Dnevne zakonodajne novosti / 2. april 2019
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 45/2019 z dne 12.7.2019
TEMA DNEVA
(Ne)združljivost direktorske in poslanske funkcije
Tema dneva

Delovna skupina, med njimi so vodje poslanskih skupin, bo s predstavniki zakonodajno-pravne službe jutri iskala rešitve za ureditev neskladij v zakonodaji, ki ureja poslansko funkcijo, je pojasnil predsednik mandatno-volilne komisije Ivan Hršak. Zatem se bodo odločali še o sklicu seje MVK glede nezdružljivosti funkcij poslanca Ferenca Horvatha. Horvath je sicer zavrnil očitke in poudaril, da kot direktor podjetja Minta ni imel nobenega dohodka in po mnenju pravnikov, s katerimi se je posvetoval, ni opravljal pridobitne dejavnosti.

Zakonitost stavke Arrivinih voznikov
Skupina Arriva s pritožbo ni prepričala Višjega sodišča v Kopru, ki je potrdilo, da je bila stavka v skupini avtobusnih prevoznikov zakonita. Ob tem je sodišče tudi ugodilo pritožbi sindikata na sodbo, da je bila stavka v Alpetourju nezakonita, in zadevo vrnilo v ponovno sojenje. Svoboda sindikalnega združevanja po mnenju višjega sodišča zagotavlja delavcem pravico, da svobodno izbirajo predstavnike in samostojno organizirajo svoje delovanje. Višje sodišče je po poročanju portala MMC RTV Slovenija tudi poudarilo, da delodajalec ne more ugovarjati postopkovnim nepravilnostim pri odločitvah sindikata, "če ni izkazano nasprotovanje samih članov sindikata sprejeti odločitvi".

Minister Šabeder: časa je malo
Kranjski družinski zdravniki so včeraj uresničili svoje napovedi in vodstvu zdravstvenega doma posredovali 23 odpovedi pogodb o zaposlitvi. Z odpovedmi so zarožljali tudi zdravniki v ZD Ptuj. Minister za zdravje Aleš Šabeder se je medtem sestal s predstavniki sindikata družinskih zdravnikov Praktikum, a konkretnih ukrepov še niso sprejemali. V sindikatu predlagajo sprejem interventnega zakona, ki bi vpeljal institut izbranega zdravstvenega zavoda, je pojasnil predsednik sindikata Igor Muževič. "Ukrepi bodo večplastni, časovnica pa zelo kratka. Imamo mesec, največ dva časa, da zadeve uredimo in dogovorimo," pa je po srečanju poudaril minister.

Skupno delovanje v korist otrok
Kriminalisti, tožilci, sodniki in pooblaščenci otrok so se zbrali na Brdu pri Kranju na 18. strokovnem posvetu, ki ga pripravljata Društvo državnih tožilcev Slovenije in policija v sodelovanju s Centrom za izobraževanje v pravosodju. Kljub izboljšavam v različnih postopkih še vedno obstajajo številni izzivi pri delovanju v korist otrok. Tokratni posvet se je posebej osredotočil na otroke, katerih starši prestajajo zaporno kazen. Kot je opozoril generalni državni tožilec Drago Šketa, v slovenskem pravnem sistemu ta tema ostaja bolj kot ne prezrta, a bi se bilo treba vprašati, kakšne posledice to prinaša za otroke. Podobno marginaliziran je tudi problem porok otrok v romskih družinah.

Manj prihodkov od vrednotnic
Skupni znesek vplačanih vrednotnic za osebno dopolnilno delo je lani dosegel 202.536 evrov, kar je približno 1500 evrov manj kot predlani, so pojasnili na ministrstvu za delo. Vrednotnice za osebno dopolnilno delo so bile uvedene januarja 2015. Njihov cilj je spodbujanje zakonitega opravljanja del, kot je pomoč v gospodinjstvu ali varstvo otrok. Prav dela, ki sodijo pod osebna dopolnilna dela, se namreč najpogosteje opravljajo na črno. Na ministrstvu zdaj načrtujejo novost, in sicer uradno ukinitev zaračunavanja nadomestil in provizij potrošnikom za brezgotovinska plačila vrednotnic s plačilnimi karticami.

Furs opozarja na praznike
Med velikonočnimi prazniki plačilni promet vsako leto miruje. Zato je Finančna uprava RS danes opozorila, da se obveznosti, ki zapadejo v petek, 19. aprila, ne prenesejo na naslednji delovni dan. Tako bodo pravočasno poravnane le, če bodo plačane v četrtek, 18. aprila. Banke in hranilnice v času velikonočnih praznikov ne izvajajo medbančnega plačilnega prometa, ker takrat evropski plačilni sistem Target 2 ne deluje. Ta bo letos miroval v petek, 19. aprila, ko je v večini držav EU že praznični dan, in v ponedeljek, 22. aprila. Oba dneva bo zaprta tudi Ljubljanska borza.(TFL)