24. julij 2014
Spremljajte nas na:
Facebook   Twitter
Lex-Novice

Durs pobral več prispevkov

Davčna uprava RS (Durs) je v prvem letošnjem polletju pobrala 2,6 milijarde evrov prispevkov za socialno varnost, kar je dobrih 53 milijonov oz. dva odstotka več kot v enakem obdobju lani. Na področju nadzora plačevanja socialnih prispevkov je Durs letos do zdaj izvedel 327 nadzorov in ugotovil za pet milijonov evrov dodatnih obveznosti. Obstajata sicer dve vrsti neizpolnjevanja obveznosti. Ena skupina delodajalcev odda obračune prispevkov, a jih zaradi različnih okoliščin ne poravna, druga skupina pa svojih obveznosti oddaje obračunov prispevkov sploh ne izpolnjuje.

Ob uveljavitvi novele arhivskega zakona so na ministrstvu za kulturo opozorili na prve objave, ki že upoštevajo določbe novele. Kot so zapisali, si je na spletu med drugimi možno ogledati poročilo o delovanju nekdanje Službe državne varnosti (SDV) iz leta 1972, ki ga prej zaradi velikega obsega podatkov o političnem ali filozofskem prepričanju posameznikov ni bilo dovoljeno objaviti.

Raziskovalci Inštituta za kriminologijo opozarjajo, da je nedopustno, da politiki pravno državo ocenjujejo glede na uspešnost v lastnih postopkih, zaskrbljujoče pa se jim zdi tudi, da se v "sistematično spodkopavanje" sodstva vključujejo nekateri pravniki. Zato k odzivu na to pozivajo posameznike in ustanove, tudi najvišje predstavnike države. Ob tem pojasnjujejo, da je na ustavi in zakonih temelječe in od političnih pritiskov neodvisno delo državnih tožilcev in sodnikov v temeljnem interesu državljanov.

Evropska komisija in Evropski investicijski sklad (EIS) sta podpisala sporazum, ki bo malim in srednjim evropskim podjetjem kmalu omogočil dostop do dodatnih sredstev v višini do 25 milijard evrov. Evropski program Cosme bo financiral jamstva za banke, da bodo lahko zagotovile več posojil in finančnih zakupov. Sredstva bodo na voljo še pred koncem letošnjega leta, so sporočili iz Bruslja.

Evropska komisija in nacionalni organi za varstvo potrošnikov so decembra lani od ameriškega Appla in Googla zahtevali več transparentnosti glede mobilnih aplikacij, ki se v spletnih trgovinah pogosto oglašujejo kot brezplačne, v resnici pa to niso. Google je zahtevam ugodil, Apple pa si je prislužil opomin. Mnoge v osnovi brezplačne mobilne aplikacije in igre namreč vsebujejo plačljive dodatke, ki pogosto premamijo otroke. V tujini so znani primeri, ko so stroški takšnih nakupov ob koncu meseca znašali tudi po več tisoč dolarjev.

Evropska komisija predlaga izboljšanje energetske učinkovitosti za 30 odstotkov do leta 2030. Gre za tretji ključni cilj v sklopu drugega energetsko-podnebnega svežnja, ki je tarča kritik, da ni dovolj ambiciozen. A evropski komisar za energijo Günther Oettinger poudarja: "To je ambiciozen cilj in čez nekaj let mi boste dali prav." Nove priložnosti za evropska podjetja, dostopne cene energije za potrošnike izboljšana energetska varnost z občutnim zmanjšanjem uvoza zemeljskega plina in pozitiven učinek na okolje - to so pričakovane koristi od predlaganega cilja, poudarjajo v Bruslju.(TFL)

 

Seznam pravnih aktov*, ki začnejo/prenehajo veljati/se uporabljati oz. začnejo učinkovati njihove spremembe:

Datum Predpis Status
Danes v tej rubriki ni novosti.

* V seznamu so navedeni akti, ki so objavljeni v uredbenem delu Uradnega lista (zakoni, podzakonski akti, odločbe in sklepi Ustavnega sodišča, kolektivne pogodbe, itd.) ter mednarodne pogodbe, katerih ključni datumi glede veljavnosti oz. uporabe akta so uredništvu znani do trenutka pošiljanja Lex-novic. V primeru, da Uradni list izide v popoldanskih urah in so med objavami akti, ki začnejo veljati oz. učinkovati z dnem objave, jih v tem seznamu seveda ne boste našli. Za vedno ažurne informacije glede veljavnosti/uporabe pravnih aktov spremljajte koledar veljavnosti na portalu Tax-Fin-Lex !

 

Zakonodajne novosti, objavljene praviloma prejšnji dan iz 6 pravnih virov in za 11 pravnih področij

  Lex-kliping, od 24.7.2014 - 24.7.2014 PRAVNI VIRI
  PODROČJA URADNI LIST RS URADNI LIST EU DRŽAVNI ZBOR MINISTRSTVA VLADA STA Novice
P
R
A
V
N
A


P
O
D
R
O
Č
J
A
1. DRŽAVNA UREDITEV RS in EU   11 novosti        
2. UPRAVNO PRAVO         1 novost  
3. CIVILNO PRAVO IN KAZENSKO PRAVO            
4. GOSPODARSKOPRAVNA UREDITEV   1 novost        
5. JAVNE FINANCE   1 novost     1 novost  
6. GOSPODARSKE DEJAVNOSTI   3 novosti        
7. NEGOSPODARSKE DEJAVNOSTI         1 novost 1 novost
8. DELOVNOPRAVNA UREDITEV, SOCIALA            
9. ZDRAVSTVENI SISTEM         4 novosti  
10. MEDNARODNI ODNOSI   1 novost     1 novost  
11. OBČINE            
 

Današnji uredniški izbor novih čistopisov, odločb sodišč in ostalih dokumentov na portalu Tax-Fin-Lex