Dnevne zakonodajne novosti / 14. junij 2022
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 2 pravna akta
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 90/2022 z dne 5.7.2022
TEMA DNEVA
V EU dosežen dogovor o enoletnem podaljšanju digitalnega covidnega potrdila
Tema dneva

Članice EU in Evropski parlament so dosegli okvirni dogovor o podaljšanju veljavnosti evropskega digitalnega covidnega potrdila do 30. junija 2023, je sporočilo francosko predsedstvo Svetu EU. Dogovor morata zdaj potrditi še Svet EU in Evropski parlament. Podaljšanje veljavnosti je februarja predlagala Evropska komisija. Kot je ob tem poudarila, bo to zagotovilo, da bodo lahko potniki med potovanjem po EU še naprej uporabljali svoje potrdilo v primeru, da bodo države članice ohranile nekatere javnozdravstvene ukrepe.(več)

Poslanci o referendumu glede zakona o vladi predvidoma v začetku prihodnjega tedna
V tem tednu se izteče 30-dnevni rok, po preteku katerega lahko DZ obravnava predlog SDS za razpis posvetovalnega referenduma o zakonu o vladi. Poslanci bodo o njem predvidoma odločali v začetku naslednjega tedna, še pred tem pa ga bodo obravnavali tudi člani matičnega odbora DZ za notranje zadeve, so za STA včeraj navedli v DZ.(več)

Varuh človekovih pravic s številnimi priporočili med drugim na področju zdravstva
Varuh človekovih pravic je v poročilu za lani med 86 priporočili, ki jih je podal, številne naslovil na področje zdravstva. Pri tem poudarja neuresničena priporočila za sprejetje ukrepov za zadostno število zdravnikov družinske medicine, medicine dela, pedopsihiatrov in oftalmologov. Ugotavlja pa tudi neuresničena priporočila v sociali.(več)

Pahor s posvetovanji za viceguvernerja Banke Slovenije in predsednika računskega sodišča
Predsednik republike Borut Pahor bo danes in jutri opravil posvetovanja z vodji poslanskih skupin in predstavnikoma narodnih skupnosti v DZ o kandidatih za predsednika računskega sodišča in viceguvernerja Banke Slovenije. Skupno je za obe funkciji kandidatov osem, po neuradnih informacijah Dela pa naj nihče ne bi užival podpore vladajoče koalicije.(več)

Klakočar Zupančič izpostavila pomen sodelovanja DZ in računskega sodišča
Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je ob predaji letnega poročila Računskega sodišča RS s predsednikom Tomažem Veselom spregovorila o možnostih sodelovanja med obema institucijama. Slednje mora biti po njenem mnenju tesno in transparentno, Vesel pa poudarja, da bi si v tem mandatu želel več sodelovanja z vlado in DZ kot v preteklih dveh letih.(več)

Kumer: Ukrepi za blažitev draginje morda znani že v nekaj dneh
Ukrepi vlade za blažitev draginje bi bili lahko po oceni infrastrukturnega ministra Bojana Kumra znani že pred koncem meseca, morda že v nekaj dneh. Kot je dejal, vlada intenzivno pripravlja različne scenarije, naslednji sestanek medresorske delovne skupine za pripravo ukrepov pa bo danes.(več)

Delodajalci do seznama zaposlenih in potrdila o številu zaposlenih tudi prek portala SPOT
Delodajalci lahko po novem na portalu Spot na hiter in enostaven način dostopajo do potrdila o številu zaposlenih in poimenskega seznama zaposlenih. Gre za skupni projekt zavoda za zdravstveno zavarovanje, ki je vsebinski skrbnik postopkov, in ministrstva za javno upravo, skrbnika portala Spot, ki omogoča hitro in varno e-poslovanje z državo.(več)

Revizorji EU: Slovenija Bruslja ni obvestila o uvedbi nadzora na mejah zaradi covida
Evropska komisija v času pandemije covida-19 ni ustrezno preverjala, ali je bila ponovna uvedba nadzora na notranjih mejah skladna s schengensko zakonodajo, v včeraj objavljenem poročilu ugotavlja Evropsko računsko sodišče. Glede Slovenije ugotavlja, da komisije sploh ni obvestila o uvedbi nadzora zaradi pandemije poleti 2020 in spomladi 2021.(več)

EU v odzivu na britanski predlog glede brexita zagrozila z možnostjo pravnih postopkov
Evropska komisija je v odzivu na predstavitev britanskega zakona, ki odpravlja dele severnoirskega protokola, napovedala, da bo preučila možnost nadaljevanja pravnega postopka proti Veliki Britaniji, ki ga je začasno ustavila septembra lani. Razmislila bo tudi o sprožitvi novih pravnih postopkov, je sporočil podpredsednik komisije Maroš Šefčovič.(več)

Novo na portalu Tax-Fin-lex
Današnji uredniški izbor novih čistopisov, odločb sodišč in ostalih dokumentov na portalu Tax-Fin-Lex
Čistopisi
Sklep o zadržanju izvrševanja tretjega in četrtega odstavka 37. člena, četrtega, petega, šestega, sedmega, osmega, devetega in enajstega odstavka 38. člena, prvega odstavka 40. člena, 41. člena ter prvega, tretjega, četrtega, petega, šestega, osmega in devetega odstavka 275. člena Zakona o varstvu okolja
Zakon o varstvu okolja (ZVO-2)
Odločbe sodišč
Sodba Sodišča (četrti senat) z dne 2. junija 2022.#FCC Česká republika, s.r.o. proti Ministerstvo životního prostředí in drugi.#Predlog za sprejetje predhodne odločbe, ki ga je vložilo Nejvyšší správní soud.#Predhodno odločanje – Direktiva 2010/75/EU – Člen 3(9) – Celovito preprečevanje in nadzorovanje onesnaževanja – Postopek za spremembo dovoljenja – Udeležba zadevne javnosti – Pojem ,znatna sprememba‘ obrata – Podaljšanje trajanja obratovanja odlagališča.#Zadeva C-43/21.
VSL Sklep II Kp 10771/2021 - opis dejanja - konkretizacija zakonskih znakov - uradno dejanje - preprečitev uradnega dejanja ali maščevanje uradni osebi - abstraktni in konkretn...
VSC Sklep II Kp 58810/2018 - pritožba zoper sodbo sodišča prve stopnje - pravočasnost pritožbe - oddaja priporočene pošiljke na bencinskem servisu
Gradiva v obravnavi DZ
Predlog zakona o spremembi in dopolnitvi Zakona o nujnih ukrepih na področju zdravstva (ZNUPZ-B), skrajšani postopek, EPA 0114-IX