Dnevne zakonodajne novosti / 23. september 2019
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 110/2022 z dne 19.8.2022
TEMA DNEVA
Šarec v bran interventnemu zakonu o proračunu
Tema dneva

Premier Marjan Šarec se je v soboto ob robu prireditve ob Mednarodnem dnevu gluhih v Celju odzval na očitke prvaka Levice Luke Mesca na račun zakona o ukrepih za uravnoteženje proračuna. Zagotovil je, da ne gre za zujf, pač pa za odprav anomalij v sistemu socialnih pomoči. Vlada je namreč pripravila osnutek predloga zakona o ukrepih za uravnoteženje proračuna za leti 2020 in 2021, ki naj bi omejil nekatere izdatke, povezane tudi s socialnimi transferji. Osnutek sicer še ni šel skozi usklajevanje v koaliciji in z Levico.(več)

Ministrstvo bo pripravilo nov predlog volilnih okrajev
Predstavniki parlamentarnih strank so se na petkovem srečanju pri predsedniku republike Borutu Pahorju dogovorili, da bo ministrstvo za javno upravo v mesecu dni pripravilo nov predlog meja volilnih okrajev, po katerem bo lahko razlika med največjim in najmanjšim okrajem nekoliko večja. In sicer do 25 odstotkov, je povedal minister Rudi Medved.(več)

Na septembrski seji o izbrisih pri sanaciji bank
Ta teden se bo državni zbor sestal na redni septembrski seji. Med bolj odmevnimi točkami bodo obravnava zakona za zagotovitev sodnega varstva po izbrisih v sanaciji bank in predlog resolucije o strategiji nacionalne varnosti. Pred poslanci bo tudi predlog za preprečitev zastaranja pregona spolnih zlorab. V dneh seje DZ, ki bo potekala do četrtka, za zdaj niso predvidena zasedanja delovnih teles.(več)

Purič iz osebnih razlogov zapušča mesto ministra
Iztok Purič odstopa z mesta ministra za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, so v petek sporočili iz SAB. "Minister se je za odstop odločil iz osebnih razlogov, v SAB njegovo odločitev spoštujemo," so zapisali. Purič je sicer svojo funkcijo nastopil po odstopu prejšnjega ministra Marka Bandellija.(več)

Načrt za repatriacijo Slovencev iz Venezuele še v pripravi
Komisija DZ za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu je v petek na delno zaprti seji razpravljala o postopku repatriacije ljudi slovenskega porekla iz Venezuele. Pristojni urad vlade je pojasnil, da je zahteven akcijski načrt še v pripravi, med drugim še ni rešeno vprašanje nastanitve. Rok za oddajo načrta je 27. september.(več)

Nasveti za uveljavljanje pravic potnikov ob odpovedanih letih
Potniki, ki so zaradi težav Adrie Airways ostali brez letov ali imajo ti zamudo, naj skušajo težave najprej rešiti z letalskim prevoznikom, če pa na ta način ne uspejo, se lahko obrnejo na nadzorne organe, pristojne za pravice potnikov, svetuje agencija za civilno letalstvo. Število pritožb na račun Adrie zaradi njihovih težav namreč narašča.(več)

Evropski nalog za prijetje je znatno skrajšal postopke
Evropski nalog za prijetje je, odkar je bil leta 2004 uveden, najpogosteje uporabljen instrument držav EU za pravosodno sodelovanje v kazenskih zadevah. Čeprav so med državami članicami velike razlike glede trajanja postopka izročitve, se je postopek zaradi uvedbe naloga v povprečju znatno skrajšal, so pred dnevi sporočili iz Bruslja.(več)

Ta teden na sodiščih: prometna nesreča in umor
Ta teden se bo v Celju začelo sojenje zaradi smrti dveh mladih v tragični prometni nesreči, v kateri sta zaradi podivjanega potoka Bolska pri Vranskem umrli dve osebi. V Mariboru pa se bo nadaljevalo vnovično sojenje obtoženemu za umor, povezan s streljanjem na mariborskih ulicah oktobra 2017.(več)

Svetovni voditelji letos o podnebnih spremembah in razvoju
V New Yorku se bo jutri začela splošna razprava svetovnih voditeljev v okviru 74. zasedanja 193-članske Generalne skupščine Združenih narodov, ki se je bo udeležil tudi slovenski premier Marjan Šarec. V ospredju pozornosti bodo podnebne spremembe in razvojna vprašanja, predvidenih pa je pet vrhunskih srečanj in 400 stranskih dogodkov.(več)