16. avgust 2012
Spremljajte nas na:
Facebook   Twitter
Lex-Novice

Erjavec grozi z izstopom iz koalicije

Minister za zunanje zadeve in predsednik DeSUS Karl Erjavec je za TV Slovenija potrdil, da vlada razmišlja o dodatnih varčevalnih ukrepih, kakšni bodo pa še ni znano. Kot pravi, ne bo privolil v novo znižanje pokojnin, socialnih transferjev in plač v javnem sektorju. Če bo vlada vztrajala pri tem, bo DeSUS zapustil koalicijo, zatrjuje Erjavec.

"Ministrstvo za finance je na nek način želelo predlagati nek nov zakon za uravnoteženje javnih financ, pa sem temu na vladi nasprotoval", je dejal za TV Slovenija. Ta bi bil po besedah Erjavca podoben prvemu varčevalnemu zakonu in bi torej med drugim znova zniževal pokojnine.

V Zvezi društev upokojencev Slovenije nasprotujejo vpisu fiskalnega pravila v ustavo in ustanovitvi Slovenskega državnega holdinga. Sprašujejo se, kaj bo šlo s holdingom na bolje, in poudarjajo, da morajo naložbe ohraniti svoj namen. Glede holdinga tako ni izključena pobuda za referendum, je po seji upravnega zveze dejal Aldo Ternovec iz zveze.

Potem ko je v začetku meseca na Hrvaškem začel veljati nov zakon o legalizaciji črnih gradenj, so organi lokalne samouprave na svojih spletnih straneh začeli objavljati javne pozive lastnikom in investitorjem za vložitev zahtev za legalizacijo nezakonito zgrajenih objektov. Občine naj bi sicer do 30. junija 2013 vse relevantne informacije objavljale enkrat mesečno, je pojasnilo slovensko veleposlaništvo v Zagrebu na svoji spletni strani. Na veleposlaništvu sicer slovenskim državljanom, lastnikom nepremičnin na Hrvaškem, svetujejo, da se seznanijo z novo hrvaško zakonodajo. Glede na to, da je na Hrvaškem več kot 250.000 črnih gradenj, slovensko veleposlaništvo državljanom tudi svetuje, da vloge za legalizacijo vložijo čim prej.

Z včerajšnjim dnem je začela veljati novela zakona o kmetijskih zemljiščih, ki znižuje višino odškodnin za spremembo namembnosti kmetijskih zemljišč. Z novelo se bo odškodnina ob tem odmerila le od tlorisa objekta in ne več od celotnega zemljišča. Novela prinaša črtanje odškodnine za zemljišča, ki imajo boniteto nižjo od 50. Za tlorisno površino pa se bo po novem zakonu štela tlorisna velikost stavbe na stiku z zemljiščem v skladu s predpisom, ki ureja projektno dokumentacijo. (TFL)

 

Seznam pravnih aktov*, ki začnejo/prenehajo veljati/se uporabljati oz. začnejo učinkovati njihove spremembe:

* V seznamu so navedeni akti, ki so objavljeni v uredbenem delu Uradnega lista (zakoni, podzakonski akti, odločbe in sklepi Ustavnega sodišča, kolektivne pogodbe, itd.) ter mednarodne pogodbe, katerih ključni datumi glede veljavnosti oz. uporabe akta so uredništvu znani do trenutka pošiljanja Lex-novic. V primeru, da Uradni list izide v popoldanskih urah in so med objavami akti, ki začnejo veljati oz. učinkovati z dnem objave, jih v tem seznamu seveda ne boste našli. Za vedno ažurne informacije glede veljavnosti/uporabe pravnih aktov spremljajte koledar veljavnosti na portalu Tax-Fin-Lex !

 

Zakonodajne novosti, objavljene praviloma prejšnji dan iz 6 pravnih virov in za 11 pravnih področij

  Lex-kliping, od 16.8.2012 - 16.8.2012 PRAVNI VIRI
  PODROČJA URADNI LIST RS URADNI LIST EU DRŽAVNI ZBOR MINISTRSTVA VLADA STA Novice
P
R
A
V
N
A


P
O
D
R
O
Č
J
A
1. DRŽAVNA UREDITEV RS in EU            
2. UPRAVNO PRAVO            
3. CIVILNO PRAVO IN KAZENSKO PRAVO            
4. GOSPODARSKOPRAVNA UREDITEV   4 novosti        
5. JAVNE FINANCE   4 novosti     1 novost 2 novosti
6. GOSPODARSKE DEJAVNOSTI   7 novosti     1 novost  
7. NEGOSPODARSKE DEJAVNOSTI         1 novost  
8. DELOVNOPRAVNA UREDITEV, SOCIALA           2 novosti
9. ZDRAVSTVENI SISTEM   1 novost     1 novost  
10. MEDNARODNI ODNOSI   2 novosti        
11. OBČINE