15. januar 2015
Spremljajte nas na:
Facebook   Twitter
Lex-Novice

Še en krog o prioritetah vlade

Ministrice in ministri so na včerajšnjem delovnem posvetu vlade o prioritetah na posameznih področjih v letošnjem letu sklenili, da do prihodnje srede vsak pripravi predlog svojih zares najbolj pomembnih prednostnih nalog. Nato bodo oblikovali skupno prednostno listo vlade.

Informacijski pooblaščenec ob zadnjih zahtevah po zaostritvi protiterorističnih ukrepov, ki posegajo tudi v svoboščine posameznikov, poziva k premišljenemu in pretehtanemu sprejemanju novih ukrepov v boju proti terorizmu. Zagotovljeno naj bo primerno ravnotežje med zagotavljanjem varnosti in varstvom temeljnih človekovih pravic, so zapisali.

Fizične osebe, ki so lani drugim fizičnim osebam oddajale v najem premično ali nepremično premoženje, imajo le še danes čas, da te prihodke prijavijo davčnemu organu. Davčna stopnja znaša 25 odstotkov od prejete najemnine, znižane za stroške. Napoved za odmero akontacije dohodnine od dohodka iz oddajanja premoženja v najem je treba oddati na pristojnih davčnih uradih na predpisanem obrazcu osebno ali po pošti, lahko pa tudi elektronsko prek sistema eDavki.

Nacionalni svet za kulturo je včerajšnjo sejo posvetil področju avtorskih pravic v delu, ki se dotika javnega interesa. Opozoril je na naraščajoče prehajanje avtorske pravice iz osebne v korporativno pravico, tudi pri avtorskih delih, ki so večinsko financirana iz javnih sredstev. Te vsebine bi, kot so se strinjali člani, morale biti prosto dostopne.

Zelenim v Evropskem parlamentu je uspelo zbrati dovolj podpisov pod zahtevo za oblikovanje preiskovalne komisije o luksemburški davčni aferi LuxLeaks. Kot so namreč sporočili včeraj v Strasbourgu, so zbrali zahtevanih 188 podpisov evropskih poslancev in tako premagali pomembno oviro na poti do oblikovanja komisije. Tiskovni predstavnik Zelenih za gospodarske in finančne zadeve Sven Giegold je opozoril, da vlade držav članic EU ne želijo sprejeti odločnih korakov za spopad z izogibanjem plačevanju davkov v Evropi, zato je toliko pomembneje, da Evropski parlament "zapolni ta vakuum".

Avstrijsko ustavno sodišče je včeraj umaknilo prepoved posvojitve otrok za istospolno usmerjene pare. Kot je utemeljilo, ni pravne podlage za različno obravnavo parov zaradi njihove spolne usmeritve, poročajo tuje tiskovne agencije. Za odpravo sedanjih zakonskih določil ima zakonodajalec čas do 31. decembra. Od leta 2013 lahko namreč istospolno usmerjeni posvojijo otroka svojega partnerja, doslej pa niso smeli posvojiti drugih otrok.(TFL)

 

Seznam pravnih aktov*, ki začnejo/prenehajo veljati/se uporabljati oz. začnejo učinkovati njihove spremembe:

Datum Predpis Status
15.1.2015 Pravilnik o objavah pogodb s področja javnega naročanja, koncesij in javno-zasebnih partnerstev (RS 98-4161/2014) Začne veljati

* V seznamu so navedeni akti, ki so objavljeni v uredbenem delu Uradnega lista (zakoni, podzakonski akti, odločbe in sklepi Ustavnega sodišča, kolektivne pogodbe, itd.) ter mednarodne pogodbe, katerih ključni datumi glede veljavnosti oz. uporabe akta so uredništvu znani do trenutka pošiljanja Lex-novic. V primeru, da Uradni list izide v popoldanskih urah in so med objavami akti, ki začnejo veljati oz. učinkovati z dnem objave, jih v tem seznamu seveda ne boste našli. Za vedno ažurne informacije glede veljavnosti/uporabe pravnih aktov spremljajte koledar veljavnosti na portalu Tax-Fin-Lex !

 

Zakonodajne novosti, objavljene praviloma prejšnji dan iz 6 pravnih virov in za 11 pravnih področij

  Lex-kliping, od 15.1.2015 - 15.1.2015 PRAVNI VIRI
  PODROČJA URADNI LIST RS URADNI LIST EU DRŽAVNI ZBOR MINISTRSTVA VLADA STA Novice
P
R
A
V
N
A


P
O
D
R
O
Č
J
A
1. DRŽAVNA UREDITEV RS in EU           1 novost
2. UPRAVNO PRAVO           1 novost
3. CIVILNO PRAVO IN KAZENSKO PRAVO   2 novosti        
4. GOSPODARSKOPRAVNA UREDITEV   4 novosti   1 novost    
5. JAVNE FINANCE   5 novosti   1 novost    
6. GOSPODARSKE DEJAVNOSTI   6 novosti   2 novosti    
7. NEGOSPODARSKE DEJAVNOSTI           1 novost
8. DELOVNOPRAVNA UREDITEV, SOCIALA           1 novost
9. ZDRAVSTVENI SISTEM            
10. MEDNARODNI ODNOSI            
11. OBČINE