Dnevne zakonodajne novosti / 2. februar 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 106/2022 z dne 5.8.2022
TEMA DNEVA
Kozmetičarke s pobudo za presojo ustavnosti omejitvenih odlokov
Tema dneva

Kozmetičarke, ki imajo zaradi vladnega odloka zaprte salone, so se na ustavno sodišče obrnile s pobudo za presojo ustavnosti in zakonitosti vseh dosedanjih odlokov, ki omejujejo ponujanje in prodajo blaga in storitev. Predsednica Slovenskega kozmetičnega združenja Mateja Zupan Josipovič je pojasnila, da se jim trenutna ureditev ne zdi pravična. Po njihovih informacijah bo ustavno sodišče ta teden presodilo, ali bo pobudo obravnavalo ali pa jo bo zavrnilo.(več)

Subvencioniranje minimalne plače bo veljalo za vse
Odbor DZ za delo, družino, socialne zadeve in invalide je v predlogu osmega protikoronskega zakona ohranil subvencioniranje dviga minimalne plače vsem delodajalcem, kot je predlagala vlada. V opoziciji so nasprotno menili, da bi marsikateri delodajalec dvig minimalne plače zmogel sam. Odbor je omogočil tudi objavo razpisa za vpis na fakultete. Poslanci bodo zakon dokončno potrdili na današnji izredni seji.(več)

LMŠ, SD, Levica in SAB z novelo za večjo avtonomijo občin pri financiranju zasebnih vrtcev
Opozicijske LMŠ, SD, Levica in SAB so v zakonodajni postopek vložile novelo zakona o vrtcih, s katero bi financiranje zasebnih vrtcev v večji meri kot doslej prepustili v odločanje občinam. Omogočili bi, da občina zasebnega vrtca ne bi financirala, če ima v javnih vrtcih dovolj prostih mest za vse otroke, ki so vključeni v zasebni vrtec.(več)

Z marcem tudi spletno draženje pri prodaji nepremičnin v izvršilnih postopkih
Včeraj je zaživel spletni portal e-dražbe, ki na enem mestu združuje aktualne dražbe slovenskih sodišč. Doslej so bile dražbe v sodnih izvršilnih postopkih možne le s fizično prisotnostjo dražiteljev na lokaciji dražbe, v začetku marca pa bo omogočeno prvo spletno draženje pri prodaji nepremičnin v teh postopkih, so sporočili z vrhovnega sodišča.(več)

V naravnem okolju vse več nedovoljenih voženj z motornimi vozili, obeta se prenova zakonodaje
Obiskovalci narave opažajo vsako leto več nedovoljenih voženj z motornimi vozili v naravnem okolju. Nadzora je daleč premalo, menijo naravovarstveniki, na okoljskem ministrstvu pa napovedujejo prenovo zakonodaje, ki bo med drugim naslovila tudi to problematiko. Policisti v zadnjih letih zaznavajo rast števila kršitev na tem področju.(več)

Kadunc napovedal spodbijanje izvolitve Graha Whatmougha na sodišču
Generalni direktor RTV Slovenija Igor Kadunc je napovedal, da bo izvolitev novega generalnega direktorja Andreja Graha Whatmougha spodbijal na sodišču. Za STA je pojasnil, da je zakone treba spoštovani tako, kot so zapisani. Novoizvoljenemu generalnemu direktorju med drugim namreč očita, da ne izpolnjuje formalnih pogojev za prevzem funkcije.(več)

Združenje svetov delavcev proti enostranskemu odrejanju testiranja ali cepljenja
Združenje svetov delavcev Slovenije podpira napore delodajalcev za ohranitev proizvodnje ob hkratnem zagotavljanju varnih delovnih pogojev za delavce, kamor sodijo tudi organizirana brezplačna preventivna testiranja in cepljenja proti covidu-19. Vendar pa nasprotujejo možnosti enostranskega odrejanja obveznega testiranja ali cepljenja.(več)

Komisija z uredbo za okolju bolj prijazne lete
Evropska komisija je sprejela uredbo o vzpostavitvi skupnega projekta za bolj učinkovito upravljanje zračnih poti in bolj trajnostne lete v EU, so sporočili iz Bruslja. Gre za enega od korakov k doseganju večje okoljske vzdržnosti letalskega prometa, ko se bo ta enkrat po pandemiji covida-19 spet okrepil.(več)

V EU nova pravila glede dostopa do sestavin za eksplozive
V Evropski uniji so včeraj začela veljati nova pravila, ki omejujejo dostop do sestavin za eksplozive. Pravila obsegajo strožje zaščitne ukrepe in nadzor nad trženjem nevarnih kemikalij, ki so bile zlorabljene za izdelavo doma narejenih eksplozivnih naprav, uporabljenih v številnih terorističnih napadih v Evropi, so sporočili v Bruslju.(več)

Novo na portalu Tax-Fin-lex
Današnji uredniški izbor novih čistopisov, odločb sodišč in ostalih dokumentov na portalu Tax-Fin-Lex
Čistopisi
Odlok o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19
Odlok o omejitvah in načinu izvajanja ponujanja in prodajanja blaga in storitev neposredno potrošnikom na področju voznikov in vozil v Republiki Sloveniji
Odlok o začasni prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerzah in samostojnih visokošolskih zavodih
Povprečne efektivne obrestne mere iz sklenjenih potrošniških kreditnih pogodb bank in hranilnic v obdobju od 1. 7. 2020 do 31. 12. 2020
Sklep o podaljšanju ukrepa na področju davčne izvršbe
Sklep o podaljšanju ukrepa odloga izvršbe
Sklep o prilagoditvah izvedbe poklicne mature v zimskem izpitnem roku v šolskem letu 2020/2021
Sklep o prilagoditvah izvedbe zaključnega izpita v zimskem izpitnem roku v šolskem letu 2020/2021
Odločbe sodišč
VSRS Sodba II Ips 40/2020 - odškodninska odgovornost - odgovornost za vzdrževanje cestišča - prometna nesreča - spolzko cestišče - neupoštevanje prometne signalizacije - hitro...
VSRS Sodba II Ips 87/2020 - odpoved najemne pogodbe - najemna pogodba za neprofitno stanovanje - krivdni razlogi za odpoved najemne pogodbe - način uporabe nepremičnine - mote...
Gradiva v obravnavi DZ
Predlog sprememb in dopolnitev Poslovnika Državnega zbora (PoDZ-1G), skrajšani postopek, EPA 1642-VIII
Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o vrtcih (ZVrt-H), skrajšani postopek, EPA 1643-VIII
Ostali dokumenti
Odlog tudi, ko ni davka