20. april 2012
Spremljajte nas na:
Facebook   Twitter
Lex-Novice

Nižanje notarskih tarif

Glede na splošno gospodarsko krizo je realno pričakovanje javnosti, da se notarska tarifa v posameznih postavkah zniža, je na srečanju s predsednico Notarske zbornice Slovenije Marjano Tičar Bešter dejal minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič. Ob tem je izrazil željo, da bi bilo znižanje izvedeno v dogovoru z zbornico. Določili so tudi tudi rok do katerega naj zbornica pripravi odgovor na znižanje tarif, in sicer do konca maja, so sporočili z omenjenega ministrstva.

DZ je sprejel zakon o ratifikaciji medvladne pogodbe o fiskalnem paktu, na podlagi katere bo Slovenija v ustavo vnesla fiskalno pravilo o uravnoteženem proračunu. Slovenija je tako druga članica EU, ki je pakt ratificirala. DZ je potrdil tudi zakon o ratifikaciji pogodbe o ustanovitvi stalnega mehanizma za stabilnost evra (ESM). Pogodbo o fiskalnem paktu so voditelji 25 članic EU, med njimi slovenski premier Janez Janša, podpisali v začetku marca, fiskalni pakt pa naj bi dolgoročno okrepil proračunsko disciplino in pomagal preprečiti krize v prihodnje.

DZ je sklenil nadaljevati postopek sprejemanja predloga novele Zakona digitalni o radiodifuziji, po kateri RTV Slovenija v svojem omrežju digitalne prizemne televizije ne bo več gostila tudi komercialnih programov. Sklepu so nasprotovali predvsem v SD, ker da se tako ustvarja monopolni položaj za upravljalca edinega še preostalega omrežja. Da je predlog novele zakona primeren za nadaljnjo obravnavo, je glasovalo 47 poslancev, proti jih je bilo 25.

Državni zbor je potrdil mandat poslanki Pozitivne Slovenije Alenki Bikar. Slednja je v DZ nadomestila Zorana Jankovića, ki se je vrnil nazaj na mesto ljubljanskega župana.

Ustvarjanje talentov, opogumljanje ljudi in iskanje pozitivnega predstavljajo v kriznih časih izziv za kadrovske menedžerje, poudarjajo organizatorji Slovenskega kadrovskega kongresa v Portorožu. Na kongresu, ki ga poleg Planeta GV in revije HRM organizira še Slovenska kadrovska zveza, bo beseda med drugim tekla o organizacijski energiji oziroma stanju duha v državi.

Avstrijska tiskovna agencija APA je povzela časnik Finance, ki je v sredo poročal, da družba Gorenje resno načrtuje prestavitev sedeža podjetja na Dunaj. Zapisali so, da je Gorenje konec februarja vložilo registracijo družbe Gorenje Corporate, ki naj bi po načrtih uprave Franja Bobinca postalo nov sedež multinacionalne družbe Gorenje.

V Franciji bo v nedeljo prvi krog predsedniških volitev, ki po napovedih še ne bo dal končnega zmagovalca. Ali bo Nicolas Sarkozy v Elizejski palači ostal še pet let ali pa ga bo nasledil socialist Francois Hollande, kot napovedujejo javnomnenjske raziskave, bo verjetno znano šele po drugem krogu 6. maja.(TFL)

 

Seznam pravnih aktov*, ki začnejo/prenehajo veljati/se uporabljati oz. začnejo učinkovati njihove spremembe:

Datum Predpis Status
21.4.2012 Sklep o dopolnitvah Sklepa o sistemu jamstva za vloge (RS 26-1038/2012) Začne veljati
21.4.2012 Sklep o sistemu jamstva za vloge (RS 97-5036/2010) Sprememba
21.4.2012 Uredba o nadzoru pomorskega prometa (RS 94-4980/2010) Sprememba
21.4.2012 Uredba o spremembah in dopolnitvah Uredbe o nadzoru pomorskega prometa (RS 26-1114/2012) Začne veljati

* V seznamu so navedeni akti, ki so objavljeni v uredbenem delu Uradnega lista (zakoni, podzakonski akti, odločbe in sklepi Ustavnega sodišča, kolektivne pogodbe, itd.) ter mednarodne pogodbe, katerih ključni datumi glede veljavnosti oz. uporabe akta so uredništvu znani do trenutka pošiljanja Lex-novic. V primeru, da Uradni list izide v popoldanskih urah in so med objavami akti, ki začnejo veljati oz. učinkovati z dnem objave, jih v tem seznamu seveda ne boste našli. Za vedno ažurne informacije glede veljavnosti/uporabe pravnih aktov spremljajte koledar veljavnosti na portalu Tax-Fin-Lex !

 

Zakonodajne novosti, objavljene praviloma prejšnji dan iz 6 pravnih virov in za 11 pravnih področij

  Lex-kliping, od 20.4.2012 - 20.4.2012 PRAVNI VIRI
  PODROČJA URADNI LIST RS URADNI LIST EU DRŽAVNI ZBOR MINISTRSTVA VLADA STA Novice
P
R
A
V
N
A


P
O
D
R
O
Č
J
A
1. DRŽAVNA UREDITEV RS in EU   1 novost 2 novosti   6 novosti 6 novosti
2. UPRAVNO PRAVO            
3. CIVILNO PRAVO IN KAZENSKO PRAVO         1 novost  
4. GOSPODARSKOPRAVNA UREDITEV   1 novost     8 novosti 6 novosti
5. JAVNE FINANCE   11 novosti     6 novosti 3 novosti
6. GOSPODARSKE DEJAVNOSTI   11 novosti     5 novosti 4 novosti
7. NEGOSPODARSKE DEJAVNOSTI   1 novost   3 novosti 3 novosti 1 novost
8. DELOVNOPRAVNA UREDITEV, SOCIALA         5 novosti 2 novosti
9. ZDRAVSTVENI SISTEM            
10. MEDNARODNI ODNOSI         2 novosti  
11. OBČINE