Dnevne zakonodajne novosti / 28. februar 2019
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 9 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 107/2022 z dne 9.8.2022
TEMA DNEVA
Šarec sprejel Lebnov odstop
Tema dneva

Predsednik vlade Marjan Šarec je včeraj sporočil, da sta se z Juretom Lebnom, ki mu je ponudil odstop z mesta ministra za okolje in prostor zaradi afere maketa, odločila, da bi v pregretih razmerah težko nadaljeval delo. Lebna ceni in meni, da 15 let nismo imeli tako dobrega okoljskega ministra. Zato želi, da njegov naslednik nadaljuje njegovo delo. Premier ob tem zahteva tudi odstop direktorja direkcije za infrastrukturo Damirja Topolka. Če ta ne bo odstopil, Šarec pričakuje, da bo ukrepala ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek.

Okoljevarstveniki obžalujejo odstop
Predstavniki okoljevarstvenih organizacij večinoma obžalujejo odstop okoljskega ministra. Po njihovih ocenah je Leben pokazal dobro poznavanje resorja in ambicije po spremembah. Menijo, da je z delom, ki vključuje sodelovanje z nevladniki, treba nadaljevati. Leben se je po navedbah Greenpeace Slovenija na čelu ministrstva v nekaj mesecih delovanja lotil reševanja problemov, ki v zadnjih treh vladah niso bili naslovljeni. Bojijo se, da bo njegov odstop okoljsko in podnebno problematiko spet odrinil na obrobje slovenske politične agende, kar bi "resno ogrozilo našo zmožnost pravočasnega naslavljanja podnebnih izzivov, s katerimi se soočajo Slovenija, Evropa in svet".

DS odrekel podporo proračunu
Državni svet je na včerajšnji seji sklenil, da ne podpira predloga rebalansa proračuna za letos in predloga novele zakona o izvrševanju proračunov. Največ očitkov je bilo slišati na račun po mnenju svetnikov prenizke povprečnine, ki da občinam ne omogoča izvedbe nujnih projektov. Če pripombe svetnikov ne bodo upoštevane, ti napovedujejo veto. Predsednik DS Alojz Kovšca je v izjavi za medije ob robu seje poudaril, da je bil dogovor o povprečnini sklenjen še pred dvigom minimalne plače. "Ta dvig je občine postavil v zelo neugoden položaj. Imajo zakonsko obveznost, ki je ne morejo izpolniti zaradi pomanjkanja sredstev," je dejal.

Kritike iz Bruslja
Posodobljeni osnutek proračunskega načrta Slovenije za letos predstavlja tveganje neskladnosti z evropskimi proračunskimi pravili, je ocenila Evropska komisija. Ob tem je Slovenijo pozvala, naj v okviru nacionalnega proračunskega postopka ustrezno ukrepa, da zagotovi skladnost proračuna s pravili. V poročilu o gospodarskem stanju v Sloveniji, objavljenem v okviru zimskega gospodarskega svežnja, pa komisija izpostavlja, da v Sloveniji ni napredka na področjih zdravstvenega varstva, dolgotrajne oskrbe in pokojninskega sistema, ki jih obremenjuje staranje prebivalstva. Na splošno pa je napredek pri uresničevanju evropskih priporočil omejen.

Levica za neposredno zaposlovanje v javnem sektorju
Stranka Levica s pobudo od vlade zahteva preklic zunanjega izvajanja storitev v javnem sektorju in poziva k neposrednemu zaposlovanju delavcev. Kot so navedli, so se k temu zavezali s koalicijskim sporazumom, ki ga je podpisalo vseh pet koalicijskih strank. Zaveza za zaposlovanje ima, tako v Levici, pravno in proračunsko podlago, saj zakon o izvrševanju proračuna vsebuje določbo, "ki vsem proračunskim uporabnikom omogoča zaposlitev outsourcanih delavcev v javni sektor". V zadnjih letih so po navedbah Levice številni kuharji, čistilke, varnostniki, receptorji in drugi pristali v raznih servisih in agencijah za posredovanje dela.

Predstavitev kandidatov za Sodišče EU
Oba kandidata za sodnika Sodišča EU - Marko Pavliha in Miro Prek - sta v predstavitvi v predsedniški palači kot referenco za imenovanje izpostavila predvsem svoje dosedanje delo. Pavliha je izpostavil akademsko kariero, pa tudi izkušnje iz gospodarstva in politike, Prek pa svoje dozdajšnje delo sodnika na Sodišču EU. Prek ob tem ni mogel mimo očitkov anonimne sodelavke, ki ga je v izjavi za TV Slovenija obtožila, da jo je telesno in duševno zlorabljal. Povedal je, da gre po njegovem vedenju za nekdanjo sodelavko v njegovem kabinetu, s katero sta se pred leti za kratko obdobje "čustveno povezala", nato pa ugotovila, da je šlo za "nesporazum".

Spremembe v šolstvu so potrebne
Odbor DZ za izobraževanje, znanost, šport in mladino je včeraj v luči peticije društva Svet staršev razpravljal o potrebnih spremembah v šolstvu. Udeleženci seje so se večinoma strinjali, da so določene spremembe potrebne, a hkrati opozarjali, da jih je treba uveljavljati na strokovni ravni in v dialogu z vsemi, ki jih to področje zanima. Odbor je tudi v tej luči ministrstvu za izobraževanje predlagal, naj v prihodnjih mesecih organizira in vodi široko razpravo o pripravi nove bele knjige na področju vzgoje in izobraževanja.(TFL)