Dnevne zakonodajne novosti / 26. september 2017
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 5 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 34/2023 z dne 24.3.2023
TEMA DNEVA
Zaradi e-cigaret na ustavno sodišče
Tema dneva

Podjetje, ki se ukvarja s prodajo elektronskih cigaret, je vložilo pobudo za presojo ustavnosti prepovedi spletne prodaje elektronskih cigaret v Sloveniji, so sporočili iz Združenja vejperjev Slovenije. Po njihovem mnenju se je s to prepovedjo v slovenski zakonodaji vzpostavila "nelojalna konkurenca med domačimi in tujimi trgovci". Slovenija je s sprejetjem zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov prepovedala in onemogočila spletno poslovanje v Sloveniji registriranih podjetij na njenem območju, s čimer je po mnenju združenja slovenske trgovce pahnila na rob poslovnega propada, medtem ko tuja podjetja na območju Slovenije še naprej nemoteno poslujejo in ustvarjajo dobičke.

Na referendum tudi zdravstvene koncesije?
Strokovno združenje zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov bo v DZ vložilo 2500 podpisov pod pobudo za začetek postopkov za razpis referenduma o noveli zakona o zdravstveni dejavnosti. DZ je novelo zakona, ki opredeljuje način podeljevanja koncesij, sprejel 19. septembra, kot poudarjajo v združenju, pa so ji nasprotovale vse zdravniške organizacije. V združenju ocenjujejo, da novela za bolnike ne prinaša prav nobene izboljšave. Kot so navedli v povzetku glavnih negativnih učinkov, bo onemogočanje podeljevanja novih koncesij vplivalo na dostopnost do zdravstvenih storitev na lokalni ravni, tako da bodo številne ambulante v odročnejših krajih primorane zapreti svoja vrata.

Kampanja o drugem tiru pred ustavno sodišče
Dan po referendumu o zakonu o drugem tiru je na ustavno sodišče že romala prva pobuda za oceno ustavnosti zakona, ki jo je vložil Blaž Babič, ki sicer ni bil med prijavljenimi organizatorji kampanje. Babič je v pobudi izpostavil "vedno bolj perečo neustavnost" šestega člena zakona o volilni in referendumski kampanji, katere posledica je po njegovih besedah delovanje zasebnih medijskih podjetij v kampanji "v območju protiustavnosti". Babič poleg tega trdi, da je vlada protiustavno porabila 100.000 evrov za "diskriminatorno, enostransko in netransparentno propagando". Na vladi medtem pospešeno pripravljajo vse potrebno za ustanovitev projektnega sveta, ki bo bdel nad izvajanjem projekta.

V koaliciji ostajajo odprta vprašanja
Koalicijski partnerji o demografskem skladu niso zbližali stališč, a so se dogovorili, da se bodo v širši sestavi še enkrat pogovorili, je dejala ministrica Mateja Vraničar Erman. So pa, kot pravi, dosegli soglasje o redni in izredni uskladitvi pokojnin, kar je eno od vprašanj pri pripravi proračunskih dokumentov za četrtkovo sejo vlade. SMC in DeSUS bosta v prihodnjih dneh iskali kompromis glede financiranja zasebnega šolstva, koalicija pa se bo še pogovorila o noveli zakona o kazenskem postopku, če bo DS vložil veto, je napovedala vodja poslancev SMC Simona Kustec Lipicer.

Državni svet dvakrat o vetu
Državni svet bo na izredni seji razpravljal o dveh predlogih za odložilni veto. Na predlog interesne skupine kmetov, obrtnikov in samostojnih poklicev bo odločal o vetu na predlog novele zakona o kazenskem postopku, na predlog skupine državnih svetnikov pa o vetu na novelo zakona o socialnem varstvu. Predlagatelji prvega med drugim opozarjajo na nejasnost utemeljitve spremembe zakona glede ravnovesja obtožne in obrambne strani v postopkih. Prav tako omenjajo problematiko socialno šibkejših obdolžencev, ki da si ne bodo mogli zagotoviti ustreznega zagovornika.

Mreža ustvarjalnih laboratorijev
V Sloveniji na pobudo ljubljanske fakultete za elektrotehniko nastaja nacionalna referenčna mreža ustvarjalnih laboratorijev FabLab, katere cilj je prepoznati in uporabiti tehnološko-inovacijski potencial lokalnih skupnosti. Kot so koordinatorji pojasnili na novinarski konferenci, želijo s tem prispevati k razvoju lokalnega gospodarstva. Nekateri člani mreže ustvarjalnih laboratorijev že delujejo v okviru različnih oblik podjetniškega podpornega okolja, vendar med seboj niso povezani. Tako jih želijo povezati v mrežo, ki bo med drugim omogočala medsebojno deljenje opreme in izmenjavo mentorjev.(TFL)