Dnevne zakonodajne novosti / 28. september 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 16/2024 z dne 29.2.2024
TEMA DNEVA
ZSSS poziva k povišanju minimalne plače v 2022
Tema dneva

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) meni, da bi bilo treba ob okrevanju gospodarstva in napovedani inflaciji ter po njihovem mnenju prenizkem trenutno določenem znesku minimalnih življenjskih stroškov januarja 2022 minimalno plačo povečati. Pozivajo, da se znesek poviša s 1024,24 na 1133,35 evra oz. za 10,65 odstotka. Znesek minimalne plače se v skladu z zakonom vsako leto uskladi najmanj z rastjo cen življenjskih potrebščin, poleg inflacije pa se lahko upoštevajo tudi drugi ekonomski kazalniki.(več)

Iz lekarništva poziv poslancem k zavrnitvi predlagane novele zakona
Predstavniki lekarniške zbornice, Združenja zasebnih lekarn, sindikata farmacevtov in sindikata zdravstva in socialnega varstva so pozvali poslance, naj v četrtek na seji odbora in nato na seji DZ ne podprejo predloga novele zakona o lekarniški dejavnosti. V nasprotnem primeru napovedujejo protestno zapiranje lekarn in prizadevanja za referendum.(več)

Varuh vladi predlagal dostop do zdravstvenih storitev s hitrim testiranjem
Varuh človekovih pravic vladi predlaga, naj brezplačno hitro testiranje omogoči vsem uporabnikom zdravstvenih storitev, za dostop do katerih morajo sedaj izpolnjevati pogoj PCT. Po oceni varuha bi zdravstveni sistem s tem zaščitili pred novimi koronavirusnimi okužbami, predvsem pa bi zagotovili dostop do zdravstvenih storitev, so sporočili.(več)

Vlada imenovala svoje predstavnike za skupščino ZZZS
Vlada je v skupščino Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) imenovala Heleno Ulčar Šumčić, Ireno Drmaž, Suzano Šuklar in Oskarja Salecla. Gre za predstavnike delodajalcev s področja državne uprave in negospodarskih javnih služb, ki jih imenuje vlada.(več)

Svetina na odboru DZ: Nad uresničevanjem socialnih pravic smo lahko resno zaskrbljeni
Odbor DZ za delo, družino, socialne zadeve in invalide je včeraj kot zainteresirano delovno telo obravnaval letno poročilo varuha človekovih pravic za lani. Varuh Peter Svetina je pri predstavitvi poročila s tega področja poudaril, da smo lahko nad uresničevanjem socialnih pravic resno zaskrbljeni.(več)

Turistična zbornica za podaljšanje skrajšanega delovnega časa in enkratno pomoč
Turistično gostinska zbornica Slovenije (TGZS) je ponovno pozvala k zagotovitvi enkratnega dodatka za turistična podjetja ter podaljšanje ukrepa skrajšanega delovnega časa do konca letošnjega leta. "Kljub postopnemu okrevanju določenih segmentov turizma žal drugi ostajajo v kritičnem položaju," so opozorili v sporočilu za medije.(več)

Ministrstvo opozorilo na ureditev statusa skupine ali organizacije proizvajalcev
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je opozorilo, da status skupine ali organizacije proizvajalcev, ki se lahko prijavijo na najnovejši razpis, podeljuje v ločenem upravnem postopku. Potencialne skupine ali organizacije proizvajalcev je zato povabilo k vložitvi vloge.(več)

Predstavniki Fursa obiskujejo nove podjetnike
Predstavniki mobilnih enot Finančne uprave RS (Furs) že nekaj časa obiskujejo davčne zavezance, ki so pred kratkim ustanovili podjetje oziroma na novo registrirali dejavnost. Namen obiska je, da jih seznanijo s pravicami in obveznostmi, ki jih imajo kot novoustanovljeni poslovni subjekt, so sporočili iz Fursa.(več)

KPK ugotovila kršitev integritete nekdanjega državnega sekretarja na MGRT Cantaruttija
Protikorupcijska komisija je v okviru preiskav, povezanih z nabavami zaščitne opreme, ugotovila kršitev integritete nekdanjega državnega sekretarja na MGRT Aleša Cantaruttija. Družbi Hmezad - TNT je namreč izdal pismo o nameri in pismo podpore, čeprav za to ni imel pristojnosti, s tem pa je privilegiral določenega ponudnika, so navedli.(več)

OECD Slovenijo opozarja na digitalno preobrazbo javnega sektorja
Potreba po okrepljenem vodenju in koordinaciji digitalne preobrazbe javnega sektorja, sodelovanje med različnimi deležniki znotraj in zunaj javnega sektorja in pomembnost usklajene priprave novih strateških dokumentov so tri izmed točk končnega dokumenta, ki so ga po dvoletnem celovitem pregledu digitalne uprave v Sloveniji predstavili v OECD.(več)