Dnevne zakonodajne novosti / 10. september 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 100/2021 z dne 24.6.2021
TEMA DNEVA
Zakonodajni Supervizor: Mesečni pregled za avgust 2020
Tema dneva

V tokratni številki Zakonodajnega Supervizorja boste našli celoten pregled vseh sprememb zakonodaje v mesecu avgustu 2020. Veljati ali uporabljati se je začelo 80 predpisov, 13 predpisov pa je prenehalo veljati. Spremenilo se je 27 predpisov. Tako je na zadnji dan avgusta veljalo 869 zakonov in 20.429 podzakonskih predpisov. Vsi podatki o spremembah v slovenski zakonodaji, tudi za pretekla obdobja, so sicer vedno na voljo v Zakonodajnem Supervizorju.

Sodišče EU zavrnilo tožbo Slovenije glede terana; slovenski deležniki razočarani
Splošno sodišče EU je včeraj v Luksemburgu zavrnilo tožbo Slovenije za razglasitev ničnosti delegirane uredbe, v skladu s katero je ime teran pod določenimi pogoji lahko navedeno kot sorta vinske trte na etiketi hrvaških vin. V Sloveniji med odzivi prevladuje razočaranje, kar nekaj pa je tudi iskanja odgovornosti na obeh straneh političnega pola.(več)

Sodba: Pomanjkljivo obrazložena karantenska odločba ne more učinkovati
Upravno sodišče je v upravnem sporu odločilo, da morajo biti pri izdaji odločb o karanteni odločilna dejstva navedena že v predlogu za izdajo odločbe, so sporočili z vrhovnega sodišča. Pomanjkljivo obrazložena karantenska odločba tako ne more učinkovati, so poudarili.(več)

Vladna krizna skupina brez novih ukrepov za omejevanje širjenja koronavirusa
Vladna krizna skupina se je včeraj seznanila z napovedmi, kako bi se lahko gibalo število okužb z novim koronavirusom v prihodnjih tednih in kako bo to vplivalo na zasedenost bolnišnic. Novih ukrepov za omejevanje širjenja okužbe za zdaj ne načrtujejo in pozivajo k spoštovanju obstoječih. Je pa strokovna svetovalna skupina predlagala skrajšanje karantene s 14 na 10 dni.(več)

Gasilcem v nočnem turnusu pripada višje nadomestilo
Ljubljansko višje delovno in socialno sodišče je pritrdilo Sindikatu poklicnega gasilstva Slovenije, da jim med nočnim delom pripada 50 odstotkov višje nadomestilo za prehrano. Sodba je tako pravnomočna, v sindikatu pa pričakujejo poplačilo tudi za več kot pet let nazaj, kolikor znaša zastaralni rok za terjatve.(več)

Rešitvam za vojake po 45. letu zelena luč matičnega odbora
Odbor DZ za obrambo je z 12 glasovi za in dvema proti s potrebno dvotretjinsko večino navzočih članov odbora potrdil predlog novele zakona o obrambi. Ta naj bi izboljšal položaj vojakov po 45. letu in dal več manevrskega prostora pri temeljnem vojaškem usposabljanju. Ob koaliciji so zakon podprli še v SD, SAB in SNS, najbolj kritični so bili v Levici.(več)

Področju pravosodja s predlogom rebalansa 145.500 evrov manj
Odbor za pravosodje se je na nujni seji seznanil s predlogom rebalansa proračuna za letošnje leto v delu, ki se nanaša na pravosodje. Ministrstvu za pravosodje se skupaj z dvema organoma v sestavi glede na predlog zmanjšujejo sredstva za 145.500 evrov na 75,3 milijona evrov.(več)

Novela zakona o RTVS pred nadaljnjo obravnavo najprej na javno predstavitev
Parlamentarni odbor za kulturo je nameraval na včerajšnji seji opraviti drugo obravnavo predloga novele zakona o RTVS, a so se poslanci s 17 glasovi za in nobenim proti odločili, da bo odbor najprej pripravil javno predstavitev mnenj o noveli. Predstavitev je predlagala poslanska skupina LMŠ, ki se je tudi podpisala pod zakonski predlog.(več)

Osnutek dolgoročne podnebne strategije v javni obravnavi
Ministrstvo za okolje in prostor je pripravilo in v javno obravnavo poslalo osnutek dolgoročne podnebne strategije Slovenije do leta 2050, ki do sredine stoletja predvideva neto ničelne emisije oz. podnebno nevtralnost. Pripombe in predloge lahko javnost posreduje do vključno 30. septembra, so sporočili.(več)

Britansko podjetje v tožbo proti Sloveniji zaradi frackinga
Britanski Ascent Resources je formalno sprožil postopke za začetek tožbe proti Sloveniji pred arbitražnim sodiščem, je na spletni strani objavila nevladna organizacija Friends of the Earth. V pismu z datumom 23. julij, naslovljenem na vrh slovenske vlade, Ascent napoveduje tožbo, hkrati pa izraža pripravljenost za nadaljnje pogovore.(več)