Dnevne zakonodajne novosti / 7. november 2022
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 153/2022 z dne 6.12.2022
TEMA DNEVA
Poslanci se bodo predvidoma sestali na dveh izrednih sejah
Tema dneva

Državni zbor se bo ta teden predvidoma sestal na dveh izrednih sejah, o sklicu obeh bo danes odločal še kolegij predsednice DZ. Slednji bo glede na dnevni red razpravljal tudi o zagotovitvi varnost poslank in poslancev. DZ bo ta teden predvidoma razpravljal o prvi interpelaciji v tem sklicu, med drugim pa tudi o predlogu interventnega zakona, ki prinaša dvig pokojnin in omejitev dviga oskrbnin v domovih za starejše. Poslance čaka tudi odločitev o razpisu posvetovalnega referenduma o sprejemu novele zakona o dohodnini.(več)

Aprilski dodatek zaradi visokih cen energentov po mnenju zagovornika enakosti diskriminatoren
Zakon o nujnih ukrepih za omilitev posledic zaradi vpliva visokih cen energentov, na podlagi katerega so upravičenci spomladi prejeli enkratni solidarnostni dodatek za omilitev posledic energetske revščine, je po oceni zagovornika načela enakosti diskriminatoren. Prejeli ga niso vsi tisti, ki bi ga morali, je opozoril.(več)

Lista Zavedno Koper in Patrik Greblo po volilno pravico na ustavno sodišče
Predstavniki Liste Zavedno Koper so se zaradi zavrnitve njihovih kandidatur s strani občinske volilne komisije in upravnega sodišča obrnili na ustavno sodišče. Trdijo, je bila 63 ljudem neupravičeno kršena pasivna volilna pravica in da v postopku potrjevanja kandidatur niso ravnali v nasprotju z zakoni.(več)

Na ptujskem sodišču padla tudi tožba občine Markovci zoper Verbund
Sodnik ptujskega okrožnega sodišča Jernej Praznik je po septembrski zavrnitvi odškodninskih tožb občin Ormož, Gorišnica, Cirkulane in Videm pri Ptuju, ki so od avstrijskega Verbunda zaradi škode po poplavljanju reke Drave novembra 2012 terjale odškodnine, enako ravnal tudi v primeru občine Markovci. Slednja je zahtevala skoraj 760.000 evrov.(več)

Akos: V televizijskem programu Nova24TV spodbujanje nasilja in sovraštva
Akos je v inšpekcijskem nadzora zoper izdajatelja televizijskega programa Nova24TV, družbo NTV24.si, v oddaji Kdo vam laže?, predvajani 28. junija, prepoznal spodbujanje nasilja in sovraštva do skupine oseb ali člana take skupine na podlagi prepričanja, političnega ali drugega mnenja, s čimer je kršen zakon o avdiovizualnih medijskih storitvah.(več)

Vlada upravnemu sodišču predlaga zavrnitev odložitve dela embalažne uredbe
Vlada upravnemu sodišču predlaga, da v celoti zavrne izdajo začasne odredbe za odložitev izvrševanja sklepa o določitvi deležev odpadne embalaže za zadnje tri mesece letošnjega leta, ki izhaja iz uredbe o embalaži in odpadni embalaži. Na upravno sodišče se je z zvezi s tem obrnila družba Slopak.(več)

Pobuda za referendum o noveli zakona o SDH prepozna
Predstavniki Združenja svetov delavcev Slovenije so podpise za začetek postopkov za razpis zakonodajnega referenduma o noveli zakona o Slovenskem državnem holdingu (SDH) vložili prepozno, so za STA pojasnili v DZ. Novelo zakona so vmes že poslali v objavo v uradni list in bo začela veljati 19. novembra.(več)

Objavljen razpis za generalnega državnega tožilca
Ministrstvo za pravosodje je v petkovem uradnem listu objavilo razpis za prosto mesto generalnega državnega tožilca. Za mesto se lahko potegujejo kandidati, ki so ob prijavi mlajši od 64 let in izpolnjujejo pogoje za imenovanje v naziv vrhovnega državnega tožilca.(več)

Jutri začetek predčasnega glasovanja na predsedniških volitvah
Do drugega kroga predsedniških volitev nas loči še manj kot teden dni, kandidata Anže Logar in Nataša Pirc Musar pa imata tako še nekaj dni časa za nagovarjanje volivcev. Ti bodo svoj glas lahko oddali že na predčasnem glasovanju, ki bo potekalo od torka do četrtka. Kdo bo v predsedniški palači nasledil Boruta Pahorja, pa bo znano v nedeljo.(več)

Na sodiščih ta teden začetek sojenja v aferi smejalni plin
Po prazničnem in s številom sodnih obravnav okrnjenem tednu bodo sodni hodniki ta teden spet bolj polni. Med drugim bo pred sodnika stopila šesterica obtoženih v aferi smejalni plin iz leta 2016. Gre za primer smrti bolnika v urgentnem centru šempetrske bolnišnice, ki je zaradi napačne montaže cevi namesto kisika dobil dušikov oksidul.(več)