predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen te dni oblikuje svojo ekipo. Za zdaj so znani kandidati devetnajstih članic. Med njimi je osem žensk in enajst moških. Velika Britanija zaradi načrtovanega brexita kandidata ne bo predlagala. Osem članic pa je še neodločenih, med njimi Francija, Italija in Hrvaška.(več)

EU: Pesticid klorpirifos ne izpolnjuje standardov
Pesticid klorpirifos, ki se uporablja za zatiranje škodljivcev na pridelkih, ne izpolnjuje standardov EU, potrebnih za obnovitev dovoljenja za uporabo, je sporočila Evropska agencija za varnost hrane (Efsa). Kot je pojasnila, ni mogoče določiti vrednosti, do katere je izpostavljanje pesticidu še varno, poroča francoska tiskovna agencija AFP.(več)

Ob propadu pogodbe INF poziv k dialogu ZDA in Rusije
EU ob propadu pogodbe ZDA in Rusije o omejitvi jedrskih raket srednjega dosega (INF) poziva k dialogu o prihodnosti ameriško-ruske pogodbe o omejitvi jedrskega orožja, imenovane Novi Start. Ob tem svari pred novo oboroževalno tekmo, ki bi izničila dosežke v prizadevanjih za zmanjšanje jedrskega orožja po koncu hladne vojne.(več)