Dnevne zakonodajne novosti / 7. avgust 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 108/2022 z dne 12.8.2022
TEMA DNEVA
Konec začasnih ukrepov glede zdravstvenega zavarovanja
Tema dneva

Vlada je sprejela odlok o prenehanju veljavnosti začasnih ukrepov pri izvajanju obveznega zdravstvenega zavarovanja, uveljavljenih zaradi epidemije novega koronavirusa. Odločanje v zvezi z bolniško odsotnostjo, zadržanostjo od dela, medicinskimi pripomočki, sanitetnimi prevozi in zdraviliškim zdravljenjem bo takšno kot pred epidemijo. Vlada je na seji tudi zaključila projekt za zagotavljanje poslovne in plačilne stabilnosti javnih zdravstvenih zavodov z ugotovitvijo, da je bila sanacija neuspešna pri 13 od 15 bolnišnic.(več)

Vlada o gospodarskih temah
Vlada je na včerajšnji dopisni seji spremenila uredbo o izvajanju ukrepa sodelovanje iz Programa razvoja podeželja za obdobje 2014-2020, ki prinaša poenostavitve pri vlaganju zahtevkov za izplačilo sredstev, še posebej pri spopadanju s posledicami epidemije covida-19. Spremenila je tudi uredbo o odpadni električni in elektronski opremi.(več)

Belgija na rdečem seznamu, Češka, Malta, Švica in deli Španije črtani z zelenega
Vlada je na včerajšnji dopisni seji na podlagi strokovne ocene na rdeči seznam držav s poslabšano epidemiološko situacijo zaradi covida-19 uvrstila Belgijo in še štiri bolj oddaljene države. Z zelenega seznama je medtem črtala Češko, Malto, Švico in administrativne enote Španije: Balearske otoke, Kantabrijo ter Kastiljo in Leon.(več)

Slovenija z največ potrjenimi projekti Eureka
Z zaključkom letošnjega javnega razpisa se končuje obdobje izvajanja mednarodnega programa Eureka s sredstvi strukturnih skladov. Slovenija je imela v tokratnem roku za potrjevanje potrjenih 14 projektov, kar je največ med vsemi sodelujočimi državami, so sporočili z ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.(več)

Varuh zaskrbljen zaradi nestrpne retorike v javnem diskurzu
Varuh človekovih pravic Peter Svetina je zapis uslužbenca notranjega ministrstva Boruta Jakopina na Twitterju označil za nesprejemljivega. Izrazil je zaskrbljenost zaradi nestrpne retorike v javnem diskurzu. "Sovražni in nestrpni diskurz ne bi smela imeti mesta v družbi, zato ga pri varuhu človekovih pravic obsojamo," so zapisali pri varuhu.(več)

Ministrstvi z vodstvi zavodov o organizaciji dela domov za starejše
Predstavniki ministrstev za delo in zdravje so na neformalnem srečanju z vodstvi domov za starejše razpravljali o organizaciji dela v primeru vnosa virusa. Ministrstvi sestanek ocenjujeta kot konstruktiven, medtem pa so v skupnosti socialnih zavodov, ki je izstopila iz delovne skupine za covid-19, a se je sestanka udeležila, nekoliko bolj zadržani.(več)

Sindikati proti zapiranju maloobmejnih prehodov na italijansko-slovenski meji
Medregijski sindikalni svet (MSS) Furlanija-Julijska krajina - Slovenija je izrazil nasprotovanje zapiranju maloobmejnih prehodov med Italijo in Slovenijo, saj da bi to predvsem oviralo čezmejne delavce. K zaprtju maloobmejnih prehodov je pretekli teden vlado v Rimu pozval svetnik FJK za lokalno samoupravo in varnost Pierpaolo Roberti.(več)

EU pripravljena Libanonu pomagati s prek 30 milijoni evrov
Evropska unija je pripravljena Libanonu po strahoviti škodi, ki jo je povzročila eksplozija v Bejrutu, pomagati z več kot 33 milijoni evrov, je včeraj po pogovoru z libanonskim premierjem Hassanom Diabom sporočila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Sredstva bi denimo namenili za medicinsko opremo in zaščito kritične infrastrukture.(več)

Od sredine meseca bodo nevladniki znova reševali migrante v Sredozemskem morju
Humanitarni organizaciji Zdravniki brez meja in Sea-Watch bosta predvidoma še ta mesec nadaljevali reševanje migrantov v Sredozemskem morju. Ladja Ocean Viking je zadnjo reševalno operacijo izvedla v začetku julija, pred tem pa jih več mesecev niso izvajali zaradi pandemije covida-19.(več)