21. oktober 2015
Spremljajte nas na:
Facebook   Twitter
Lex-Novice

Vojski dodatna pooblastila

Državni zbor je ponoči po več kot peturni razpravi podprl dopolnitev zakona o obrambi, ki vojski v sodelovanju s policijo pri širšem varovanju državne meje daje dodatna pooblastila. Vojaki bodo tako lahko opozarjali in usmerjali osebe, jim začasno omejili gibanje in sodelovali pri obvladovanju skupin in množic. Vladni predlog je sicer sprva določal, da lahko DZ o teh pooblastilih odloča z absolutno večino, vendar je pristojni odbor podprl strožjo določbo in bo moral predlog za dodatna pooblastila vojski v DZ prejeti dvotretjinsko večino.

Zagotovitev pomoči policiji je nujna za obvladovanje razmer na obmejnih območjih, kamor v zadnjih dneh prihaja na tisoče migrantov, so se strinjali v DZ. Koalicijske poslanske skupine so v razpravi med drugim izpostavljale tudi potrebo po solidarnosti do beguncev. V opoziciji, zlasti v SDS in NSi, pa so opozarjali, da predvidena pooblastila vojske niso jasno opredeljena.

Gospodarsko ministrstvo je včeraj v javno obravnavo dalo predlog zakona o potrošniških kreditih, ki veljavni zakon dopolnjuje s pravili evropske direktive za potrošniške kredite, zavarovane s hipoteko ali drugo stvarno pravico ali pa namenjene nakupu stanovanjske nepremičnine. Pripombe bodo zbirali do 19. novembra.

Vrh slovenskega gospodarstva, na katerem gospodarstveniki z najvišjimi predstavniki vlade in politike razpravljajo o različnih aktualnih temah, je letos v znamenju zahtev po industrijskem preporodu. Vlada naj se uči od zmagovalcev krize, pravijo v GZS, gospodarski minister Zdravko Počivalšek izpostavlja potrebo po sodelovanju.

Slovensko gospodarstvo ima pomembno vlogo v prizadevanjih za izboljšanje poslovnega okolja, izkoristi naj priložnosti ter pomaga izvesti reforme, ki jih potrebuje Slovenija, in spodbujati tuje naložbe, pa se glasi sporočilo evropske komisarke za notranji trg Elzbiete Bienkowske slovenskemu gospodarskemu vrhu. Komisarka iz Poljske, pristojna za notranji trg, industrijo, podjetništvo ter mala in srednja podjetja, je sicer trenutno osredotočena na novo strategijo za krepitev enotnega trga, ki jo bo predstavila čez dober teden.

DZ je opravil drugo obravnavo predloga zakona o izvensodnem reševanju potrošniških sporov in šestih spremljajočih zakonov, ki to področje urejajo na posebnih gospodarskih področjih. Poslanci pozdravljajo sistemsko ureditev izvensodnega reševanja potrošniških sporov, a v opozicijskih ZL in SDS predlagajo nekaj popravkov.

EU je na pravi poti k uresničitvi in preseganju svojega cilja za zmanjšanje emisij toplogrednih plinov za 20 odstotkov do leta 2020, kaže poročilo Evropske agencije za okolje. EU je pred ključnim globalnim pariškim podnebnim zasedanjem tako prevzela vodilno vlogo, ob tem ocenjujejo v Bruslju.

Slovenski paviljon na Expu je včeraj obiskal milijonti obiskovalec, so sporočili iz javne agencije Spirit. To je Marco iz Milana, ki je ob tej priložnosti za nagrado dobil šestdnevni izlet v Slovenijo z razvajanjem v termah in gurmanskimi užitki.(TFL)

 

Seznam pravnih aktov*, ki začnejo/prenehajo veljati/se uporabljati oz. začnejo učinkovati njihove spremembe:

Datum Predpis Status
Danes v tej rubriki ni novosti.

* V seznamu so navedeni akti, ki so objavljeni v uredbenem delu Uradnega lista (zakoni, podzakonski akti, odločbe in sklepi Ustavnega sodišča, kolektivne pogodbe, itd.) ter mednarodne pogodbe, katerih ključni datumi glede veljavnosti oz. uporabe akta so uredništvu znani do trenutka pošiljanja Lex-novic. V primeru, da Uradni list izide v popoldanskih urah in so med objavami akti, ki začnejo veljati oz. učinkovati z dnem objave, jih v tem seznamu seveda ne boste našli. Za vedno ažurne informacije glede veljavnosti/uporabe pravnih aktov spremljajte koledar veljavnosti na portalu Tax-Fin-Lex !

 

Zakonodajne novosti, objavljene praviloma prejšnji dan iz 6 pravnih virov in za 11 pravnih področij

  Lex-kliping, od 21.10.2015 - 21.10.2015 PRAVNI VIRI
  PODROČJA URADNI LIST RS URADNI LIST EU DRŽAVNI ZBOR MINISTRSTVA VLADA STA Novice
P
R
A
V
N
A


P
O
D
R
O
Č
J
A
1. DRŽAVNA UREDITEV RS in EU     1 novost   10 novosti 16 novosti
2. UPRAVNO PRAVO         1 novost 2 novosti
3. CIVILNO PRAVO IN KAZENSKO PRAVO   2 novosti     1 novost  
4. GOSPODARSKOPRAVNA UREDITEV   4 novosti 1 novost 2 novosti 5 novosti 1 novost
5. JAVNE FINANCE   3 novosti 2 novosti   2 novosti 1 novost
6. GOSPODARSKE DEJAVNOSTI   6 novosti   1 novost 13 novosti 2 novosti
7. NEGOSPODARSKE DEJAVNOSTI   1 novost 1 novost   11 novosti  
8. DELOVNOPRAVNA UREDITEV, SOCIALA   3 novosti 1 novost   2 novosti  
9. ZDRAVSTVENI SISTEM   4 novosti     1 novost  
10. MEDNARODNI ODNOSI         1 novost  
11. OBČINE            
 

Današnji uredniški izbor novih čistopisov, odločb sodišč in ostalih dokumentov na portalu Tax-Fin-Lex