Dnevne zakonodajne novosti / 7. november 2016
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 154/2021 z dne 24.9.2021
TEMA DNEVA
Težavno iskanje prvega med sodniki
Tema dneva

Na tretji razpis za predsednika vrhovnega sodišča se po poročanju sobotne izdaje časnika Delo do petka ni prijavil nihče. Rok za oddajo prijav se je iztekel včeraj, vendar bo Sodni svet po pisanju časnika na morebitne prijave počakal do danes opolnoči. Vrhovni sodniki bodo v torek na občni seji odločali o začasnem vodenju vrhovnega sodišča. Kandidatka za začasno predsednico je dosedanja podpredsednica vrhovnega sodišča Nina Betetto. Zdajšnjemu predsedniku vrhovnega sodišča Branku Masleši mandat poteče konec tega meseca, dva dozdajšnja razpisa za njegovega naslednika pa sta bila zaradi različnih razlogov neuspešna.

Ernest Petrič že tretjič na ugledni funkciji

Generalna skupščina ZN je ustavnega sodnika, diplomata in profesorja mednarodnega prava Ernesta Petriča ponovno, in sicer že tretjič zapored, izvolila za člana Komisije za mednarodno pravo ZN. Petrič je član komisije s petletnim mandatom od leta 2007 naprej. Komisija Združenih narodov za mednarodno pravo s sedežem v Ženevi ima 34 članov, ki so priznani strokovnjaki s področja mednarodnega prava in jih vsakih pet let izvoli Generalna skupščina ZN. Člani komisije delujejo v osebnem svojstvu, biti morajo priznani strokovnjaki mednarodnega prava, nikoli pa v njej ne smeta hkrati biti dva predstavnika iste države.

Za učinkovitejšo KPK

V drugi polovici tega tedna bo javnosti predvidoma predstavljen predlog novele zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. Kot so zatrdili na ministrstvu za pravosodje, bodo rešitve v noveli predstavljale podlago za učinkovitejše delo KPK. Načrtovane spremembe so med drugim usmerjene v določanje enotnih minimalnih standardov v širšem javnem sektorju glede tega, kakšno ravnanje je skladno z integriteto. Novela predvideva spremembe tudi na področju daril, prenovo ureditve, ki se nanaša na nasprotje interesov, in izboljšuje ureditev nadzora nad premoženjskim stanjem. Prinaša pa tudi pravno podlago, vezano na nadgradnjo aplikacije Erar, prej znane kot Supervizor.

Odgovorno do prostora

Strokovnjaki, združeni v skupino Odgovorno do prostora, ministrico za okolje in prostor Ireno Majcen in premierja Mira Cerarja pozivajo, naj se javna razprava o novi gradbeni in prostorski zakonodaji podaljša. Gre za zelo pomembne zakone, sedanji predlogi pa so še nedodelani in lahko dodatno poslabšajo razmere, opozarjajo v skupini. Majcnova je na TV Slovenija dejala, da pričakuje, da bodo strokovna združenja, občine in drugi pripombe poslali še v naslednjih dneh, da pa je javna obravnava zaključena, "sicer bi lahko z javnimi obravnavami nadaljevali še nekaj let". Ministrica želi, da bi bili zakoni v vladni obravnavi še letos.

Spodkopavanje pravne države

Ob nedavnem dnevu pravosodja na Brdu pri Kranju so govorci izpostavili pozitivne trende na področju potrebnih sprememb v pravosodju. Hkrati so izpostavili, da je še veliko prostora za izboljšave, ob tem pa opozorili tudi na napade na pravosodje, ki spodkopavajo pravno državo. Predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša je poudaril, da je sodstvo deležno napadov dela politike, akademske stroke in drugih dežurnih kritikov njegovega delovanja, pri čemer ne manjka laži in namigovanj. "Cilji načrtnih diskvalifikacij so diskreditirati sodstvo in med sodnike zasejati strah," je opozoril in dodal, da stopnjevanje neutemeljenih napadov na sodstvo le poglablja družbeno erozijo.

Lekarniški zakon spet pred poslanci

Ta teden v DZ poleg izredne seje, na kateri bodo imeli poslanci na mizi interpelacijo proti ministrici za izobraževanje Maji Makovec Brenčič, med drugim prinaša tudi javno predstavitev mnenj o spornem zakonu o lekarniški dejavnosti. Do predloga so najbolj kritični v DeSUS, saj menijo, da je preveč nedorečen in pomanjkljiv ter koalicijsko ne dovolj usklajen. Premier Miro Cerar je po drugi strani izpostavil, da so se o lekarniškem zakonu usklajevali eno leto in ga nazadnje na vladi tudi podprli.(TFL)