Dnevne zakonodajne novosti / 19. november 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 33/2023 z dne 20.3.2023
TEMA DNEVA
DZ potrdil državna proračuna z novo rekordno porabo
Tema dneva

DZ je sinoči potrdil državna proračuna za prihodnji dve leti, ki bosta še vedno občutila posledice epidemije covida-19. Poraba bo prihodnje leto s 13,47 milijarde evrov še nekaj višja kot letos, nato se bo znižala na 12,60 milijarde. Ob obetih okrevanja gospodarstva se bo primanjkljaj postopoma zniževal. Proračunski dokumenti so izrazito razvojno naravnani, tudi na račun večjega obsega evropskih sredstev, so v razpravi zatrjevali predstavniki vlade. V opoziciji so si medtem želeli več denarja za zdravstvo in gradnjo domov za starejše.(več)

Odločba ustavnega sodišča po mnenju DVK razrešila vprašanja
Odločba ustavnega sodišča glede opustitve glasovalnih naprav za invalide "upamo zaključuje neprestano zatrjevanje posameznih pravnikov, da je zakonska ureditev glasovanja invalidov v Sloveniji protiustavna", so zapisali na DVK. Kot pravijo, si bodo ne glede na odločbo še naprej prizadevali za uresničevanje vseh pravic pri glasovanju invalidov.(več)

Vrhovno sodišče začasno zadržalo vladni sklep o razrešitvi dveh nadzornikov RTVS
Vrhovno sodišče je pri ponovnem odločanju o pritožbah v zvezi z razrešitvijo članov nadzornega sveta Radiotelevizije Slovenija (RTVS) ugodilo zahtevi za izdajo začasne odredbe in do pravnomočne sodne odločitve zadržalo učinkovanje sklepa vlade o razrešitvi dveh nadzornikov RTVS in imenovanju novih. Razrešitve tretje nadzornice pa ni zadržalo.(več)

Pri ureditvi dela na domu še številne vrzeli
Delo na domu je v času širjenja novega koronavirusa postalo nova realnost, čeprav ga kot institut v Sloveniji poznamo že od 60. let naprej. Glede na to, da bo verjetno ostalo tudi po epidemiji covida-19, ga je treba natančneje določiti, je bilo med drugim slišati na virtualnem posvetu Dan delodajalcev 2020 v organizaciji GZS.(več)

Kvota slovenskih podpisov za uvedbo evropskega temeljnega dohodka izpolnjena
V okviru vseevropske akcije zbiranja podpisov za pobudo Evropski komisiji, da pripravi predlog univerzalnega temeljnega dohodka za celotno EU, je Piratska stranka kot koordinatorica zbiranja podpisov v Sloveniji po manj kot dveh mesecih zbrala potrebno ciljno slovensko kvoto. Do potrebnega milijona podpisov iz vsaj sedmih članic EU pa je še daleč.(več)

Gospodarstvo in opozicija s svojimi željami glede šestega protikoronskega zakona
Pred obravnavo šestega protikoronskega zakona v DZ prihodnji teden iz gospodarstva in opozicije še naprej prihajajo predlogi popravkov in dopolnitev. V Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) in Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) vztrajajo pri zamrznitvi minimalne plače, čemur pa še naprej oporeka Levica.(več)

Po dvodnevni prekinitvi varuhi predšolskih otrok lahko nadaljujejo delo
Ministrstvo za izobraževanje je pretekli teden varuhe predšolskih otrok, ki so vpisani v register pri ministrstvu, obvestilo, da začasno ne morejo opravljati varstva otrok na domu. Po ponovnem premisleku so jih včeraj obvestili, da lahko nadaljujejo dejavnost ob upoštevanju priporočil NIJZ, ki veljajo za vrtce.(več)

Slovenski predstavnik izvoljen za podpredsednika Eurojusta
Slovenski nacionalni predstavnik pri uradu za pravosodno sodelovanje držav članic EU (Eurojust) Boštjan Škrlec je bil v torek izvoljen za podpredsednika te agencije, katere osnovno poslanstvo je spodbujati in okrepiti koordinacijo in sodelovanje med nacionalnimi organi v boju proti težjim oblikam čezmejnega kriminala. Škrlec je nacionalni predstavnik pri Eurojustu od avgusta 2017.(več)

Bruselj s pozitivno pandemično oceno vseh proračunskih načrtov
Evropska komisija je včeraj objavila jesenski gospodarski sveženj, vključno z ocenami osnutkov proračunskih načrtov članic območja evra, ki so prilagojene pandemični realnosti. Na splošno je pozitivno ocenila vse načrte, v skladu z maksimalno prožnostjo pri uveljavljanju evropskih proračunskih pravil, uvedeno zaradi pandemije.(več)

Novo na portalu Tax-Fin-lex
Današnji uredniški izbor novih čistopisov, odločb sodišč in ostalih dokumentov na portalu Tax-Fin-Lex
Čistopisi
Odlok o podaljšanju veljavnosti spričeval osebam, ki opravljajo varnostno kritične naloge v železniškem prometu
Pravilnik o davčnem obračunu davka od dohodkov pravnih oseb
Pravilnik o letenju vojaških zrakoplovov
Pravilnik o vojaških letališčih, vzletiščih in heliportih
Sklep o poslovnih knjigah in letnih poročilih bank in hranilnic
Uredba o seznamu funkcij, ki se v Republiki Sloveniji štejejo kot vidni javni položaj
Uredba o ukrepih prenosa znanja in svetovanja iz Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014–2020
Odločbe sodišč
VSRS Sodba IV Ips 23/2020 - kršitev pravice do obrambe - pravica do izvajanja dokazov v korist obdolženca - neizvedba predlaganega dokaza - obrazložitev razlogov za zavrnitev ...
VSRS Sodba X Ips 218/2017 - dovoljena revizija zaradi pomembnega pravnega vprašanja - davek od dobička iz kapitala - odsvojitev vrednostnih papirjev - darilna pogodba - neobda...
VDSS Sodba Pdp 417/2020 - plačilo razlike plače - osnovna plača - delovna uspešnost - zadržanje izplačila plače - pobot izplačila plače - ničnost
Gradiva v obravnavi DZ
Poročilo k Predlogu sprememb proračuna Republike Slovenije za leto 2021 (DP2021-A), EPA 1385-VIII
Poročilo k Dopolnjenemu predlogu proračuna Republike Slovenije za leto 2022 (DP2022), EPA 1386-VIII
Ostali dokumenti
(Ne)sorazmerno (ne)ukrepanje