Dnevne zakonodajne novosti / 7. januar 2019
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 109/2022 z dne 16.8.2022
TEMA DNEVA
Čas za napovedi za odmero davkov
Tema dneva

Z novim davčnim letom se začenja tudi sezona oddajanja napovedi za odmero davkov. Napoved za odmero akontacije dohodnine od dohodka iz oddajanja premoženja v najem morajo zavezanci, ki so lani fizičnim osebam oddali v najem premično ali nepremično premoženje, oddati do 28. februarja. Isti rok velja za vse, ki so lani prodali vrednostne papirje in investicijske kupone ter morajo vložiti napoved za odmero kapitalskih dobičkov. Takrat pa se izteče tudi rok za vložitev napovedi za odmero dohodnine od obresti ter izvedenih finančnih instrumentov.

Nekoliko mirneje v parlamentu
V prvem polnem delovnem tednu v tem letu bo v državnem zboru, kot kaže, nekoliko mirneje kot običajno. Odbor za izobraževanje bo opravil javno predstavitev mnenj o pomenu znanosti, raziskav in inovacij za družbeni in gospodarski razvoj Slovenije. Namen predstavitve je pridobiti mnenja in stališča strokovne in širše javnosti kot podlago za pripravo predloga zakona o znanstveno-raziskovalni dejavnosti. Komisija za poslovnik bo medtem začela razpravo o morebitnih spremembah poslovnika DZ v zvezi s poslansko imuniteto. Iz ustave in določb zakona o poslancih namreč izhajajo elementi različnega urejanja postopka imunitete, medtem ko poslovnik ne ločuje med postopkoma obravnave zahteve in obravnave obvestila pristojnega organa.

Predkazenski postopek na filozofski fakulteti
Kriminalisti na filozofski fakulteti v Ljubljani vodijo predkazenski postopek zaradi suma storitve kaznivih dejanj zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic. Kriminalisti so konec lanskega novembra na fakulteti zaslišali več deset zaposlenih zaradi domnevno nezakonitih izplačil, so poročale Primorske novice. Revizija ljubljanske univerze na filozofski fakulteti je namreč razkrila, da je fakulteta v minulem desetletju nekaterim zaposlenim preko podjemnih pogodb neupravičeno izplačevala dodatke. Šlo je skupaj za približno milijon evrov, pri čemer naj bi bila sporna predvsem nakazila dekanom in prodekanom.

Anketa o zadovoljstvu pacientov
Ministrstvo za zdravje je uvedlo možnost ocene zadovoljstva z zdravstveno obravnavo za vse uporabnike storitev javnega zdravstva preko portala zVem in zavihka eZdravje. V januarju bo potekalo pilotsko preverjanje procesa v izbranih zdravstvenih zavodih. Z vprašalnikom želijo na ministrstvu ugotoviti, v kolikšni meri so uporabniki zadovoljni z nekaterimi vidiki zdravstvene obravnave. Anketirani bodo med drugim lahko podali odgovor na vprašanje, koliko časa je trajalo od prihoda v ustanovo do dejanske obravnave pri zdravstvenih delavcih, zapisali pa bodo lahko tudi oceno vljudnosti in spoštljivosti zdravstvenega osebja.

Sofinanciranje projekta za manj nasilja
Ministrstvo za delo, ki si prizadeva za manj nasilja med ženskami in moškimi, je objavilo javni razpis za sofinanciranje projektov s področja enakosti za leto 2019. Osredotočen je na problem nasilja med zmenkanjem in na delo s fanti za preseganje stereotipov. Nasilje, ki ga ženske doživljajo v partnerskih odnosih, se velikokrat ne začne šele, ko se par preseli v skupno stanovanje, ampak že v času, ko še ne živita skupaj. Namen tovrstnih projektov je ozaveščanje in opolnomočenje mladih, da prepoznajo prve znake nasilja, denimo pregledovanje telefonskih klicev in sporočil ter omejevanje stikov s prijateljicami in prijatelji.

Dobre novice za Pečečnika
Investitor Joc Pečečnik je na Agencijo RS za okolje (Arso) nedavno podal izjavo o umiku svoje vloge iz postopka pridobitve okoljevarstvenega soglasja za gradnjo Bežigrajskega športnega parka (BŠP). Namesto tega je pri ministrstvu za okolje in prostor vložil zahtevo za izdajo integralnega gradbenega dovoljenja, ki ga omogoča nova gradbena zakonodaja. Poleg vloge za integralno gradbeno dovoljenje, po katerem stranski udeleženci ne bi mogli ločeno izpodbijati okoljevarstvenega soglasja in gradbenega dovoljenja, pa je dobra novica za projekt Pečečnika tudi nova uredba o hrupu na gradbiščih, ki predpisuje nekoliko blažje pogoje.(TFL)